Kaj boste skuhali danes?
Glazirana pečena buča s prelivom iz sezama, medu in srirače
Glazirana pečena buča s prelivom iz sezama, medu in srirače
Sestavine
- 1 maslena buča (približno 1 kg)
preliv
- 2 žlici tekočega medu
- 1 žlica sezamovega olja
- 1 žlica srirače (ali druge čilijeve omake) in še malo, ko postrežemo
- 2 žlički sezamovih semen
- sol in poper
- sok 2 limet
- 2 žlici tahinija (sezamove paste)
- sol
marinirana čebula
- 1⁄2 rdeče čebule
- 4 žličke rdečega vinskega kisa
- 1 žlička sladkorja v prahu
Ko boste enkrat jajcem dodali to sestavino, jih ne boste več pekli brez
Odkrijte presenetljivo preprost trik z javorovim sirupom, ki ocvrtim jajcem doda popolno sočnost in gurmansko aromo. Preizkusite nenavadno, a izjemno okusno kombinacijo.
Do popolnosti izpiljeni recepti: Preprosto, a jedci prosijo za repete
Najlepše jedi niso zapletene, ampak pristne. Cvetača, rižota ali kos mesa – če jih pripravimo z občutkom, postanejo prava čarovnija okusa.
Preženite sivino s tem hecnim otroškim prigrizkom
Sivi, mrzli in temni popoldnevi bodo minili hitreje, če se bomo znali pohecati – tudi v kuhinji. Pripravite ta pisan otroški prigrizek.
Sestavine
- 1 maslena buča (približno 1 kg)
preliv
- 2 žlici tekočega medu
- 1 žlica sezamovega olja
- 1 žlica srirače (ali druge čilijeve omake) in še malo, ko postrežemo
- 2 žlički sezamovih semen
- sol in poper
- sok 2 limet
- 2 žlici tahinija (sezamove paste)
- sol
marinirana čebula
- 1⁄2 rdeče čebule
- 4 žličke rdečega vinskega kisa
- 1 žlička sladkorja v prahu
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Bučo po dolgem prerežemo, ji odstranimo semena in jih zavržemo. Eno polovico s prerezano stranjo navzgor namestimo med dve kuhalnici na levi in desni strani ter z ostrim nožem zarežemo rezine, debele 0,5 cm – zaradi ročajev kuhalnic buče ne bomo mogli povsem prerezati. Postopek ponovimo z drugo polovico in obe položimo na plitev pekač.
Zmešamo med, olje, sriračo, sezamova semena, sol in poper. Žlico preliva prihranimo, s preostalim pa premažemo bučo. Pekač postavimo v pečico in bučo pečemo 50 do 60 minut oziroma toliko časa, da postane zelo mehka, lepljiva in hrustljava. Na polovici peke rezine razmaknemo z nožem, da se bolje zapečejo.
Medtem čebulo narežemo na polmesece in jo zmešamo s kisom in sladkorjem. Mešanico postavimo na stran, vendar jo občasno premešamo, da se čebula enakomerno marinira.
Prihranjeni preliv zmešamo z limetinim sokom, tahinijem in toliko tople vode, da je dovolj tekoč. Solimo.
Pečeno bučo pokapamo s sezamovim prelivom in še malce srirače, obložimo z marinirano čebulo in postrežemo.