 
        
            
    
Kaj boste skuhali danes?
Ingverjevi piškoti
Ingverjevi piškoti
 
    Sestavine
- 100 g masla
- 175 g temnega sladkorja muskovado
- 85 g zlatega sirupa (ali medu)
- ščep soli
- 350 g moke in še malo za delovno površino
- 1 žlička sode bikarbone
- 2 žlički mletega ingverja
- ½ žličke mletega cimeta
- 1 veliko razžvrkljano jajce
- jedilne zlate bleščice in list (po želji)
 
        
            
            Okus Azije v 20 minutah – popolna hitra večerja
Ta jed ima pridih Azije, je nekakšen stir fry, karseda poenostavljen, a še vedno okusen. Priprava je hitra, za zraven pa ne potrebujete drugega, saj jed vsebuje meso, obilico zelenjave in riž.
 
        
            
            Popolno nedeljsko kosilo: čudovito mehka dušena govedina
Skrivnost popolnega nedeljskega kosila: govedina je najboljša, če jo kuhamo dolgo in počasi. Takrat se sprostijo vsi sokovi, meso pa se neverjetno zmehča.
 
        
            
            Okus tradicije tudi doma: idrijski žlikrofi
Idrijski žlikrofi so poleg kremšnit in prekmurske gibanice verjetno najbolj izpostavljena tradicionalna slovenska jed. Čas je, da se njihove priprave lotimo tudi sami.
Sestavine
- 100 g masla
- 175 g temnega sladkorja muskovado
- 85 g zlatega sirupa (ali medu)
- ščep soli
- 350 g moke in še malo za delovno površino
- 1 žlička sode bikarbone
- 2 žlički mletega ingverja
- ½ žličke mletega cimeta
- 1 veliko razžvrkljano jajce
- jedilne zlate bleščice in list (po želji)
Postopek
V kozici segrejemo maslo, sladkor, sirup ali med in sol. Pustimo vreti 2 minuti, da se sladkor stopi, medtem pogosto pomešamo, da se ne prismodi. V skledo presejemo moko, sodo bikarbono in začimbe, dodamo mešanico masla in sladkorja ter intenzivno zmešamo z leseno kuhalnico. V maso ubijemo jajce in spet energično mešamo, da dobimo mehko testo. Zavijemo ga v prozorno kuhinjsko folijo in postavimo v hladilnik za 1 ½ do 2 uri ali toliko časa, da se učvrsti.
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Dva velika plitva pekača obložimo s papirjem za peko. Ohlajeno testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo na debelino približno 5 mm in izrežemo oblike zvezdic, listov božjega drevca ali drugih prazničnih oblik. Uporabimo manjše modelčke. Obrezke testa spet zvaljamo in izrežemo še več piškotov. Piškote pečemo 6 do 7 minut, nato pustimo, da se ohladijo na pekačih. (Če ne želimo takoj speči vseh piškotov, testo zamrznemo ali shranimo v hladilnik.) Pečene piškote po želji posujemo z zlatimi jedilnimi bleščicami in okrasimo z zlatim listom.
Nasvet
Piškote lahko uporabimo za okrasitev kakšne torte, če pa vanje pred peko naredimo luknjice, jih lahko tudi razobesimo. Seveda se priležejo k skodelici kave ali čaja. Piškoti se v neprodušno zaprti posodi obdržijo do 3 tednov.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Ingverjeve ledenke
Sladoled, piškoti in ingver za slastno vroče ali hladno popoldne
Telečje zarebrnice z zeliščno skorjico
Vaniljevi rogljički
So vam všeč vaniljevi rogljički, ki se kar stopijo v ustih? Zdaj jih lahko pripravite tudi sami.
 
        
             
        
             
        
             
        
             
        
             
        
                    
             
         
         
         
         
        
                    
             
        
                    
             
        
                    
             
        
                    
             
         
         
        