Kaj boste skuhali danes?
Idrijski žlikrofi
Tradicionalni idrijski žlikrofi vam bodo odslej uspeli tudi doma
Idrijski žlikrofi
Tradicionalni idrijski žlikrofi vam bodo odslej uspeli tudi doma
Sestavine
testo
- 25 dag bele moke
- 1 jajce
- voda
- sol
nadev
- 20 dag krompirja
- 6 dag ocvirkov ali dimljene slanine
- 5 dag čebule
- strok česna
- četrtina ali polovica jajca
- sesekljan peteršilj, majaron
- sol in poper
bakalca
- 80 dag jagnjetine
- 20 dag čebule
- 20 dag korenja
- lovorjev list, nageljnove žbice, kis
- 5 dag masti
- sol in poper
- 5 dag masti in 4 dag moke za prežganje
Okus Azije v 20 minutah – popolna hitra večerja
Ta jed ima pridih Azije, je nekakšen stir fry, karseda poenostavljen, a še vedno okusen. Priprava je hitra, za zraven pa ne potrebujete drugega, saj jed vsebuje meso, obilico zelenjave in riž.
Popolno nedeljsko kosilo: čudovito mehka dušena govedina
Skrivnost popolnega nedeljskega kosila: govedina je najboljša, če jo kuhamo dolgo in počasi. Takrat se sprostijo vsi sokovi, meso pa se neverjetno zmehča.
Okus tradicije tudi doma: idrijski žlikrofi
Idrijski žlikrofi so poleg kremšnit in prekmurske gibanice verjetno najbolj izpostavljena tradicionalna slovenska jed. Čas je, da se njihove priprave lotimo tudi sami.
Sestavine
testo
- 25 dag bele moke
- 1 jajce
- voda
- sol
nadev
- 20 dag krompirja
- 6 dag ocvirkov ali dimljene slanine
- 5 dag čebule
- strok česna
- četrtina ali polovica jajca
- sesekljan peteršilj, majaron
- sol in poper
bakalca
- 80 dag jagnjetine
- 20 dag čebule
- 20 dag korenja
- lovorjev list, nageljnove žbice, kis
- 5 dag masti
- sol in poper
- 5 dag masti in 4 dag moke za prežganje
Postopek
Iz moke, jajca, malo vode in soli zamesimo srednje trdo testo. Za nadev krompir olupimo in skuhamo. Čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo ter ju na slanini ali ocvirkih prepražimo. Dodamo pretlačen krompir, peteršilj, majaron, sol in poper. Dobro premešamo, nato pa iz nadeva oblikujemo drobne kroglice.
Testo tanko razvaljamo, nanj naložimo kroglice in robove premažemo z beljakom. Testo prepognemo, med kroglicami ga stisnemo s prsti in razrežemo s koleščkom. Oblikujemo žlikrofe in jih skuhamo v slani vreli vodi. Kuhane odcedimo in postrežemo z bakalco.
Meso zrežemo na kocke in ga prepražimo na ostekleneli čebuli. Dodamo naribano korenje in dušimo. Med dušenjem dolivamo vodo in kis, dodamo dišavnice in začinimo s soljo. Zmehčano meso odstranimo iz omake, omako pretlačimo, po želji začinimo s soljo in poprom. Meso položimo nazaj v omako, nato ga naložimo na krožnik, obložimo z žlikrofi, prelijemo z omako in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Rižota s koprivami in jurčki
Lignji v paradižnikovi omaki
Odlični so z mladim krompirjem, rižem ali testeninami