© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Dušeno gorčično meso

Najboljša začimba za meso je gorčica!

Dušeno gorčično meso

Najboljša začimba za meso je gorčica!

Čas priprave 50 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
SenffleischeinseitigProd. 10/002000 07 28

Sestavine

  • 400 g svinjskega plečeta
  • 400 g govedine od stegna
  • 400 g čebule
  • 80 g olja
  • 1 žlica kisa
  • sol
  • poper
  • ½ žlice kumine
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 3 stroki česna
  • 1 žlica gladke moke
  • 2 žlici gorčice
  • 1,25 dl kisle smetane
  • omaka za pečenko ali krepka juha za zalivanje
  • sesekljan peteršilj za posip
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 400 g svinjskega plečeta
  • 400 g govedine od stegna
  • 400 g čebule
  • 80 g olja
  • 1 žlica kisa
  • sol
  • poper
  • ½ žlice kumine
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 3 stroki česna
  • 1 žlica gladke moke
  • 2 žlici gorčice
  • 1,25 dl kisle smetane
  • omaka za pečenko ali krepka juha za zalivanje
  • sesekljan peteršilj za posip

Postopek

1

Čebulo olupimo in narežemo na lističe. Svinjino in govedino narežemo na tanke rezine ter začinimo s poprom in kumino. Česen olupimo in narežemo na tanke rezinice.

2

V dovolj veliki ponvi segrejemo olje. Čebulo svetlo prepražimo, zalijemo s kisom, dodamo meso in česen, solimo in vse skupaj dobro prepražimo. Med dušenjem večkrat zalijemo z omako za pečenko ali juho in dušimo tako dolgo, da je meso primerno mehko. Meso pomokamo, vmešamo gorčico, paradižnikovo mezgo in kislo smetano ter dušimo do konca. Gorčično meso serviramo na tople krožnike in potresemo s sesekljanim peteršiljem. Kot priloga teknejo kruhovi cmoki.

Kruhovi cmoki

Kruhove cmoke pripravimo tako, da na 50 g spenjenega masla zarumenimo 1 manjšo sesekljano čebulo, jo odstavimo in ji dodamo 2 žlici sesekljanega peteršilja. Pet žemelj narežemo na drobne kocke, jih prelijemo s čebulno zmesjo in dobro premešamo. V 1,5 dl mleka razžvrkljamo 2 jajci in malo soli. Žemlje prelijemo še z jajčno zmesjo, premešamo in pustimo nekaj časa, da se masa prepoji. Nato dodamo 60 g ostre moke in maso pregnetemo. Z vlažnimi rokami iz kruhove mase oblikujemo primerno velike cmoke in jih kuhamo 15 minut v vreli slani vodi.

Priljubljeni recepti

Čokoladni tartufi z meto in čilijem

Enostavne okusne čokoladne kroglice

20 min
Enostavno

Sirov kolač s češnjevim džemom

Sirov kolač smo tokrat obogatili s sočnim džemom

1 h 45 min
Enostavno

Šunkini zvitki s sirnim namazom, hrenom in orehi

Velikonočna uspešnica, ki si jo pripravimo tudi na kakšen manj prazničen večer

15 min
Enostavno

Krvavice s kislim zeljem in krompirjevimi žganci

Krvavice so prava izbira za tradicionalno kmečko pojedino.

1 h 30 min
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.