
Kaj boste skuhali danes?
Dušena sipa z grahom in panceto
Sipa v povsem novi kombinaciji okusov
Dušena sipa z grahom in panceto
Sipa v povsem novi kombinaciji okusov

Sestavine
- 500 g očiščene sipe
- 1 žlica rastlinskega olja
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 80 g pancete v kosu
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- ščep zdrobljenega posušenega čilija
- 0,75 dl belega vina
- 2,5 dl ribje ali zelenjavne jušne osnove
- 350 g graha v stročju (teža izluščenega približno 175 g; uporabimo lahko tudi zamrznjen grah)
gremolata
- 1 manjši strok česna
- lupinica 1 manjše bio limone
- prgišče sesekljanega peteršilja
- sol in poper

Ideje za njoke malo drugače; ko krompir ni v glavni vlogi
O ne, njoki niso samo krompirjevi, predvsem pa nikoli niso dolgočasni. Popestrite jih s škrobnato zelenjavo ali pa jih pripravite povsem drugače.

Nove ideje s kodrolistnim in toskanskim (listnatim) ohrovtom
Kodrolistni in toskanski ohrovt sta prava vitaminska bomba, polna vlaknin in antioksidantov. Te okusne jedi bodo postale stalnica vaših jesenskih in zimskih jedilnikov.

Marmelada iz grozdja, ki jo boste hoteli jesti kar z žlico
Medtem ko večina grozdja že pridno prehaja iz mošta v vino, se na latniku tu in tam še najde kak grozd – spremenite ga v slasten grozdni džem, marmelado ali žele.
Sestavine
- 500 g očiščene sipe
- 1 žlica rastlinskega olja
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 80 g pancete v kosu
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- ščep zdrobljenega posušenega čilija
- 0,75 dl belega vina
- 2,5 dl ribje ali zelenjavne jušne osnove
- 350 g graha v stročju (teža izluščenega približno 175 g; uporabimo lahko tudi zamrznjen grah)
gremolata
- 1 manjši strok česna
- lupinica 1 manjše bio limone
- prgišče sesekljanega peteršilja
- sol in poper
Postopek
Sipo narežemo na 1 cm široke trakove, jo pomešamo z rastlinskim oljem in dobro solimo. Ponev segrejemo na visoki temperaturi in pražimo sipo 2 do 3 minute ali toliko časa, da rahlo karamelizira, nato jo preložimo na krožnik.
Temperaturo znižamo na srednjo, v ponev dodamo oljčno olje in na palčke narezano panceto ter jo pražimo kakšno minuto. Nato dodamo na lističe narezano čebulo in pražimo 10 minut, da se zmehča; če se preveč obarva, dodamo malo vode. Primešamo na rezinice narezan česen in čili ter pražimo še minuto.
Prilijemo vino in ribjo ali zelenjavno jušno osnovo ter v ponev vrnemo sipo s sokovi, ki so se nabrali na krožniku. Nežno zavremo, temperaturo znižamo na nizko, pokrijemo s pokrovko in nežno kuhamo 1 uro ali toliko časa, da je sipa mehka, omaka pa nekoliko povre. Dodamo grah in kuhamo še 2 minuti.
Za gremolato drobno sesekljamo česen in peteršilj ter ju zmešamo z limonovo lupinico, soljo in poprom. Dušeno sipo razdelimo na krožnike in jo posujemo z gremolato.
Priljubljeni recepti
Jagodna cvetna torta
Okrašena z užitnimi cvetovi jegliča, vrtnic ali z listi begonije bo vsaj tako lepa kot bo okusna!