Kaj boste skuhali danes?
Cvetača v krompirjevi srajčki s holandsko zeliščno omako
Primerna kot samostojna jed ali prikuha.
Cvetača v krompirjevi srajčki s holandsko zeliščno omako
Primerna kot samostojna jed ali prikuha.
Sestavine
- 600 g cvetačnih cvetkov (čvrsto kuhanih in ohlajenih)
- sol
- poper
- moka za pomokanje
- muškatni orešek
- 2 debela surova olupljena krompirja
- olje za cvrenje
krompirjevo testo
- 500 g krompirja
- 1 jajce
- 2 žlici jedilnega škroba
- 100 g mesnate slanine po želji
holandska zeliščna omaka
- (za pribl. 2,5 dl omake)
- 200 g masla
- 2 rumenjaka
- 2 žlici vode
- 0,5 dl zelenjavne jušne osnove
- ½ žličke soli
- sok ½ limone
- 2 žlici drobno narezanih svežih zelišč
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 600 g cvetačnih cvetkov (čvrsto kuhanih in ohlajenih)
- sol
- poper
- moka za pomokanje
- muškatni orešek
- 2 debela surova olupljena krompirja
- olje za cvrenje
krompirjevo testo
- 500 g krompirja
- 1 jajce
- 2 žlici jedilnega škroba
- 100 g mesnate slanine po želji
holandska zeliščna omaka
- (za pribl. 2,5 dl omake)
- 200 g masla
- 2 rumenjaka
- 2 žlici vode
- 0,5 dl zelenjavne jušne osnove
- ½ žličke soli
- sok ½ limone
- 2 žlici drobno narezanih svežih zelišč
Postopek
Najprej pripravimo kuhano maslo za holandsko omako. Surovo maslo raztopimo in ga segrejemo na približno 40 °C; peno posnamemo, maslo precedimo in počakamo, da se naredi usedlina. Čisto kuhano maslo odlijemo; usedlino zavržemo.
V kotliček za stepanje damo oba rumenjaka, vodo in jušno osnovo ter sol in limonov sok. Nad paro penasto stepemo, nato pa med stalnim mešanjem počasi dolivamo čisto maslo in vse skupaj stepemo v gosto omako. Na koncu vmešamo še zelišča in omako po okusu začinimo.
Krompirjevo testo pripravimo tako, da 500 g v lupini kuhanega in nato olupljenega krompirja drobno naribamo, dodamo jajce, jedilni škrob, po želji še kockice slanine in premešamo. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom in vse skupaj dobro pregnetemo.
Dva surova krompirja narežemo najprej na tanke rezine, nato pa na zelo tanke trakove. Cvetačne cvetke začinimo s soljo in poprom, jih povaljamo v moki in obložimo (najbolje z mokrimi rokami) s krompirjevim testom; plast testa naj bo debela približno 3 mm. Nato cvetke povaljamo v surovih krompirjevih trakovih. Oblogo z rokami močno pritisnemo ob cvetke.
Cvetačne cvetke v krompirjevi srajčki ocvremo v vročem olju pri 140 °C do zlato rjave barve. S penovko jih poberemo iz olja, dobro odcedimo na papirnatem prtiču in ponudimo s pripravljeno holandsko omako.