Kaj boste skuhali danes?
Hrustljavi citrusni kolački
Hrustljavi citrusni kolački
Sestavine
- 175 g sladke albuminske skute (rikote)
- drobno naribana lupinica 1 pomaranče
- 100 g rjavega sladkorja
- 200 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 50 g masla
- 1–2 žlici mleka
- maslo za pekač
- mleko za premaz
- malo moke za posip
- 1 žlica sladkorja demerara za posip
- smetana ali maslo in limonova ali pomarančna jajčna krema za postrežbo
Letos si na Dunaju privoščite to tradicionalno poslastico
Šmorn, klobase, medenjaki, torta Sacher in enormne količine kuhanega vina in jabolčnika vabijo na predbožični Dunaj, nas pa je prepričala ta znamenita sladica.
To so najlepše božične pletenice
Mehke babke in dišeče pletenice so nepogrešljive v prazničnem času. Izbrali smo najlepše božične pletenice z bogatimi nadevi za popolno sladko omizje.
Triki za mesno štruco, ki bo hkrati sočna in kompaktna
Naučite se pripraviti posebno vrsto mesne štruce, ki ji pravimo pečenka Štefani. Zdi se preprosta, a skriva nekaj pasti. Z našimi nasveti bo obenem sočna in kompaktna.
Sestavine
- 175 g sladke albuminske skute (rikote)
- drobno naribana lupinica 1 pomaranče
- 100 g rjavega sladkorja
- 200 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 50 g masla
- 1–2 žlici mleka
- maslo za pekač
- mleko za premaz
- malo moke za posip
- 1 žlica sladkorja demerara za posip
- smetana ali maslo in limonova ali pomarančna jajčna krema za postrežbo
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C in namastimo velik nizek pekač. Skuto stresemo v skledo in ji dodamo pomarančno lupinico ter polovico sladkorja in vse sestavine dobro zmešamo. V drugo skledo presejemo moko in preostali sladkor. Maslo narežemo na majhne kocke in ga vgnetemo v mešanico moke in sladkorja, da dobimo drobne drobtine.
Skutno zmes vmešamo v moko in po potrebi dodamo žlico ali dve mleka, da dobimo mehko, toda nelepljivo testo. Testo stresemo na pomokano delovno površino in ga na hitro rahlo pregnetemo – le toliko, da ni več videti grobo. (Če ga pregnetemo preveč, so kolački trdi.)
Testo razvaljamo na debelino 4 cm. Oblikujemo ga v lep krog, položimo na pekač in vanj z nožem zarežemo 6 podolgovatih trikotnikov.
Kolačke premažemo z mlekom, posipamo z malo moke in po vrhu še s sladkorjem demerara. V segreti pečici jih pečemo 20 do 25 minut, da lepo narastejo in se po vrhu rjavo zapečejo. Kolačke prestavimo na rešetko, da se malce ohladijo, nato pa postrežemo še tople, skupaj s smetano ali maslom in pomarančno ali limonovo kremo. (Kolački so najboljši tisti dan, ko jih spečemo, lahko pa jih dan ali dva dni hranimo v neprodušno zaprti posodi ali en mesec v zamrzovalniku).
Pomarančna jajčna krema
4 srednje velika jajca
sok in naribana lupinica 1 velike pomaranče in 1 limone
100 g sladkorja
100 g masla
Pripravimo vodno kopel. V kozico nalijemo toliko vode, da sega do tretjine višine, pristavimo in segrejemo, da rahlo vre. Jajca v skledi stepemo s pomarančnim in limonovim sokom, nato jih skozi fino sito precedimo v kovinsko skledo. Dodamo sladkor, maslo in pomarančno in limonovo lupinico, nato skledo postavimo na kozico z rahlo vrelo vodo. Nad soparo mešamo, da se zmes zgosti – krema je pripravljena, ko na debelo prekriva hrbtno stran kuhalnice. (To lahko traja do 30 minut, zato bodimo potrpežljivi). Površino kreme pokrijemo s plastično kuhinjsko folijo, da se ne naredi skorjica, in pustimo, da se ohladi.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Divjačinska osnova
Burgerji z jagnjetino in metinim cacikijem
Domači burgerji vedno zmagajo! Tile jagnječji imajo grški pridih.