
Kaj boste skuhali danes?
Frika
Friko pripravljamo na slovenski in italijanski strani meje, za svojo pa jo imamo oboji. Recepta se razlikujeta le po vrsti sira (tolminc oziroma montasio).
Frika
Friko pripravljamo na slovenski in italijanski strani meje, za svojo pa jo imamo oboji. Recepta se razlikujeta le po vrsti sira (tolminc oziroma montasio).

Sestavine
- 200 g čebule
- 500 g moknatega krompirja
- 500 g tolminca
- 50 g ekstra deviškega oljčnega olja
- sol in črni poper

Recept, ki ne razočara: sočne pečenice s samostansko mešanico
Pečenice so klasika slovenske kuhinje. Odkrijte, kako jih pripraviti s samostansko mešanico in drugimi domačimi prilogami.

Zdrobovi žličniki, ki vedno uspejo
Preprost recept za rahle in mehke zdrobove žličnike, ki vedno uspejo. Odlični kot priloga k juhi, obari ali golažu, priprava pa je hitra in nezgrešljiva.

To italijansko jed s krompirjem in sirom obožujejo čez mejo
Videm (Udine) je čudovito obmejno mestece, vredno obiska – tudi zato, ker lahko tam poskusite italijansko različico frike, tradicionalne dobrote s krompirjem in sirom.
Sestavine
- 200 g čebule
- 500 g moknatega krompirja
- 500 g tolminca
- 50 g ekstra deviškega oljčnega olja
- sol in črni poper
Postopek
Čebulo olupimo in narežemo na polmesece. Krompir olupimo in grobo naribamo. Siru obrežemo skorjo in ga prav tako grobo naribamo.
V kozico vlijemo 40 g olja in dodamo čebulo. Na nizki temperaturi jo pražimo nekaj minut, medtem jo pogosto pomešamo z leseno kuhalnico, da se ne prismodi.
Dodamo nariban krompir in pražimo še 10 minut. Dodamo sir, solimo in popramo ter maso na srednji temperaturi kuhamo približno 20 minut. Mešamo toliko časa, da se sir popolnoma stopi.
V ponvi segrejemo preostalo olje. Vanjo razporedimo maso za friko, jo pritisnemo ob dno ter pečemo na visoki temperaturi brez mešanja. Brž ko se spodaj naredi rahla skorjica, jo obrnemo in spečemo še na drugi strani.