© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Čokoladno-hruškova torta brez moke

Skoraj zdrava torta z lešniki namesto moke. Za popoln užitek si priskrbite zares zrele, medene hruške …

Čokoladno-hruškova torta brez moke

Skoraj zdrava torta z lešniki namesto moke. Za popoln užitek si priskrbite zares zrele, medene hruške …

Čas priprave 1 h
Zahtevnost Enostavno
Količina za 8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
cokoladno-hruskova-torta-brez-moke-1_558x620_acf_cropped

Lahek, a slasten kolač z lešniki se posebno prileže z žlico sladke smetane.

Sestavine

  • 85 g masla
  • 85 g rjavega sladkorja
  • 85 g temne čokolade
  • 1 žlica vinjaka
  • 3 jajca
  • 85 g mletih praženih lešnikov
  • 4 zelo zrele hruške
  • 1 žlica masla in malo rjavega sladkorja za model
  • sladkor v prahu za posip
  • sladka smetana, ko postrežemo (po želji)
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 85 g masla
  • 85 g rjavega sladkorja
  • 85 g temne čokolade
  • 1 žlica vinjaka
  • 3 jajca
  • 85 g mletih praženih lešnikov
  • 4 zelo zrele hruške
  • 1 žlica masla in malo rjavega sladkorja za model
  • sladkor v prahu za posip
  • sladka smetana, ko postrežemo (po želji)

Postopek

1

Iz papirja za peko izrežemo krog, ki se bo prilegal dnu modla za torte s premerom 25 cm in ločljivim dnom. Žlico masla stopimo in z njim premažemo notranjost modla, nato dno obložimo s papirjem za peko in ponovno premažemo z maslom. 2 žlici sladkorja posipamo po dnu in robu modla, model potresemo, da se sladkor razporedi, odvečni sladkor pa stresemo ven.

2

Pečico segrejemo na 180 °C. Čokolado nalomimo na koščke in jo skupaj z maslom stopimo v vodni kopeli (v skledi, postavljeni nad kozico z vodo, ki zelo nežno vre). Odstavimo s štedilnika, v stopljeno čokolado vmešamo vinjak in pustimo, da se ohladi.

3

Rumenjake ločimo od beljakov. Rumenjake skupaj s sladkorjem v veliki skledi stepemo, da dobimo bledo in gosto maso, nato jo previdno vmešamo v čokoladno kremo. Nežno vmešamo tudi lešnike.

4

V drugi skledi s čistimi metlicami beljake stepemo v mehak sneg (ne sme biti prečvrst, sicer ga bomo težko nežno vmešali). Žlico snega vmešamo v čokoladno mešanico, nato pa v dveh korakih previdno vmešamo še preostali sneg. Maso preložimo v pripravljen model in zgladimo površino. Hruške olupimo, jih razpolovimo in jim odstranimo peščišča. Hruške položimo na testo s prerezano stranjo navzdol. Torto pečemo 40 minut, da se hruške zmehčajo, biskvit pa speče. Torto najprej malo ohladimo v modlu, nato jo položimo na rešetko in popolnoma ohladimo. Potresemo jo s sladkorjem v prahu in po želji postrežemo s stepeno smetano.

Priljubljeni recepti

Kvinojina solata z brokolijem in jajcem

Kvinojina solata za dnevni vnos pozitivne energije

20 min
Enostavno

Makroni s čokolado in malinami

Fina mojstrovina, ki si jo je izmislil kuhar Katarine Medičejske

50 min
Srednje zahtevno

Drobljenec z jagodami in rabarbaro

Imate poln vrt jagod in rabarbare? Pripravite prikupno rožnato sladico s hrustljavim posipom in jo ponudite toplo z vaniljevim sladoledom.

50 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.