© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Glazirana pečena buča s prelivom iz sezama, medu in srirače

Glazirana pečena buča s prelivom iz sezama, medu in srirače

Čas priprave 1 h 10 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 1 maslena buča (približno 1 kg)

preliv

  • 2 žlici tekočega medu
  • 1 žlica sezamovega olja
  • 1 žlica srirače (ali druge čilijeve omake) in še malo, ko postrežemo
  • 2 žlički sezamovih semen
  • sol in poper
  • sok 2 limet
  • 2 žlici tahinija (sezamove paste)
  • sol

marinirana čebula

  • 1⁄2 rdeče čebule
  • 4 žličke rdečega vinskega kisa
  • 1 žlička sladkorja v prahu

Sestavine

  • 1 maslena buča (približno 1 kg)

preliv

  • 2 žlici tekočega medu
  • 1 žlica sezamovega olja
  • 1 žlica srirače (ali druge čilijeve omake) in še malo, ko postrežemo
  • 2 žlički sezamovih semen
  • sol in poper
  • sok 2 limet
  • 2 žlici tahinija (sezamove paste)
  • sol

marinirana čebula

  • 1⁄2 rdeče čebule
  • 4 žličke rdečega vinskega kisa
  • 1 žlička sladkorja v prahu

Postopek

1

Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Bučo po dolgem prerežemo, ji odstranimo semena in jih zavržemo. Eno polovico s prerezano stranjo navzgor namestimo med dve kuhalnici na levi in desni strani ter z ostrim nožem zarežemo rezine, debele 0,5 cm – zaradi ročajev kuhalnic buče ne bomo mogli povsem prerezati. Postopek ponovimo z drugo polovico in obe položimo na plitev pekač.

2

Zmešamo med, olje, sriračo, sezamova semena, sol in poper. Žlico preliva prihranimo, s preostalim pa premažemo bučo. Pekač postavimo v pečico in bučo pečemo 50 do 60 minut oziroma toliko časa, da postane zelo mehka, lepljiva in hrustljava. Na polovici peke rezine razmaknemo z nožem, da se bolje zapečejo.

3

Medtem čebulo narežemo na polmesece in jo zmešamo s kisom in sladkorjem. Mešanico postavimo na stran, vendar jo občasno premešamo, da se čebula enakomerno marinira.

4

Prihranjeni preliv zmešamo z limetinim sokom, tahinijem in toliko tople vode, da je dovolj tekoč. Solimo.

5

Pečeno bučo pokapamo s sezamovim prelivom in še malce srirače, obložimo z marinirano čebulo in postrežemo.

Priljubljeni recepti

Mehiški riž za fiesto

Ravno prav pikanten riž, da nas prijetno pogreje

40 min
Enostavno

Raža s peteršiljem in kaprami

Okusna morska jed

15 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.