© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Ajo blanco

Španska hladna česnova juha z mandlji

Ajo blanco

Španska hladna česnova juha z mandlji

Čas priprave 5 min + hlajenje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
ajo blanco

Sestavine

  • 200 g blanširanih mandljev
  • 0,5 dl ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1 strok česna (ali 1 ½ za ljubitelje česna)
  • 1 ½ žlice rdečega vinskega kisa
  • 1 žlička soli
  • ekstra deviško oljčno olje in sveže mleti črni poper, ko postrežemo

Sestavine

  • 200 g blanširanih mandljev
  • 0,5 dl ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1 strok česna (ali 1 ½ za ljubitelje česna)
  • 1 ½ žlice rdečega vinskega kisa
  • 1 žlička soli
  • ekstra deviško oljčno olje in sveže mleti črni poper, ko postrežemo

Postopek

1

V samostoječem mešalniku ali s paličnim mešalnikom čim bolj gladko zmešamo vse sestavine in 5 dl vode.

2

Juho postavimo v hladilnik za najmanj 1 uro, da se popolnoma ohladi in se okusi razpustijo. Nato jo razdelimo na krožnike ali v skodele, pokapamo z oljčnim oljem in čez nameljemo malo popra.

Nasvet

Ajo blanco je tradicionalna hladna česnova juha iz španske pokrajine Andaluzije. Po izvoru je še starejša kot slavnejša juha gaspačo, saj jo pripravljajo že od časov Arabcev. Juha lahko vsebuje tudi sredico starega kruha, namočeno v mleko ali vodo.

Priljubljeni recepti

Spomladanska juha

S sprehoda po travniku smo se vrnili s pisanimi rožicami, ki so pomlad prinesle tudi v naš jušnik.

25 min
Enostavno

Torta z jagodami in makom

Vaniljev biskvit, posejan s pikicami maka, nadevan s pomarančno kremo in jagodami - božansko

1 h
Srednje zahtevno

Velikonočni piškoti

Pobarvani s pisanimi barvami kot pirhi ali oblikovani kot jajčka - velikonočni piškoti bodo v veselje vsem sladkosnedom.

1 h 20 min
Enostavno

Kocke iz ovsenih kosmičev s slivami in orehi

Za posladek, zajtrk ali malico – navdušijo tudi otroke!

1 h 20 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.