Kaj boste skuhali danes?
Enolončnica s školjkami, chorizom in belim fižolom
Enolončnica s školjkami, chorizom in belim fižolom
Sestavine
- 50 g klobase chorizo
- 1 čebula
- 1 strok česna
- manjši šopek peteršilja
- 2 dl vroče ribje ali zelenjavne jušne osnove
- 1 pločevinka (400 g) sesekljanega paradižnika
- 1 pločevinka (400 g) belega fižola
- 1 žlička šerijevega kisa
- 600 g poljubnih školjk
- sol
- poper
Čas za mehurčke: spremljava za brunch v originalni in božični različici
Mimoza, preprost, a učinkovit koktajl iz penečega vina in pomarančnega soka, je hitro postala priljubljena stalnica poznih zajtrkov in popoldanskih zabav.
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Sestavine
- 50 g klobase chorizo
- 1 čebula
- 1 strok česna
- manjši šopek peteršilja
- 2 dl vroče ribje ali zelenjavne jušne osnove
- 1 pločevinka (400 g) sesekljanega paradižnika
- 1 pločevinka (400 g) belega fižola
- 1 žlička šerijevega kisa
- 600 g poljubnih školjk
- sol
- poper
Postopek
Česnov strok stremo, čebulo drobno sesekljamo, polovico peteršilja sesekljamo grobo, drugo polovico pa drobno. Klobaso narežemo na kolobarčke in ga v veliki ponvi na srednjem ognju pražimo toliko časa, da spusti olje in začne postajati hrustljavo. Dodamo čebulo in še 5 minut pražimo, da se čebula zmehča. H klobasi in čebuli dodamo strt česen in drobno sesekljan peteršilj in še minuto pražimo.
Zalijemo z vročo jušno osnovo in dodamo sesekljan paradižnik. Zavremo, nato pa temperaturo zmanjšamo in dodamo splaknjen in odcejen fižol in žličko šerijevega kisa. Kuhamo 10 minut, da se omaka nekoliko pokuha.
Školjke operemo, očistimo, če je potrebno, in jih dodamo v omako. Ponev pokrijemo in kuhamo 2 do 4 minute, da se školjke odprejo. Občasno ponev pretresemo. Preverimo slanost (školjčna tekočina je lahko zelo slana!) in omako začinimo. Potresemo z grobo nasekljanim peteršiljem in postrežemo s hrustljavim kruhom.