Kaj boste skuhali danes?
Glazirana pečena buča s prelivom iz sezama, medu in srirače
Glazirana pečena buča s prelivom iz sezama, medu in srirače
Sestavine
- 1 maslena buča (približno 1 kg)
preliv
- 2 žlici tekočega medu
- 1 žlica sezamovega olja
- 1 žlica srirače (ali druge čilijeve omake) in še malo, ko postrežemo
- 2 žlički sezamovih semen
- sol in poper
- sok 2 limet
- 2 žlici tahinija (sezamove paste)
- sol
marinirana čebula
- 1⁄2 rdeče čebule
- 4 žličke rdečega vinskega kisa
- 1 žlička sladkorja v prahu
S temi nasveti bo vaš pražen krompir kot iz najboljše gostilne
Pražen, tenstan ali restan krompir ima v slovenskih srcih prav posebno mesto, sicer pa še svoje društvo, himno in festival. Prav je, da ga pripravimo, kot se spodobi.
Strašno slastni browniji, ki bodo hit na vsaki 'halloween' zabavi
Če letos za noč čarovnic načrtujete sladko presenečenje, potem so ti browniji z duhci popolna izbira!
Mehki buhteljni z vaniljevo kremo, ki se kar topijo v ustih
Začetek šolskih počitnic bo mrzel in moker – kot nalašč za pripravo omamno dišečih buhteljnov, ob katerih se bo sladkala vsa družina.
Sestavine
- 1 maslena buča (približno 1 kg)
preliv
- 2 žlici tekočega medu
- 1 žlica sezamovega olja
- 1 žlica srirače (ali druge čilijeve omake) in še malo, ko postrežemo
- 2 žlički sezamovih semen
- sol in poper
- sok 2 limet
- 2 žlici tahinija (sezamove paste)
- sol
marinirana čebula
- 1⁄2 rdeče čebule
- 4 žličke rdečega vinskega kisa
- 1 žlička sladkorja v prahu
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Bučo po dolgem prerežemo, ji odstranimo semena in jih zavržemo. Eno polovico s prerezano stranjo navzgor namestimo med dve kuhalnici na levi in desni strani ter z ostrim nožem zarežemo rezine, debele 0,5 cm – zaradi ročajev kuhalnic buče ne bomo mogli povsem prerezati. Postopek ponovimo z drugo polovico in obe položimo na plitev pekač.
Zmešamo med, olje, sriračo, sezamova semena, sol in poper. Žlico preliva prihranimo, s preostalim pa premažemo bučo. Pekač postavimo v pečico in bučo pečemo 50 do 60 minut oziroma toliko časa, da postane zelo mehka, lepljiva in hrustljava. Na polovici peke rezine razmaknemo z nožem, da se bolje zapečejo.
Medtem čebulo narežemo na polmesece in jo zmešamo s kisom in sladkorjem. Mešanico postavimo na stran, vendar jo občasno premešamo, da se čebula enakomerno marinira.
Prihranjeni preliv zmešamo z limetinim sokom, tahinijem in toliko tople vode, da je dovolj tekoč. Solimo.
Pečeno bučo pokapamo s sezamovim prelivom in še malce srirače, obložimo z marinirano čebulo in postrežemo.