
Gradiščanski kifeljčki
Gradiščanski kifeljčki

Sestavine
- 40 dag gladke moke
- 25 dag masla
- 3 rumenjaki
- 3 dag kvasa
- 0,6 dl mleka
- 2 žlički sladkorja
- ščepec soli
- maščoba za pekač
- sladkor v prahu za posip
pena
- 25 dag sladkorja v prahu
- 20 dag naribanih poljubnih oreščkov
- 3 beljaki

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.
Sestavine
- 40 dag gladke moke
- 25 dag masla
- 3 rumenjaki
- 3 dag kvasa
- 0,6 dl mleka
- 2 žlički sladkorja
- ščepec soli
- maščoba za pekač
- sladkor v prahu za posip
pena
- 25 dag sladkorja v prahu
- 20 dag naribanih poljubnih oreščkov
- 3 beljaki
Postopek
Iz mleka, kvasa in sladkorja pripravimo kvasno emulzijo, nato jo zmešamo s preostalimi sestavinami in zamesimo testo. Razdelimo ga na 3 do 4 dele in ga damo za kratek čas v hladilnik.
Naredimo še peno, tako da nad soparo stepemo beljak s sladkorjem in dodamo še naribane oreščke.
Testo tanko razvaljamo, ga tanko namažemo s peno, nato pa ga z obeh strani zvijemo proti sredini v dvojni zvitek, ki ga z okroglim modelčkom za piškote narežemo na polmesece.
Polmesece položimo na pomaščen pekač in jih približno 10 minut pečemo na 220 °C. Na koncu jih posujemo s sladkorjem v prahu.