
Kaj boste skuhali danes?
Ingverjevi piškoti
Ingverjevi piškoti

Sestavine
- 100 g masla
- 175 g temnega sladkorja muskovado
- 85 g zlatega sirupa (ali medu)
- ščep soli
- 350 g moke in še malo za delovno površino
- 1 žlička sode bikarbone
- 2 žlički mletega ingverja
- ½ žličke mletega cimeta
- 1 veliko razžvrkljano jajce
- jedilne zlate bleščice in list (po želji)

Popoln domači pomfri: skrivnost je v tem preprostem triku
Spoznajte skrivnost popolnega domačega ocvrtega krompirja. Hrustljav, zlato zapečen in nikoli masten, s tem trikom vam bo vedno uspel.

Obožujete cmoke? Potem morate poskusiti ta knedl kolač
Preizkusite recept za slastni knedla kolač, ki je navdušil splet. Sočna kombinacija sliv, vaniljeve kreme in zlatorjavega posipa iz drobtin vas bo navdušila.

Trije posebni recepti s hruškami, ki bodo popestrili vašo ozimnico
Trije posebni recepti, ki bodo popestrili vašo ozimnico - hruškov kompot z ingverjem in cimetom, hruškova marmelada z vaniljo in drzni hruškov čatni.
Sestavine
- 100 g masla
- 175 g temnega sladkorja muskovado
- 85 g zlatega sirupa (ali medu)
- ščep soli
- 350 g moke in še malo za delovno površino
- 1 žlička sode bikarbone
- 2 žlički mletega ingverja
- ½ žličke mletega cimeta
- 1 veliko razžvrkljano jajce
- jedilne zlate bleščice in list (po želji)
Postopek
V kozici segrejemo maslo, sladkor, sirup ali med in sol. Pustimo vreti 2 minuti, da se sladkor stopi, medtem pogosto pomešamo, da se ne prismodi. V skledo presejemo moko, sodo bikarbono in začimbe, dodamo mešanico masla in sladkorja ter intenzivno zmešamo z leseno kuhalnico. V maso ubijemo jajce in spet energično mešamo, da dobimo mehko testo. Zavijemo ga v prozorno kuhinjsko folijo in postavimo v hladilnik za 1 ½ do 2 uri ali toliko časa, da se učvrsti.
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Dva velika plitva pekača obložimo s papirjem za peko. Ohlajeno testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo na debelino približno 5 mm in izrežemo oblike zvezdic, listov božjega drevca ali drugih prazničnih oblik. Uporabimo manjše modelčke. Obrezke testa spet zvaljamo in izrežemo še več piškotov. Piškote pečemo 6 do 7 minut, nato pustimo, da se ohladijo na pekačih. (Če ne želimo takoj speči vseh piškotov, testo zamrznemo ali shranimo v hladilnik.) Pečene piškote po želji posujemo z zlatimi jedilnimi bleščicami in okrasimo z zlatim listom.
Nasvet
Piškote lahko uporabimo za okrasitev kakšne torte, če pa vanje pred peko naredimo luknjice, jih lahko tudi razobesimo. Seveda se priležejo k skodelici kave ali čaja. Piškoti se v neprodušno zaprti posodi obdržijo do 3 tednov.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Solata iz nadzemne kolerabe in jabolka s koprom in jogurtom
Sveža in hrustljava solata, polna okusov in vitaminov.
Testenine s školjkami na rdeče
Za ljubitelje morskih jedi bo kot nalašč ta italijanska klasika