 
        
            
    
Kaj boste skuhali danes?
Jabolčna čežana
Kot pri babici
Jabolčna čežana
Kot pri babici
 
    Sestavine
- 1 kg jabolk
- 2,5 dl vode (uporabimo lahko tudi jabolčni sok ali jabolčnik)
- sok 1–2 limon
- cimetova skorjica
- nekaj klinčkov
- 1 noževa konica mletega pimenta
- 150–200 g belega ali rjavega sladkorja (odvisno od sladkosti jabolk)
 
        
            
            Sočni svinjski zrezki z jabolki, kot jih še niste poskusili
Sočni glazirani svinjski zrezki z jabolki so popolna jesenska jed. Odkrijte nasvete, kako pripraviti meso, da bo mehko, aromatično in popolno zapečeno.
 
        
            
            Strašno dobra ideja za noč čarovnic: sladki grobovi iz medenjakov
Noč čarovnic je morda res uvožen praznik, a kljub temu lahko na ta dan pripravimo nekaj (grozljivo) sladkega.
 
        
            
            Trikrat pečeno pecivo, ki se topi v ustih in vedno uspe
Trikrat pečeno pecivo je ena tistih domačih sladic, ki z vonjem spomnijo na otroštvo in kuhinjo naših babic.
Sestavine
- 1 kg jabolk
- 2,5 dl vode (uporabimo lahko tudi jabolčni sok ali jabolčnik)
- sok 1–2 limon
- cimetova skorjica
- nekaj klinčkov
- 1 noževa konica mletega pimenta
- 150–200 g belega ali rjavega sladkorja (odvisno od sladkosti jabolk)
Postopek
Jabolka olupimo, jim odstranimo peščišča, nato jih narežemo na krhlje in pokapamo z limonovim sokom.
Jabolčne krhlje zavremo z vodo in začimbami. Temperaturo znižamo in jabolka skuhamo do mehkega. Nato odstranimo cimetovo skorjico in klinčke ter sadno maso piriramo.
Jabolčno maso damo spet v lonec, dodamo sladkor in med stalnim mešanjem pri nizki temperaturi kuhljamo toliko časa, da zmes postane kašasta. Vrelo jabolčno čežano napolnimo v čiste kozarce, ki jih takoj zapremo.
Nasvet
Jabolčna čežana izvrstno tekne, če jo ponudimo toplo s kockami belega kruha, ki smo jih popražili na maslu in potresli s cimetovim sladkorjem. Čežano lahko uporabimo tudi hladno kot prilogo k različnim mesnim jedem. Vmešamo jo lahko tudi v krompirjev pire: iz 500 g krompirja pripravimo pire in mu primešamo 150 g čežane. Tako pripravljen pire nabrizgamo v pekač in ga v pečici pod žarom pečemo, da vršički porjavijo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pražen riž po korejsko
Riževe kroglice z gobami in mocarelo
Čokoladni tartufi
Čokoladni tartufi po receptu mojstra Andreja Goljata bodo mimogrede pripravljeni in še hitreje pospravljeni.
 
        
             
        
             
        
             
        
             
        
             
        
             
         
         
         
         
        
                    
             
        
                    
             
        
                    
             
        
                    
             
         
         
        