© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Dušena sipa z grahom in panceto

Sipa v povsem novi kombinaciji okusov

Dušena sipa z grahom in panceto

Sipa v povsem novi kombinaciji okusov

Čas priprave 1 h 30 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe kot predjed
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Dušena sipa z grahom in panceto

Sestavine

  • 500 g očiščene sipe
  • 1 žlica rastlinskega olja
  • 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
  • 80 g pancete v kosu
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • ščep zdrobljenega posušenega čilija
  • 0,75 dl belega vina
  • 2,5 dl ribje ali zelenjavne jušne osnove
  • 350 g graha v stročju (teža izluščenega približno 175 g; uporabimo lahko tudi zamrznjen grah)

gremolata

  • 1 manjši strok česna
  • lupinica 1 manjše bio limone
  • prgišče sesekljanega peteršilja
  • sol in poper
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 500 g očiščene sipe
  • 1 žlica rastlinskega olja
  • 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
  • 80 g pancete v kosu
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • ščep zdrobljenega posušenega čilija
  • 0,75 dl belega vina
  • 2,5 dl ribje ali zelenjavne jušne osnove
  • 350 g graha v stročju (teža izluščenega približno 175 g; uporabimo lahko tudi zamrznjen grah)

gremolata

  • 1 manjši strok česna
  • lupinica 1 manjše bio limone
  • prgišče sesekljanega peteršilja
  • sol in poper

Postopek

1

Sipo narežemo na 1 cm široke trakove, jo pomešamo z rastlinskim oljem in dobro solimo. Ponev segrejemo na visoki temperaturi in pražimo sipo 2 do 3 minute ali toliko časa, da rahlo karamelizira, nato jo preložimo na krožnik.

2

Temperaturo znižamo na srednjo, v ponev dodamo oljčno olje in na palčke narezano panceto ter jo pražimo kakšno minuto. Nato dodamo na lističe narezano čebulo in pražimo 10 minut, da se zmehča; če se preveč obarva, dodamo malo vode. Primešamo na rezinice narezan česen in čili ter pražimo še minuto.

3

Prilijemo vino in ribjo ali zelenjavno jušno osnovo ter v ponev vrnemo sipo s sokovi, ki so se nabrali na krožniku. Nežno zavremo, temperaturo znižamo na nizko, pokrijemo s pokrovko in nežno kuhamo 1 uro ali toliko časa, da je sipa mehka, omaka pa nekoliko povre. Dodamo grah in kuhamo še 2 minuti.

4

Za gremolato drobno sesekljamo česen in peteršilj ter ju zmešamo z limonovo lupinico, soljo in poprom. Dušeno sipo razdelimo na krožnike in jo posujemo z gremolato.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.