Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 100 g polnovredne moke
- 50 g rjavega sladkorja
- 1 žlička mletega cimeta
- 1 žlička pecilnega praška
- 2 ščepca soli
- 2 jajci
- 130 g naribanega korenja
- 150 g kisle smetane
- 0,6 dl kokosovega olja
- 1 žlička vaniljeve arome
- 100 g nasekljanih makadamskih oreščkov
za premaz
- smetana za stepanje
- črna jedilna barva
za okras
- čokoladni mandlji za nos
- mehki bomboni roza barve za ušesa
- čokoladne kapljice za oči
- po želji kokosova moka za dlako
- zobotrebci in pekač za mafine
Piškoti, ki so jih včasih pekli vsi, danes pa so prava redkost
Ko maslo še ni bilo tako dostopno, so gospodinje tudi za peko piškotov tradicionalno uporabljale svinjsko mast. Jasno je, da so se kar topili v ustih.
Top 5 sladic v kozarčkih za praznična druženja
Okronajte praznično druženje z odlično sladico v kozarčkih. Izbrali smo pet čudovitih sladic za vsak okus, ki jih pripravimo brez čakanja, da se sprosti prostor v pečici.
Mini trik za okusnejši česen
Ob sekljanju česna se sproži kemična reakcija, ki jo zavohamo že z razdalje. Z drobnim trikom bo aroma česna še intenzivnejša, a bolj zaokrožena in bogatejša.
Sestavine
- 100 g polnovredne moke
- 50 g rjavega sladkorja
- 1 žlička mletega cimeta
- 1 žlička pecilnega praška
- 2 ščepca soli
- 2 jajci
- 130 g naribanega korenja
- 150 g kisle smetane
- 0,6 dl kokosovega olja
- 1 žlička vaniljeve arome
- 100 g nasekljanih makadamskih oreščkov
za premaz
- smetana za stepanje
- črna jedilna barva
za okras
- čokoladni mandlji za nos
- mehki bomboni roza barve za ušesa
- čokoladne kapljice za oči
- po želji kokosova moka za dlako
- zobotrebci in pekač za mafine
Postopek
Pečico segrej na 180 °C. V primerno veliki skledi zmešaj vse suhe sestavine. V drugo skledo daj jajci in jih razžvrkljaj. Dodaj jima še korenje, kislo smetano, olje in aromo.
Polovico mokrih sestavin vmešaj v suhe sestavine in premešaj. Dodaj še preostalo polovico in le toliko premešaj, da se sestavine povežejo.
Testo razporedi v pekač za mafine in peci 20 do 30 minut. Pečene ohladi na kuhinjski rešetki. Privzdignjen vrh kolačkov odreži, da dobiš ravno ploskev, na kateri bo koalin obraz. Za okras močno stepi smetano in jo zmešaj z malo črne barve, da dobiš smetano sive barve.
Rob in vrh kolačkov premaži smetano. Za koalina ušesa na eno stran zobotrebca nadeni bombon, drugo stran pa zapiči v rob kolačka (rob bombonov lahko okrasiš s smetano v brizgalni vrečki). Čokoladne mandlje uporabi za nos, za oči pa čokoladne kapljice. Koale lahko posuješ tudi s kokosovo moko.
Priljubljeni recepti
Irski kruh z ovsenimi kosmiči (s sodo)
Soparjene kitajske pogačice bao
Kitajske pogačice bao so vse bolj priljubljene tudi pri nas, z nekaj vaje pa si jih boste brez težav pripravili tudi sami