
Jabolčna čežana
Kot pri babici
Jabolčna čežana
Kot pri babici

Sestavine
- 1 kg jabolk
- 2,5 dl vode (uporabimo lahko tudi jabolčni sok ali jabolčnik)
- sok 1–2 limon
- cimetova skorjica
- nekaj klinčkov
- 1 noževa konica mletega pimenta
- 150–200 g belega ali rjavega sladkorja (odvisno od sladkosti jabolk)

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.
Sestavine
- 1 kg jabolk
- 2,5 dl vode (uporabimo lahko tudi jabolčni sok ali jabolčnik)
- sok 1–2 limon
- cimetova skorjica
- nekaj klinčkov
- 1 noževa konica mletega pimenta
- 150–200 g belega ali rjavega sladkorja (odvisno od sladkosti jabolk)
Postopek
Jabolka olupimo, jim odstranimo peščišča, nato jih narežemo na krhlje in pokapamo z limonovim sokom.
Jabolčne krhlje zavremo z vodo in začimbami. Temperaturo znižamo in jabolka skuhamo do mehkega. Nato odstranimo cimetovo skorjico in klinčke ter sadno maso piriramo.
Jabolčno maso damo spet v lonec, dodamo sladkor in med stalnim mešanjem pri nizki temperaturi kuhljamo toliko časa, da zmes postane kašasta. Vrelo jabolčno čežano napolnimo v čiste kozarce, ki jih takoj zapremo.
Nasvet
Jabolčna čežana izvrstno tekne, če jo ponudimo toplo s kockami belega kruha, ki smo jih popražili na maslu in potresli s cimetovim sladkorjem. Čežano lahko uporabimo tudi hladno kot prilogo k različnim mesnim jedem. Vmešamo jo lahko tudi v krompirjev pire: iz 500 g krompirja pripravimo pire in mu primešamo 150 g čežane. Tako pripravljen pire nabrizgamo v pekač in ga v pečici pod žarom pečemo, da vršički porjavijo.