
Kaj boste skuhali danes?
Limonove zvezdice
Limonove zvezdice - popoln posladek za siv dan
Limonove zvezdice
Limonove zvezdice - popoln posladek za siv dan

Sestavine
- 120 g zmehčanega masla
- 120 g sladkorja v prahu
- 3 rumenjaki
- 1 žlička vaniljeve arome
- 150 g moke in še malo za delovno površino
- 150 g mletih mandljev
- ščep soli
- sladkor v prahu za okras
limonova krema
- 1 jajce
- 60 g masla
- nastrgana lupina in sok 1 bio limone
- 90 g sladkorja v prahu
- 1⁄4 žličke mlete kurkume

Premalo cenjena: sladka in hrustljava nadzemna koleraba
Nadzemni kolerabi bi morali dati priložnost. Sveža nadzemna koleraba je hrustljava, sladka in rahlo pikantna.

Cicchetti: Najokusnejša skrivnost Benetk, ki jo morate poskusiti
Raziskujemo, kje v Benetkah lahko prigriznemo zelo dobro in precej ugodno, še posebej če poiščemo iskrene grižljaje, beneške cicchette – stoje in sede.

Tako pripravite kislo repo, da bo dišala kot pri babici
Kisla repa je nesporna kraljica jedilnikov za hladne dni. Preprosta, a krepčilna se z nežno kislino lepo ujame s krepkimi jedmi, ki dišijo po prihajajoči zimi.
Sestavine
- 120 g zmehčanega masla
- 120 g sladkorja v prahu
- 3 rumenjaki
- 1 žlička vaniljeve arome
- 150 g moke in še malo za delovno površino
- 150 g mletih mandljev
- ščep soli
- sladkor v prahu za okras
limonova krema
- 1 jajce
- 60 g masla
- nastrgana lupina in sok 1 bio limone
- 90 g sladkorja v prahu
- 1⁄4 žličke mlete kurkume
Postopek
Najprej pripravimo limonovo kremo. Jajce razžvrkljamo. Maslo narežemo na koščke in ga skupaj s preostalimi sestavinami damo v kozico. Mešanico pri nizki temperaturi segrevamo približno 5 minut, da se zgosti; medtem ves čas mešamo z metlico. Ali je krema gotova, preverimo tako, da je nekaj zajamemo s kuhalnico in jo nežno popihamo. Če nastane valovit vzorec, jo odmaknemo s kuhalnika in precedimo v skledo. Med ohlajanjem se bo še bolj zgostila. Če je krema preredka in se valovit vzorec ne naredi, jo kuhamo še kakšno minuto. Nato jo postrgamo v sterilen kozarec, kjer naj se povsem ohladi.
V večji skledi stepemo maslo in sladkor. Vmešamo rumenjake in vaniljevo aromo, nato pa dodamo še moko, pecilni prašek, mandlje in sol. Vse skupaj ročno pregnetemo, da dobimo gladko testo, ki ga ovijemo v prozorno kuhinjsko folijo in damo za eno uro v hladilnik.
Pečico segrejemo na 170 °C (ali na 150 °C z ventilacijo). Testo na pomokani površini razvaljamo 4 mm na debelo. Iz njega z večjim modelčkom za piškote izrežemo zvezdice, nato pa iz polovice teh zvezdic z manjšim modelčkom izrežemo manjše zvezdice. Preostanek testa spet razvaljamo (pri tem pazimo, da ga čim manj gnetemo) in izrežemo še nekaj okroglih piškotov; iz polovice spet z majhnim modelčkom izrežemo zvezdice. Nato vse piškote razporedimo po nizkem pekaču, obloženem s papirjem za peko, in jih pečemo 10 minut, dokler niso zlato rjavi. Pustimo jih na pekaču, da se ohladijo.
Piškote brez izrezanih zvezdic premažemo z limonovo kremo, nato pa na vsakega položimo izrezan piškot. Nazadnje jih potresemo s sladkorjem v prahu. V nepredušno zaprti posodi jih lahko hranimo do tri dni.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pomarančni cheesecake brez peke
Skoraj smešno enostavna priprava, rezultat pa vrhunski