© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Hrustljave palačinke s slanino in piščancem

Hrustljave palačinke s slanino in piščancem

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

Nadev

  • 2 žlici oljčnega ali repičnega olja
  • 2 kosa piščančjih prsi
  • 200 g prekajene slanine v koščkih
  • 1 čebula
  • 200 g rjavih šampinjonov
  • 3 žlice moke
  • 4 dl mleka
  • šopek peteršilja
  • sol

Palačinke

  • 100 g moke
  • ½ žličke soli
  • 2 veliki jajci
  • 1,5 dl mleka
  • olje za peko

Posip

  • 50 g drobtin
  • 1 jajce za premaz

Sestavine

Nadev

  • 2 žlici oljčnega ali repičnega olja
  • 2 kosa piščančjih prsi
  • 200 g prekajene slanine v koščkih
  • 1 čebula
  • 200 g rjavih šampinjonov
  • 3 žlice moke
  • 4 dl mleka
  • šopek peteršilja
  • sol

Palačinke

  • 100 g moke
  • ½ žličke soli
  • 2 veliki jajci
  • 1,5 dl mleka
  • olje za peko

Posip

  • 50 g drobtin
  • 1 jajce za premaz

Postopek

1

V veliki ponvi segrejemo 1 žlico olja. Piščančje prsi pečemo po vsaki strani 5 do 8 minut, da postanejo zlato rjave in so tudi v sredini pečene. Vzamemo jih iz ponve, vanjo pa položimo slanino, ki jo nekaj minut cvremo, da postane hrustljava. Shranimo jo zraven piščanca.

2

Če v ponvi ni dovolj maščobe, vlijemo vanjo preostalo olje, na katero stresemo sesekljano čebulo. Pražimo jo, dokler ne postekleni, nato ji primešamo drobno nasekljane gobe, sol in poper. Pražimo 5 do 10 minut, da se gobe zmehčajo in večina tekočine v ponvi povre.

3

Po gobah potresemo moko in oboje dobro premešamo, nato pa začnemo postopoma prilivati mleko in ves čas mešamo, da nastane gladka omaka. Dve do tri minute naj vre, da se zgosti. Piščanca narežemo na koščke in jih damo v ponev skupaj s slanino in sokom, ki je se natekel na krožnik. Preverimo slanost, vmešamo sesekljan peteršilj in pustimo, da se ohladi. Dokler ne bomo spekli palačink, spravimo nadev v hladilnik.

4

Pripravimo testo za palačinke. V večjo skledo stresemo moko in jo premešamo s ½ žličke soli. V sredini naredimo jamico, v katero ubijemo 2 jajci, prilijemo mleko in oboje razžvrkljamo z metlico, nato pa postopoma zmešamo z moko, da nastane gladko, redko testo. Segrejemo veliko ponev, vlijemo vanjo malo olja in ga segrejemo.

5

V vročo ponev vlijemo malo manj kot polno zajemalko testa in ponev na hitro zasučemo, da testo prekrije dno v lepem krogu, morebitne luknjice pa zalijemo s še kako kapljo testa. Ko se palačinka spodaj zlato rjavo zapeče, jo obrnemo in pečemo 30 sekund še po drugi strani. Prenesemo jo na krožnik in po enakem postopku spečemo še tri palačinke. Pustimo, da se ohladijo, preden jih bomo napolnili z nadevom.

6

Pečico segrejemo na 200 °C in dva velika pekača obložimo s papirjem za peko. Vzamemo palačinko in jo ob robu okrog in okrog premažemo s stepenim jajcem. Na sredo damo četrtino nadeva (ki se je v hladilniku zgostil), prepognemo palačinko čez pol in stisnemo robove skupaj. Položimo jo na pekač in ponovimo postopek s preostalimi tremi palačinkami.

7

Palačinke po vrhu premažemo z jajcem in potresemo z drobtinami. Pečemo 20 do 25 minut, vmes enkrat zamenjamo položaj pekačev. Ko jih vzamemo iz pečice, pustimo, da se na pekačih ohlajajo 5 minut, potem pa po želji postrežemo s solato.

Priprava vnaprej

Palačinke lahko spečemo en dan vnaprej; ko so hladne, zložimo drugo na drugo, vmes pa polagamo kose papirja za peko. Pokrijemo jih z narobe obrnjenim krožnikom. V hladilniku lahko počakajo 2 dni.

Priljubljeni recepti

Pivski kis

Bi iz najljubšega piva pripravili kis? S fermentacijo se lahko tudi pivo čarobno spremeni v prav poseben kis.

2 min
Enostavno

Ožgane paprike z ajdovim nadevom

Rdeče paprike za poznopoletno brezmesno kosilo

55 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.