Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
Nadev
- 2 žlici oljčnega ali repičnega olja
- 2 kosa piščančjih prsi
- 200 g prekajene slanine v koščkih
- 1 čebula
- 200 g rjavih šampinjonov
- 3 žlice moke
- 4 dl mleka
- šopek peteršilja
- sol
Palačinke
- 100 g moke
- ½ žličke soli
- 2 veliki jajci
- 1,5 dl mleka
- olje za peko
Posip
- 50 g drobtin
- 1 jajce za premaz
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
Nadev
- 2 žlici oljčnega ali repičnega olja
- 2 kosa piščančjih prsi
- 200 g prekajene slanine v koščkih
- 1 čebula
- 200 g rjavih šampinjonov
- 3 žlice moke
- 4 dl mleka
- šopek peteršilja
- sol
Palačinke
- 100 g moke
- ½ žličke soli
- 2 veliki jajci
- 1,5 dl mleka
- olje za peko
Posip
- 50 g drobtin
- 1 jajce za premaz
Postopek
V veliki ponvi segrejemo 1 žlico olja. Piščančje prsi pečemo po vsaki strani 5 do 8 minut, da postanejo zlato rjave in so tudi v sredini pečene. Vzamemo jih iz ponve, vanjo pa položimo slanino, ki jo nekaj minut cvremo, da postane hrustljava. Shranimo jo zraven piščanca.
Če v ponvi ni dovolj maščobe, vlijemo vanjo preostalo olje, na katero stresemo sesekljano čebulo. Pražimo jo, dokler ne postekleni, nato ji primešamo drobno nasekljane gobe, sol in poper. Pražimo 5 do 10 minut, da se gobe zmehčajo in večina tekočine v ponvi povre.
Po gobah potresemo moko in oboje dobro premešamo, nato pa začnemo postopoma prilivati mleko in ves čas mešamo, da nastane gladka omaka. Dve do tri minute naj vre, da se zgosti. Piščanca narežemo na koščke in jih damo v ponev skupaj s slanino in sokom, ki je se natekel na krožnik. Preverimo slanost, vmešamo sesekljan peteršilj in pustimo, da se ohladi. Dokler ne bomo spekli palačink, spravimo nadev v hladilnik.
Pripravimo testo za palačinke. V večjo skledo stresemo moko in jo premešamo s ½ žličke soli. V sredini naredimo jamico, v katero ubijemo 2 jajci, prilijemo mleko in oboje razžvrkljamo z metlico, nato pa postopoma zmešamo z moko, da nastane gladko, redko testo. Segrejemo veliko ponev, vlijemo vanjo malo olja in ga segrejemo.
V vročo ponev vlijemo malo manj kot polno zajemalko testa in ponev na hitro zasučemo, da testo prekrije dno v lepem krogu, morebitne luknjice pa zalijemo s še kako kapljo testa. Ko se palačinka spodaj zlato rjavo zapeče, jo obrnemo in pečemo 30 sekund še po drugi strani. Prenesemo jo na krožnik in po enakem postopku spečemo še tri palačinke. Pustimo, da se ohladijo, preden jih bomo napolnili z nadevom.
Pečico segrejemo na 200 °C in dva velika pekača obložimo s papirjem za peko. Vzamemo palačinko in jo ob robu okrog in okrog premažemo s stepenim jajcem. Na sredo damo četrtino nadeva (ki se je v hladilniku zgostil), prepognemo palačinko čez pol in stisnemo robove skupaj. Položimo jo na pekač in ponovimo postopek s preostalimi tremi palačinkami.
Palačinke po vrhu premažemo z jajcem in potresemo z drobtinami. Pečemo 20 do 25 minut, vmes enkrat zamenjamo položaj pekačev. Ko jih vzamemo iz pečice, pustimo, da se na pekačih ohlajajo 5 minut, potem pa po želji postrežemo s solato.
Priprava vnaprej
Palačinke lahko spečemo en dan vnaprej; ko so hladne, zložimo drugo na drugo, vmes pa polagamo kose papirja za peko. Pokrijemo jih z narobe obrnjenim krožnikom. V hladilniku lahko počakajo 2 dni.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Špinačna rulada s kremnim sirom in sušenimi paradižniki
Začinjeni friandi
Friandi so mandljevi kolački, priljubljeni zlasti v Avstraliji in na Novi Zelandiji.
Mariniran rostbif na žaru
Šunka v testu
Šunka v testu je še ena velikonočna klasika, ki ne sme manjkati na praznični mizi.