Kaj boste skuhali danes?
Jabolčna čežana
Kot pri babici
Jabolčna čežana
Kot pri babici
Sestavine
- 1 kg jabolk
- 2,5 dl vode (uporabimo lahko tudi jabolčni sok ali jabolčnik)
- sok 1–2 limon
- cimetova skorjica
- nekaj klinčkov
- 1 noževa konica mletega pimenta
- 150–200 g belega ali rjavega sladkorja (odvisno od sladkosti jabolk)
Je v vašem receptu jabolko? Tako francosko pripravimo mi
Nepogrešljiva praznična klasika skriva neizmerno pestro zgodbo. Bi jo morali imenovati ruska, ali ji lahko dodamo jajce in zakaj jo imamo tako radi?
Slastne miške v božični preobleki
Ocvrte miške se običajno na mizah pojavijo proti koncu zime, a se jih da zlahka obleči v bolj praznična oblačila. Kot osnovo za miške uporabimo odličen božični jogurt, ki ga je moč kupiti le v tem obdobju, v maso pa spadajo še orehi in brusnice.
Najboljše priloge za božično večerjo
Domišljeno izbrane priloge naj nadgradijo in dopolnijo praznični obed. Izbrali smo manj klasične ideje, v katerih zasije sezonska zelenjava.
Sestavine
- 1 kg jabolk
- 2,5 dl vode (uporabimo lahko tudi jabolčni sok ali jabolčnik)
- sok 1–2 limon
- cimetova skorjica
- nekaj klinčkov
- 1 noževa konica mletega pimenta
- 150–200 g belega ali rjavega sladkorja (odvisno od sladkosti jabolk)
Postopek
Jabolka olupimo, jim odstranimo peščišča, nato jih narežemo na krhlje in pokapamo z limonovim sokom.
Jabolčne krhlje zavremo z vodo in začimbami. Temperaturo znižamo in jabolka skuhamo do mehkega. Nato odstranimo cimetovo skorjico in klinčke ter sadno maso piriramo.
Jabolčno maso damo spet v lonec, dodamo sladkor in med stalnim mešanjem pri nizki temperaturi kuhljamo toliko časa, da zmes postane kašasta. Vrelo jabolčno čežano napolnimo v čiste kozarce, ki jih takoj zapremo.
Nasvet
Jabolčna čežana izvrstno tekne, če jo ponudimo toplo s kockami belega kruha, ki smo jih popražili na maslu in potresli s cimetovim sladkorjem. Čežano lahko uporabimo tudi hladno kot prilogo k različnim mesnim jedem. Vmešamo jo lahko tudi v krompirjev pire: iz 500 g krompirja pripravimo pire in mu primešamo 150 g čežane. Tako pripravljen pire nabrizgamo v pekač in ga v pečici pod žarom pečemo, da vršički porjavijo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Špinačni njoki s skuto
Špinača vsebuje toliko dobrega, da je na naših krožnikih ni nikoli preveč. Uživajte v njej!
Pita z govedino in pivom
Zaradi omamnih vonjev boste to pito nestrpno čakali, da se speče!
Pikantni puranji fileji in bulgurjeva solata z granatnim jabolkom
Slastni puranji fileji z zdravo in okusno solato