Kaj boste skuhali danes?
Drobnjakov štrukelj
Tradicionalna slovenska jed
Drobnjakov štrukelj
Tradicionalna slovenska jed
Sestavine
krompirjevo testo
- 500 g olupljenega krompirja
- 150–200 g ostre bele moke
- 1 jajce
- 1 žlička soli
drobnjakov nadev
- 50 g masla
- 200 g drobnjaka
- 150 g krušnih drobtin
- 1 dl olja
- sol (po želji)
- olje za premaz
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
krompirjevo testo
- 500 g olupljenega krompirja
- 150–200 g ostre bele moke
- 1 jajce
- 1 žlička soli
drobnjakov nadev
- 50 g masla
- 200 g drobnjaka
- 150 g krušnih drobtin
- 1 dl olja
- sol (po želji)
- olje za premaz
Postopek
Krompir skuhamo v lupini, ga olupimo in še vročega pretlačimo. Takoj mu dodamo maslo in sol. Počakamo, da se ohladi in mu nato primešamo jajce in moko (količina dodane moke je odvisna od vlažnosti krompirja) ter na hitro zgnetemo testo. Pri štrukljih zadostuje že manjša količina moke kot pri njokih (z manj moke so štruklji rahlejši). Testo razdelimo na dva dela in vsak del na pomokani delovni površini razvaljamo v pravokotnik.
Drobnjak narežemo na kolobarčke. V ponvici segrejemo olje in maslo ter na maščobi svetlo prepražimo drobtine. Po razvaljanem testu najprej potresemo prepražene drobtine in nato še drobnjak. Testo zavijemo v štrukelj.
Kos aluminijske folije premažemo z oljem. Štrukelj tesno zavijemo v folijo in počasi kuhamo v vreli vodi približno 20 minut. Kuhan štrukelj previdno odvijemo, razrežemo in ponudimo kot prilogo ali pa kot samostojno jed.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Sendvič s šunko, sirom in marinirano redkvico
Povzdignjena različica sendviča s šunko in sirom