Kaj boste skuhali danes?
Jabolčna čežana
Kot pri babici
Jabolčna čežana
Kot pri babici
Sestavine
- 1 kg jabolk
- 2,5 dl vode (uporabimo lahko tudi jabolčni sok ali jabolčnik)
- sok 1–2 limon
- cimetova skorjica
- nekaj klinčkov
- 1 noževa konica mletega pimenta
- 150–200 g belega ali rjavega sladkorja (odvisno od sladkosti jabolk)
Natančni tudi brez tehtnice: koliko gramov je ena žlica?
V kuhinji, predvsem pri peki, je natančnost ključna, zato je sestavine najbolje določati in tehtati v gramih. Kako se znajti, ko tehtnica ni na voljo?
Zrnati sir: zakaj je 'cottage cheese' postal največji kulinarični hit leta
Zrnati sir je doživel pravi preporod in postal kulinarični hit. Odkrijte, zakaj je tako priljubljen in kako ga lahko uporabite v sladkih in slanih jedeh.
Krompirček, o katerem se vam bo še sanjalo
Hrustljav krompirček in bogata obloga, ob kateri se nam pocedijo sline – nič čudnega, da naloženi krompirček osvaja srca (in želodce) po vsem svetu.
Sestavine
- 1 kg jabolk
- 2,5 dl vode (uporabimo lahko tudi jabolčni sok ali jabolčnik)
- sok 1–2 limon
- cimetova skorjica
- nekaj klinčkov
- 1 noževa konica mletega pimenta
- 150–200 g belega ali rjavega sladkorja (odvisno od sladkosti jabolk)
Postopek
Jabolka olupimo, jim odstranimo peščišča, nato jih narežemo na krhlje in pokapamo z limonovim sokom.
Jabolčne krhlje zavremo z vodo in začimbami. Temperaturo znižamo in jabolka skuhamo do mehkega. Nato odstranimo cimetovo skorjico in klinčke ter sadno maso piriramo.
Jabolčno maso damo spet v lonec, dodamo sladkor in med stalnim mešanjem pri nizki temperaturi kuhljamo toliko časa, da zmes postane kašasta. Vrelo jabolčno čežano napolnimo v čiste kozarce, ki jih takoj zapremo.
Nasvet
Jabolčna čežana izvrstno tekne, če jo ponudimo toplo s kockami belega kruha, ki smo jih popražili na maslu in potresli s cimetovim sladkorjem. Čežano lahko uporabimo tudi hladno kot prilogo k različnim mesnim jedem. Vmešamo jo lahko tudi v krompirjev pire: iz 500 g krompirja pripravimo pire in mu primešamo 150 g čežane. Tako pripravljen pire nabrizgamo v pekač in ga v pečici pod žarom pečemo, da vršički porjavijo.