Kaj boste skuhali danes?
Ingverjevi dvojni piškoti z limonovim maskarponejem brez glutena
Ingverjevi dvojni piškoti z limonovim maskarponejem brez glutena
Sestavine
- 100 g stopljenega masla
- 50 g svetlo rjavega sladkorja
- 100 g svetlega sladkorja muskovado
- 25 g melase
- 1 veliko jajce
- 1⁄2 žličke vaniljeve arome
- 1⁄4 žličke sode bikarbone
- 175 g brezglutenske moke
- 1 žlica ingverja v prahu
- 1⁄2 žličke mletega črnega popra
- 1⁄4 žličke mletega muškatnega oreška
- 1⁄4 žličke mletih nageljnovih žbic
- 1⁄4 žličke strtega kardamoma (iz 3 strokov)
- 75 g sladkorja demerara
nadev
- 175 g maskarponeja
- 85 g limonove marmelade
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 100 g stopljenega masla
- 50 g svetlo rjavega sladkorja
- 100 g svetlega sladkorja muskovado
- 25 g melase
- 1 veliko jajce
- 1⁄2 žličke vaniljeve arome
- 1⁄4 žličke sode bikarbone
- 175 g brezglutenske moke
- 1 žlica ingverja v prahu
- 1⁄2 žličke mletega črnega popra
- 1⁄4 žličke mletega muškatnega oreška
- 1⁄4 žličke mletih nageljnovih žbic
- 1⁄4 žličke strtega kardamoma (iz 3 strokov)
- 75 g sladkorja demerara
nadev
- 175 g maskarponeja
- 85 g limonove marmelade
Postopek
Najprej naredimo testo za piškote. Maslo, obe vrsti sladkorja, melaso, jajce in vaniljevo aromo damo v večjo skledo in gladko razmešamo z električnim mešalnikom. V drugi skledi zmešamo preostale sestavine razen sladkorja demerara. Suhe sestavine dodamo jajčni mešanici in zmešamo v lepljivo testo. Pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in vsaj za 4 ure postavimo v hladilnik.
Pečico segrejemo na 180 °C in dva velika plitva pekača obložimo s papirjem za peko. Testo razdelimo na kroglice, velike približno za žlico, in jih povaljamo v sladkorju demerara. Položimo jih na pekača kakih 2,5 cm narazen.
Piškote pečemo približno 14 minut oziroma tako dolgo, da samo malo porjavijo ob robu. Na sredi peke položaj pekačev zamenjamo. Piškoti naj se 10 minut ohlajajo na pekačih, šele nato jih prenesemo na kuhinjsko mrežico, kjer naj se do konca ohladijo.
Za nadev v skledi gladko razmešamo maskarpone in limonovo marmelado. Z njo napolnimo vrečko za brizganje, na katero smo namestili navaden okrogel nastavek. Na polovico piškotov nabrizgamo kremo in jo pokrijemo s preostalo polovico piškotov. V tesno zaprti posodi se bodo v hladilniku ohranili 3 do 4 dni. Nekoliko se bodo zmehčali in dobili teksturo kolača, a ne bodo nič manj slastni.
Mletje začimb
Če imamo mlinček za začimbe ali kavo, v njem lahko zmeljemo poper, muškatni orešek, nageljnove žbice in kardamomova semena; lahko pa jih tudi zdrobimo v možnarju.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Hrustljave ribje pogačice
Odlična večerja za otroke ali prigrizek ob večernem druženju s prijatelji
Špageti s puranjimi mesnimi kroglicami
Naj bodo špageti tokrat z mesnimi kroglicami v paradižnikovi omaki, popestrimo pa jih s svežo baziliko.
Rumove kroglice
Neverjetno preproste in absolutno odlične - rumove kroglice bodo očarale vse odrasle sladkosnede.