Kaj boste skuhali danes?
Nadevana maslena buča in smetanova omaka z jabolčnikom
Nadevana maslena buča in smetanova omaka z jabolčnikom
Sestavine
- 1 večja maslena buča
nadev
- 2 žlici rastlinskega olja
- 1 manjša čebula
- 1 steblo stebelne zelene
- 1 manjši korenček
- 2 stroka česna
- ščep soli
- 50 g svežih krušnih drobtin (nasvet spodaj)
- 1 jabolko
- nekaj vejic žajblja
- sol in poper
- 1 rumenjak
omaka
- 5 dl jabolčnika
- 1,5 dl sladke smetane
- 1 žlica polnozrnate gorčice
- sol in poper
- 100 g kodrolistnega ohrovta
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 žlica popraženih bučnih semen
To je skrivnost popolnega pasulja, kot so ga kuhale naše babice
Pasulj je klasična fižolova enolončnica, ki pogreje telo in dušo. Spoznajte njegovo tradicijo, različice po Sloveniji in preverjen recept za popoln domač pasulj.
Tudi sladkorni bolniki se lahko sladkajo brez slabe vesti
14. november je svetovni dan sladkorne bolezni. Živeti z njo pa ne pomeni, da se je treba čemur koli odpovedati, niti sladicam.
Čudovito pisane in okusne jedi iz korenovk za hladne dni
Korenovke so pravi jesenski zaklad – vsestranske, hranljive in čudovito pisane. Z njimi lahko ustvarimo jedi, ki očarajo na pogled in navdušijo z okusom.
Sestavine
- 1 večja maslena buča
nadev
- 2 žlici rastlinskega olja
- 1 manjša čebula
- 1 steblo stebelne zelene
- 1 manjši korenček
- 2 stroka česna
- ščep soli
- 50 g svežih krušnih drobtin (nasvet spodaj)
- 1 jabolko
- nekaj vejic žajblja
- sol in poper
- 1 rumenjak
omaka
- 5 dl jabolčnika
- 1,5 dl sladke smetane
- 1 žlica polnozrnate gorčice
- sol in poper
- 100 g kodrolistnega ohrovta
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 žlica popraženih bučnih semen
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C (ali na 170 °C z ventilacijo). Bučo razpolovimo in ji odstranimo semena, nato iz zgornjega dela izdolbemo nekaj mesa, pri čemer pazimo, da ostane približno 2 cm debel rob. Izdolbeno meso drobno narežemo.
Za nadev drobno nasekljamo čebulo, česen in stebelno zeleno, korenček pa naribamo. Jabolko olupimo, mu odstranimo peščišče in meso narežemo na drobne kockice. V ponvi segrejemo 1 žlico rastlinskega olja ter dodamo nasekljano bučno meso, čebulo, stebelno zeleno, korenček, česen in ščep soli. Nežno pražimo 10 minut, da se zelenjava zmehča. Primešamo drobtine, jabolko in narezan žajbelj ter malo soli in popra. Pustimo, da se mešanica malo ohladi, nato primešamo rumenjak.
Notranjost buče solimo in popramo ter jo napolnimo z nadevom. Polovici buče spet previdno sestavimo, da je buča kot cela, in jo na več mestih povežemo s kuhinjsko nitjo. Bučo položimo v pekač in okrog nje zatlačimo zmečkano aluminijasto folijo, da se ne prevrne. Dobro jo pokapamo s preostalim rastlinskim oljem, spet solimo in popramo ter pečemo 1 uro in 30 do 45 minut oziroma toliko časa, da je buča mehka, a še ne razpada.
Za omako jabolčnik nalijemo v kozico in ga povremo na polovico. Prilijemo smetano, nato nežno kuhamo, da se omaka zgosti. Primešamo polnozrnato gorčico, solimo in popramo.
Ko je buča pečena, v veliki kozici z osoljeno vodo blanširamo kodrolistni ohrovt 1 minuto, da ovene, nato ga dobro odcedimo in pomešamo z ekstra deviškim oljčnim oljem, soljo in poprom.
Bučo postrežemo s kodrolistnim ohrovtom, ki ga posujemo s popraženimi bučnicami, in omako.
Sveže krušne drobtine
Za sveže krušne drobtine en dan star kruh brez skorje natrgamo na kose in ga s paličnim mešalnikom zdrobimo v drobtine.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pečena postrv z raviolom v ribji omaki
Ribja pojedina po receptu chefa Uroša Štefelina
Šparglji, vloženi v kisu
Čemaževi vlivanci s kranjsko klobaso in oblancem kozjega sira
Čokoladni makroni
Čeprav ta recept zahteva malo več spretnosti, je ves trud poplačan v trenutku, ko ugriznemo v majhen, a popoln čokoladni makron.