Kaj boste skuhali danes?
Grozdni cmoki iz pirine in polnovredne pšenične moke
Grozdni cmoki iz pirine in polnovredne pšenične moke
Sestavine
testo
- 150 g polnovredne pšenične moke
- 150 g pirine moke
- 60 g masla
- 375 g skute
- 3 jajca
nadev
- 200 g belega grozdja
- 200 g črnega grozdja
- 60 g mletih lešnikov
- pribl. 150 g sladkorja (odvisno od sladkosti grozdja)
- moka za delovno površino
- 40 g masla, 1 žlica medu in 60 g mletih lešnikov za povaljanje
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
testo
- 150 g polnovredne pšenične moke
- 150 g pirine moke
- 60 g masla
- 375 g skute
- 3 jajca
nadev
- 200 g belega grozdja
- 200 g črnega grozdja
- 60 g mletih lešnikov
- pribl. 150 g sladkorja (odvisno od sladkosti grozdja)
- moka za delovno površino
- 40 g masla, 1 žlica medu in 60 g mletih lešnikov za povaljanje
Postopek
Najprej pripravimo testo. Obe vrsti moke zmešamo ter dodamo zmehčano maslo, skuto in jajca. Sestavine zgnetemo v voljno testo, ki naj počiva približno pol ure.
Grozdne jagode operemo in razpolovimo. Odstranimo jim peške in narežemo na četrtine, nato jih pomešamo z mletimi lešniki in sladkorjem.
Iz testa na pomokani delovni površini oblikujemo valj. Razrežemo ga na 20 koščkov, ki jih z dlanmi sploščimo. Na vsak kos testa damo po žličko grozdnega nadeva in oblikujemo cmoke.
Cmoke na blagem ognju počasi kuhljamo v veliki količini rahlo osoljene vrele vode, dokler ne priplavajo na površino, to je približno 15 do 20 minut.
V ponvi segrejemo maslo in med. Cmoke s penovko poberemo iz vode. Dobro jih odcedimo in povaljamo najprej v medenem maslu, nato pa v naribanih lešnikih.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kremna juha iz zelene z ovčjim sirom in kruhki z bučnim oljem
Ta kremna juha je zdravilna in zelo okusna.
Limonovo-borovničeva riževa pita
Mlečni riž je lahko tudi sestavni del krhke pite
Marinirani fileji zlatovčice s piro in zelenjavo
Ribo zlatovčico lahko postrežemo tudi s piro.