
Pečen piščanec in kruhovi cmoki s skuto in panceto
Odlična nedeljska pojedina
Pečen piščanec in kruhovi cmoki s skuto in panceto
Odlična nedeljska pojedina

Sestavine
- 1 piščanec (težak pribl. 1 1⁄2 kg)
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- sol in poper
cmoki
- 150 g svežega kruha (3–4 rezine)
- pest peteršilja
- 150 g albuminske skute (rikote)
- 100 g parmezana
- pest timijana
- pest bazilike
- 2 stroka česna
- 2 jajci
- 12 tankih rezin pancete ali mesnate slanine

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Cmoki iz krompirjevega testa, kot jih je znala pripraviti le babica
Recept za cmoke iz krompirjevega testa s sadnim nadevom in maslenimi drobtinami je poklon tradiciji, ki nas vrne v poletni čas, preživet v kuhinjah naših babic.
Sestavine
- 1 piščanec (težak pribl. 1 1⁄2 kg)
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- sol in poper
cmoki
- 150 g svežega kruha (3–4 rezine)
- pest peteršilja
- 150 g albuminske skute (rikote)
- 100 g parmezana
- pest timijana
- pest bazilike
- 2 stroka česna
- 2 jajci
- 12 tankih rezin pancete ali mesnate slanine
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Piščanca zunaj in znotraj solimo ter popramo, ga položimo v večji pravokoten pekač in dobro premažemo z oljem. Nato ga postavimo v pečico in pečemo uro in pol. Medtem ga z žlico nekajkrat prelijemo z oljem in sokovi, ki so se nabrali med peko.
Naredimo cmoke. Peteršilj, timijan in baziliko nasekljamo. Česen drobno sesekljamo, parmezan nastrgamo. Kruh in peteršilj na hitro zmešamo v multipraktiku ali pa kruh narežemo na drobne kocke. Stresemo ju v večjo skledo in zmešamo s preostalimi sestavinami za nadev razen s panceto oziroma slanino. Maso z rokami oblikujemo v 12 cmokov in vsakega ovijemo z rezino pancete ali slanine.
Preverimo, ali je piščanec pečen, tako da v bedro zapičimo nabodalo; ko je sok, ki steče iz njega, bister, piščanca vzamemo iz pekača. Položimo ga na servirni krožnik in ohlapno pokrijemo z aluminijasto folijo. Medtem ko počiva, iz pekača odlijemo odvečno maščobo in po njem razporedimo cmoke. Pečemo jih 20 minut, da dobijo hrustljavo zlato rjavo skorjico. Postrežemo k piščancu.