© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Nadevana maslena buča in smetanova omaka z jabolčnikom

Nadevana maslena buča in smetanova omaka z jabolčnikom

Čas priprave 2 h 30 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 1 večja maslena buča

nadev

  • 2 žlici rastlinskega olja
  • 1 manjša čebula
  • 1 steblo stebelne zelene
  • 1 manjši korenček
  • 2 stroka česna
  • ščep soli
  • 50 g svežih krušnih drobtin (nasvet spodaj)
  • 1 jabolko
  • nekaj vejic žajblja
  • sol in poper
  • 1 rumenjak

omaka

  • 5 dl jabolčnika
  • 1,5 dl sladke smetane
  • 1 žlica polnozrnate gorčice
  • sol in poper
  • 100 g kodrolistnega ohrovta
  • 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1 žlica popraženih bučnih semen

Sestavine

  • 1 večja maslena buča

nadev

  • 2 žlici rastlinskega olja
  • 1 manjša čebula
  • 1 steblo stebelne zelene
  • 1 manjši korenček
  • 2 stroka česna
  • ščep soli
  • 50 g svežih krušnih drobtin (nasvet spodaj)
  • 1 jabolko
  • nekaj vejic žajblja
  • sol in poper
  • 1 rumenjak

omaka

  • 5 dl jabolčnika
  • 1,5 dl sladke smetane
  • 1 žlica polnozrnate gorčice
  • sol in poper
  • 100 g kodrolistnega ohrovta
  • 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1 žlica popraženih bučnih semen

Postopek

1

Pečico segrejemo na 190 °C (ali na 170 °C z ventilacijo). Bučo razpolovimo in ji odstranimo semena, nato iz zgornjega dela izdolbemo nekaj mesa, pri čemer pazimo, da ostane približno 2 cm debel rob. Izdolbeno meso drobno narežemo.

2

Za nadev drobno nasekljamo čebulo, česen in stebelno zeleno, korenček pa naribamo. Jabolko olupimo, mu odstranimo peščišče in meso narežemo na drobne kockice. V ponvi segrejemo 1 žlico rastlinskega olja ter dodamo nasekljano bučno meso, čebulo, stebelno zeleno, korenček, česen in ščep soli. Nežno pražimo 10 minut, da se zelenjava zmehča. Primešamo drobtine, jabolko in narezan žajbelj ter malo soli in popra. Pustimo, da se mešanica malo ohladi, nato primešamo rumenjak.

3

Notranjost buče solimo in popramo ter jo napolnimo z nadevom. Polovici buče spet previdno sestavimo, da je buča kot cela, in jo na več mestih povežemo s kuhinjsko nitjo. Bučo položimo v pekač in okrog nje zatlačimo zmečkano aluminijasto folijo, da se ne prevrne. Dobro jo pokapamo s preostalim rastlinskim oljem, spet solimo in popramo ter pečemo 1 uro in 30 do 45 minut oziroma toliko časa, da je buča mehka, a še ne razpada.

4

Za omako jabolčnik nalijemo v kozico in ga povremo na polovico. Prilijemo smetano, nato nežno kuhamo, da se omaka zgosti. Primešamo polnozrnato gorčico, solimo in popramo.

5

Ko je buča pečena, v veliki kozici z osoljeno vodo blanširamo kodrolistni ohrovt 1 minuto, da ovene, nato ga dobro odcedimo in pomešamo z ekstra deviškim oljčnim oljem, soljo in poprom.

6

Bučo postrežemo s kodrolistnim ohrovtom, ki ga posujemo s popraženimi bučnicami, in omako.

Sveže krušne drobtine

Za sveže krušne drobtine en dan star kruh brez skorje natrgamo na kose in ga s paličnim mešalnikom zdrobimo v drobtine.

Priljubljeni recepti

Snežene kepe s kakijevo kremo

Snežene kepe bomo tokrat za spremembo popestrili z okusnimi in barvitimi kakiji.

Enostavno

Klapavice z ocvrtim krompirčkom

Belgijska klasika – moules frites

30 min
Srednje zahtevno

Solata s toplim krompirjem, tunino in pestovim prelivom

Solata, ki se odlično prileže na piknikih.

30 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.