Kaj boste skuhali danes?
Nadevana maslena buča in smetanova omaka z jabolčnikom
Nadevana maslena buča in smetanova omaka z jabolčnikom
Sestavine
- 1 večja maslena buča
nadev
- 2 žlici rastlinskega olja
- 1 manjša čebula
- 1 steblo stebelne zelene
- 1 manjši korenček
- 2 stroka česna
- ščep soli
- 50 g svežih krušnih drobtin (nasvet spodaj)
- 1 jabolko
- nekaj vejic žajblja
- sol in poper
- 1 rumenjak
omaka
- 5 dl jabolčnika
- 1,5 dl sladke smetane
- 1 žlica polnozrnate gorčice
- sol in poper
- 100 g kodrolistnega ohrovta
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 žlica popraženih bučnih semen
5 receptov za male oboževalce Rudolfa
Če navdušenje nad Božičkovimi spremljevalci kar ne pojenja, si z najmlajšimi pričarajte še nekaj čarobnosti in skupnih sladkih trenutkov.
Kaj bo na jedilniku? Ostanki večerje v slastni preobleki
Ko se praznična večerja zaključi, siti in zadovoljni pospravimo ostanke, ko se želodec umiri, pa premislimo, kako jih bomo spremenili v novo pojedino.
Tipična zimska zelenjava v receptih, ki vas bodo navdušili
Če ste doslej radič jedli le v solati s kuhanim krompirjem, vas čaka prijetno presenečenje. Odkrijte recepte za radič kot prigrizek, toplo predjed in glavno jed.
Sestavine
- 1 večja maslena buča
nadev
- 2 žlici rastlinskega olja
- 1 manjša čebula
- 1 steblo stebelne zelene
- 1 manjši korenček
- 2 stroka česna
- ščep soli
- 50 g svežih krušnih drobtin (nasvet spodaj)
- 1 jabolko
- nekaj vejic žajblja
- sol in poper
- 1 rumenjak
omaka
- 5 dl jabolčnika
- 1,5 dl sladke smetane
- 1 žlica polnozrnate gorčice
- sol in poper
- 100 g kodrolistnega ohrovta
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 žlica popraženih bučnih semen
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C (ali na 170 °C z ventilacijo). Bučo razpolovimo in ji odstranimo semena, nato iz zgornjega dela izdolbemo nekaj mesa, pri čemer pazimo, da ostane približno 2 cm debel rob. Izdolbeno meso drobno narežemo.
Za nadev drobno nasekljamo čebulo, česen in stebelno zeleno, korenček pa naribamo. Jabolko olupimo, mu odstranimo peščišče in meso narežemo na drobne kockice. V ponvi segrejemo 1 žlico rastlinskega olja ter dodamo nasekljano bučno meso, čebulo, stebelno zeleno, korenček, česen in ščep soli. Nežno pražimo 10 minut, da se zelenjava zmehča. Primešamo drobtine, jabolko in narezan žajbelj ter malo soli in popra. Pustimo, da se mešanica malo ohladi, nato primešamo rumenjak.
Notranjost buče solimo in popramo ter jo napolnimo z nadevom. Polovici buče spet previdno sestavimo, da je buča kot cela, in jo na več mestih povežemo s kuhinjsko nitjo. Bučo položimo v pekač in okrog nje zatlačimo zmečkano aluminijasto folijo, da se ne prevrne. Dobro jo pokapamo s preostalim rastlinskim oljem, spet solimo in popramo ter pečemo 1 uro in 30 do 45 minut oziroma toliko časa, da je buča mehka, a še ne razpada.
Za omako jabolčnik nalijemo v kozico in ga povremo na polovico. Prilijemo smetano, nato nežno kuhamo, da se omaka zgosti. Primešamo polnozrnato gorčico, solimo in popramo.
Ko je buča pečena, v veliki kozici z osoljeno vodo blanširamo kodrolistni ohrovt 1 minuto, da ovene, nato ga dobro odcedimo in pomešamo z ekstra deviškim oljčnim oljem, soljo in poprom.
Bučo postrežemo s kodrolistnim ohrovtom, ki ga posujemo s popraženimi bučnicami, in omako.
Sveže krušne drobtine
Za sveže krušne drobtine en dan star kruh brez skorje natrgamo na kose in ga s paličnim mešalnikom zdrobimo v drobtine.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Tortelini, polnjeni s pokrovačami, s toplo salso iz drobnoplodnega paradižnika
»Sendvič« z dimljeno postrvjo
Takole si sendvič iz lokalnih sestavin rad pripravi chef Uroš Štefelin
Zvita pečenka z zelišči
Zvita svinjska pečenka bo kot nalašč za popestritev omizja ob posebnih priložnostih.