
Kaj boste skuhali danes?
Nadevana maslena buča in smetanova omaka z jabolčnikom
Nadevana maslena buča in smetanova omaka z jabolčnikom

Sestavine
- 1 večja maslena buča
nadev
- 2 žlici rastlinskega olja
- 1 manjša čebula
- 1 steblo stebelne zelene
- 1 manjši korenček
- 2 stroka česna
- ščep soli
- 50 g svežih krušnih drobtin (nasvet spodaj)
- 1 jabolko
- nekaj vejic žajblja
- sol in poper
- 1 rumenjak
omaka
- 5 dl jabolčnika
- 1,5 dl sladke smetane
- 1 žlica polnozrnate gorčice
- sol in poper
- 100 g kodrolistnega ohrovta
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 žlica popraženih bučnih semen

Sladica v kozarcu? To je portovec
Portovec oziroma porto je prav posebno vino, sila znano po vsem svetu. Priljubljeno je zato, ker je sladko, bogato in zaokroženo. Odlično se poda ob čokoladnih sladicah.

Tri izvirne ideje za raznoliko jesensko kuhinjo
Jesenska kuhinja ni le buče in gobe – razvajajte se z rižoto s peso, pito s porom in slanino ali pestom iz brokolija.

Slovenska chefinja z zeleno Michellinovo zvezdico
Ksenija Mahorčič je ena redkih dam v slovenski vrhunski kulinariki se lahko pohvali z zeleno Michelinovo zvezdico. Ustvarja v vasici Rodik med Brkini in Krasom.
Sestavine
- 1 večja maslena buča
nadev
- 2 žlici rastlinskega olja
- 1 manjša čebula
- 1 steblo stebelne zelene
- 1 manjši korenček
- 2 stroka česna
- ščep soli
- 50 g svežih krušnih drobtin (nasvet spodaj)
- 1 jabolko
- nekaj vejic žajblja
- sol in poper
- 1 rumenjak
omaka
- 5 dl jabolčnika
- 1,5 dl sladke smetane
- 1 žlica polnozrnate gorčice
- sol in poper
- 100 g kodrolistnega ohrovta
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 žlica popraženih bučnih semen
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C (ali na 170 °C z ventilacijo). Bučo razpolovimo in ji odstranimo semena, nato iz zgornjega dela izdolbemo nekaj mesa, pri čemer pazimo, da ostane približno 2 cm debel rob. Izdolbeno meso drobno narežemo.
Za nadev drobno nasekljamo čebulo, česen in stebelno zeleno, korenček pa naribamo. Jabolko olupimo, mu odstranimo peščišče in meso narežemo na drobne kockice. V ponvi segrejemo 1 žlico rastlinskega olja ter dodamo nasekljano bučno meso, čebulo, stebelno zeleno, korenček, česen in ščep soli. Nežno pražimo 10 minut, da se zelenjava zmehča. Primešamo drobtine, jabolko in narezan žajbelj ter malo soli in popra. Pustimo, da se mešanica malo ohladi, nato primešamo rumenjak.
Notranjost buče solimo in popramo ter jo napolnimo z nadevom. Polovici buče spet previdno sestavimo, da je buča kot cela, in jo na več mestih povežemo s kuhinjsko nitjo. Bučo položimo v pekač in okrog nje zatlačimo zmečkano aluminijasto folijo, da se ne prevrne. Dobro jo pokapamo s preostalim rastlinskim oljem, spet solimo in popramo ter pečemo 1 uro in 30 do 45 minut oziroma toliko časa, da je buča mehka, a še ne razpada.
Za omako jabolčnik nalijemo v kozico in ga povremo na polovico. Prilijemo smetano, nato nežno kuhamo, da se omaka zgosti. Primešamo polnozrnato gorčico, solimo in popramo.
Ko je buča pečena, v veliki kozici z osoljeno vodo blanširamo kodrolistni ohrovt 1 minuto, da ovene, nato ga dobro odcedimo in pomešamo z ekstra deviškim oljčnim oljem, soljo in poprom.
Bučo postrežemo s kodrolistnim ohrovtom, ki ga posujemo s popraženimi bučnicami, in omako.
Sveže krušne drobtine
Za sveže krušne drobtine en dan star kruh brez skorje natrgamo na kose in ga s paličnim mešalnikom zdrobimo v drobtine.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Snežene kepe s kakijevo kremo
Snežene kepe bomo tokrat za spremembo popestrili z okusnimi in barvitimi kakiji.
Kolač z marmelado iz črnega ribeza
Solata s toplim krompirjem, tunino in pestovim prelivom
Solata, ki se odlično prileže na piknikih.