
Dušena sipa z grahom in panceto
Sipa v povsem novi kombinaciji okusov
Dušena sipa z grahom in panceto
Sipa v povsem novi kombinaciji okusov

Sestavine
- 500 g očiščene sipe
- 1 žlica rastlinskega olja
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 80 g pancete v kosu
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- ščep zdrobljenega posušenega čilija
- 0,75 dl belega vina
- 2,5 dl ribje ali zelenjavne jušne osnove
- 350 g graha v stročju (teža izluščenega približno 175 g; uporabimo lahko tudi zamrznjen grah)
gremolata
- 1 manjši strok česna
- lupinica 1 manjše bio limone
- prgišče sesekljanega peteršilja
- sol in poper

7 receptov španske kulinarike, ki vedno navdušijo
Španska kuhinja je znana po živahnih okusih, preprostih sestavinah in bogati tradiciji skupnega obedovanja.

Hitre malice, ki jih lahko odnesete v službo
September je čas za nove začetke - začnimo pri zdravih malicah za v službo.

Pripravite te jedi s koruzo, preden bo prepozno
Ob koncu poletja nas pridelana koruza še zadnjič vabi s sladkim okusom. Za vas smo izbrali nekaj okusnih in malo drugačnih receptov.
Sestavine
- 500 g očiščene sipe
- 1 žlica rastlinskega olja
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 80 g pancete v kosu
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- ščep zdrobljenega posušenega čilija
- 0,75 dl belega vina
- 2,5 dl ribje ali zelenjavne jušne osnove
- 350 g graha v stročju (teža izluščenega približno 175 g; uporabimo lahko tudi zamrznjen grah)
gremolata
- 1 manjši strok česna
- lupinica 1 manjše bio limone
- prgišče sesekljanega peteršilja
- sol in poper
Postopek
Sipo narežemo na 1 cm široke trakove, jo pomešamo z rastlinskim oljem in dobro solimo. Ponev segrejemo na visoki temperaturi in pražimo sipo 2 do 3 minute ali toliko časa, da rahlo karamelizira, nato jo preložimo na krožnik.
Temperaturo znižamo na srednjo, v ponev dodamo oljčno olje in na palčke narezano panceto ter jo pražimo kakšno minuto. Nato dodamo na lističe narezano čebulo in pražimo 10 minut, da se zmehča; če se preveč obarva, dodamo malo vode. Primešamo na rezinice narezan česen in čili ter pražimo še minuto.
Prilijemo vino in ribjo ali zelenjavno jušno osnovo ter v ponev vrnemo sipo s sokovi, ki so se nabrali na krožniku. Nežno zavremo, temperaturo znižamo na nizko, pokrijemo s pokrovko in nežno kuhamo 1 uro ali toliko časa, da je sipa mehka, omaka pa nekoliko povre. Dodamo grah in kuhamo še 2 minuti.
Za gremolato drobno sesekljamo česen in peteršilj ter ju zmešamo z limonovo lupinico, soljo in poprom. Dušeno sipo razdelimo na krožnike in jo posujemo z gremolato.