Kaj boste skuhali danes?
Idrijski žlikrofi
Tradicionalni idrijski žlikrofi vam bodo odslej uspeli tudi doma
Idrijski žlikrofi
Tradicionalni idrijski žlikrofi vam bodo odslej uspeli tudi doma
Sestavine
testo
- 25 dag bele moke
- 1 jajce
- voda
- sol
nadev
- 20 dag krompirja
- 6 dag ocvirkov ali dimljene slanine
- 5 dag čebule
- strok česna
- četrtina ali polovica jajca
- sesekljan peteršilj, majaron
- sol in poper
bakalca
- 80 dag jagnjetine
- 20 dag čebule
- 20 dag korenja
- lovorjev list, nageljnove žbice, kis
- 5 dag masti
- sol in poper
- 5 dag masti in 4 dag moke za prežganje
S temi nasveti bo vaš parmezan ostal svež dlje
Parmezan je pravi zaklad italijanske kulinarike, zato je treba nanj ustrezno paziti. Upoštevajte naše nasvete, da bo ostal svež in okusen še dlje.
Tradicionalni slovenski zajtrk malo drugače: mafini z jabolčno čežano
Mafini z jabolčno čežano so lahkotna sladka različica slovenskega tradicionalnega zajtrka, ki ga obeležujemo vsak tretji petek v novembru.
Matevž: najboljši recept za slovensko klasiko, ki nikoli ne razočara
Če smo odkriti, matevž ni ravno kulinarični presežek. Je pa domač, iskren in pomemben del naše tradicije. Naučite se pripraviti kar najboljšega.
Sestavine
testo
- 25 dag bele moke
- 1 jajce
- voda
- sol
nadev
- 20 dag krompirja
- 6 dag ocvirkov ali dimljene slanine
- 5 dag čebule
- strok česna
- četrtina ali polovica jajca
- sesekljan peteršilj, majaron
- sol in poper
bakalca
- 80 dag jagnjetine
- 20 dag čebule
- 20 dag korenja
- lovorjev list, nageljnove žbice, kis
- 5 dag masti
- sol in poper
- 5 dag masti in 4 dag moke za prežganje
Postopek
Iz moke, jajca, malo vode in soli zamesimo srednje trdo testo. Za nadev krompir olupimo in skuhamo. Čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo ter ju na slanini ali ocvirkih prepražimo. Dodamo pretlačen krompir, peteršilj, majaron, sol in poper. Dobro premešamo, nato pa iz nadeva oblikujemo drobne kroglice.
Testo tanko razvaljamo, nanj naložimo kroglice in robove premažemo z beljakom. Testo prepognemo, med kroglicami ga stisnemo s prsti in razrežemo s koleščkom. Oblikujemo žlikrofe in jih skuhamo v slani vreli vodi. Kuhane odcedimo in postrežemo z bakalco.
Meso zrežemo na kocke in ga prepražimo na ostekleneli čebuli. Dodamo naribano korenje in dušimo. Med dušenjem dolivamo vodo in kis, dodamo dišavnice in začinimo s soljo. Zmehčano meso odstranimo iz omake, omako pretlačimo, po želji začinimo s soljo in poprom. Meso položimo nazaj v omako, nato ga naložimo na krožnik, obložimo z žlikrofi, prelijemo z omako in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Jagodna sladica v kozarcu
Svežina, preprostost, domiselnost, prefinjenost … vse to v enem kozarcu!
Pečen piščanec s pikantno klobaso in mladim krompirjem
Zlato zapečen piščanec kar vabi k mizi!
Prekajena gnjat s kislim zeljem in krompirjem iz rimskega lonca
Ideja kako uporabiti kislo zelje v zimskih dneh.