Kaj boste skuhali danes?
Belokranjska pogača
Belokranjska pogača je tradicionalna slovenska jed, ki ne sme utoniti v pozabo
Belokranjska pogača
Belokranjska pogača je tradicionalna slovenska jed, ki ne sme utoniti v pozabo
Sestavine
- 500 g gladke bele moke
- 3 dl mlačne vode
- 2 ščepca soli
- 20 g kvasa
- 1⁄2 žličke sladkorja
- ščepec zrn kumine
- 1 jajce
- ščepec grobe morske soli
- olje ali mast za pekač
Rekordno število tekmovalcev za Naj Fala kruh z vsako leto boljšimi izdelki
V soboto je v Ljubljani omamno dišalo po kruhu - potekal je tradicionalni izbor Naj Fala kruh, na katerem so ljubitelji peke kruha predstavili rekordno število hlebčkov.
Dajte priložnost krapu: tako pripravite božanski paprikaš
V tokratni oddaji Slovenske kuharice Lovro Prešiček na TV Veseljak Golica gosti kar svojo babico, oziroma `babki`, odlično kuharico Marjano Strupeh iz Krškega.
Ko boste enkrat jajcem dodali to sestavino, jih ne boste več pekli brez
Odkrijte presenetljivo preprost trik z javorovim sirupom, ki ocvrtim jajcem doda popolno sočnost in gurmansko aromo. Preizkusite nenavadno, a izjemno okusno kombinacijo.
Sestavine
- 500 g gladke bele moke
- 3 dl mlačne vode
- 2 ščepca soli
- 20 g kvasa
- 1⁄2 žličke sladkorja
- ščepec zrn kumine
- 1 jajce
- ščepec grobe morske soli
- olje ali mast za pekač
Postopek
Naredimo kvasec: kvas raztopimo v 0,5 dl mlačne vode, dodamo 3 žličke moke in 1⁄2 žličke sladkorja. Premešamo in pustimo, da vzhaja tako dolgo, da se mu za več kot dvakrat poveča volumen.
Moko presejemo v skledo, dodamo 2 ščepca soli, vzhajan kvasec in mlačno vodo ter zamesimo testo. Gnetemo ga 8 do 10 minut, da dobimo gladko in ne pretrdo testo, nato ga pokrijemo in pustimo vzhajati.
Ko se volumen testa podvoji, pečico segrejemo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo). Testo položimo na pekač, premazan z maščobo, in raztegnemo v okroglo pogačo, veliko 30 cm in debelo od 1 do 2 cm. Testo z rokami razvlečemo iz notranjosti proti robu, zato se proti robu debelina zmanjšuje. Testo se ne sme dotikati stranic pekača.
V testo do dna pekača zarežemo poševne črte v razdalji približno 4 cm, da naredimo mrežo. Testo premažemo s stepenim jajcem, v katerega dodamo ščepec kumine, in ga po vrhu posujemo s ščepcem grobe morske soli. Pogačo pečemo od 20 do 25 minut. Ponudimo jo še toplo in je pri tem ne režemo, temveč trgamo po zarezanih poševnih črtah.
Nasvet
Videz in recept belokranjske pogače sta zakonsko zaščitena, od leta 2002 pa je v Uradnem listu Republike Slovenije tudi Pravilnik o pogojih za uporabo označbe »tradicionalni ugled« za belokranjsko pogačo. Pečena belokranjska pogača mora biti svetlo rjavo zapečena, v sredini visoka od 3 do 4 cm, ob robu pa od 1 do 2 cm.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pindžur
Klasična priloga iz paprik in jajčevcev, kot nalašč za piknik ali kako drugo mesno pojedino.
Telečji file s koromačevim pražencem in šalotko
Jabolčni zavitek
Kolač z rabarbaro in vaniljevo kremo
Slasten kolač z rabarbaro in vanilijevo kremo se prileže ob vseh priložnostih.