Kaj boste skuhali danes?
Male češnjeve pite
Komaj čakajo, da jih obložimo z vaniljevo kremo ali smetano in pohrustamo!
Male češnjeve pite
Komaj čakajo, da jih obložimo z vaniljevo kremo ali smetano in pohrustamo!
Sestavine
testo in obloga
- 200 g moke
- 50 g mletih lešnikov
- 140 g kock hladnega masla
- 50 g sladkorja
nadev
- 3 žlice malinovega ali robidovega džema
- 500 g češenj brez koščic
- 50 g grobo nasekljanih lešnikov
- 2 žlici rjavega sladkorja demerara
- moka za delovno površino
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
testo in obloga
- 200 g moke
- 50 g mletih lešnikov
- 140 g kock hladnega masla
- 50 g sladkorja
nadev
- 3 žlice malinovega ali robidovega džema
- 500 g češenj brez koščic
- 50 g grobo nasekljanih lešnikov
- 2 žlici rjavega sladkorja demerara
- moka za delovno površino
Postopek
Pečico segrejemo na 190 ˚C. V posodo kuhinjskega robota damo lešnike, moko in maslo. Strojček vključimo in zmeljemo v najdrobnejše drobtine. Dodamo sladkor in strojček še enkrat vključimo. Tri zvrhane žlice mešanice damo v posebno skledo. V posodo damo 1 do 2 žlici hladne vode in premešamo, da dobimo čvrsto testo. Stresemo ga na rahlo pomokano delovno površino in na kratko pregnetemo. Če je testo mehkejše, ga zavijemo v kuhinjsko folijo in damo za 20 minut v hladilnik.
Testo razvaljamo in z okroglim modelčkom premera 10 do 12 cm izrežemo 12 krogov; verjetno tega ni mogoče narediti v enem koraku, zato moramo izrezano preostalo testo spet pregnesti, razvaljati in spet z modelčki izrezati kroge. S testom obložimo 12 malih modelčkov premera 7 do 8 cm ali pekač za mafine z 12 luknjami.
V kozici segrejemo marmelado, da se malo razpusti, in ji primešamo češnje. Nadev razdelimo po testu. Prihranjeno mešanico testa zmešamo s sesekljanimi lešniki in sladkorjem. Mešanico posujemo po nadevu in vse skupaj v pečici pečemo 25 do 30 minut, da testo in drobtine po vrhu rahlo porjavijo, češnje pa se skuhajo. Ohlajamo 10 minut v modelih, nato pa pite vzamemo iz modelov; pri tem si, če je potrebno, pomagamo z manjšim ostrim nožem, s katerim razrahljamo rob med kolačkom in modelčkom. Postrežemo tople ali hladne.