© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Jabolčna čežana

Kot pri babici

Jabolčna čežana

Kot pri babici

Čas priprave 48 min
Zahtevnost Enostavno
Količina 7,5 dl
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
jabolcna-cezana_PS_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 1 kg jabolk
  • 2,5 dl vode (uporabimo lahko tudi jabolčni sok ali jabolčnik)
  • sok 1–2 limon
  • cimetova skorjica
  • nekaj klinčkov
  • 1 noževa konica mletega pimenta
  • 150–200 g belega ali rjavega sladkorja (odvisno od sladkosti jabolk)
sladkih5 bozicne-miske - full - 2.jpg

Slastne miške v božični preobleki

Ocvrte miške se običajno na mizah pojavijo proti koncu zime, a se jih da zlahka obleči v bolj praznična oblačila. Kot osnovo za miške uporabimo odličen božični jogurt, ki ga je moč kupiti le v tem obdobju, v maso pa spadajo še orehi in brusnice.

Sestavine

  • 1 kg jabolk
  • 2,5 dl vode (uporabimo lahko tudi jabolčni sok ali jabolčnik)
  • sok 1–2 limon
  • cimetova skorjica
  • nekaj klinčkov
  • 1 noževa konica mletega pimenta
  • 150–200 g belega ali rjavega sladkorja (odvisno od sladkosti jabolk)

Postopek

1

Jabolka olupimo, jim odstranimo peščišča, nato jih narežemo na krhlje in pokapamo z limonovim sokom.

2

Jabolčne krhlje zavremo z vodo in začimbami. Temperaturo znižamo in jabolka skuhamo do mehkega. Nato odstranimo cimetovo skorjico in klinčke ter sadno maso piriramo.

3

Jabolčno maso damo spet v lonec, dodamo sladkor in med stalnim mešanjem pri nizki temperaturi kuhljamo toliko časa, da zmes postane kašasta. Vrelo jabolčno čežano napolnimo v čiste kozarce, ki jih takoj zapremo.

Nasvet

Jabolčna čežana izvrstno tekne, če jo ponudimo toplo s kockami belega kruha, ki smo jih popražili na maslu in potresli s cimetovim sladkorjem. Čežano lahko uporabimo tudi hladno kot prilogo k različnim mesnim jedem. Vmešamo jo lahko tudi v krompirjev pire: iz 500 g krompirja pripravimo pire in mu primešamo 150 g čežane. Tako pripravljen pire nabrizgamo v pekač in ga v pečici pod žarom pečemo, da vršički porjavijo.

Priljubljeni recepti

Špinačni njoki s skuto

Špinača vsebuje toliko dobrega, da je na naših krožnikih ni nikoli preveč. Uživajte v njej!

50 min
Enostavno

Pita z govedino in pivom

Zaradi omamnih vonjev boste to pito nestrpno čakali, da se speče!

4 h 30 min
Srednje zahtevno

Pikantni puranji fileji in bulgurjeva solata z granatnim jabolkom

Slastni puranji fileji z zdravo in okusno solato

40 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.