
Zdrobovi štruklji
Zdrobovi štruklji

Sestavine
vlečeno testo
- 300 g gladke moke
- 2 žlici olja
- 1,75–2 dl vode
nadev
- 1 jajce
- 6 dl mleka
- 50 g pšeničnega zdroba
- 50 g surovega masla
- 2 žlici naribanega parmezana
- sol
- moka za delovno površino
- olje za premaz
- maslo in drobtine za zabelo

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
vlečeno testo
- 300 g gladke moke
- 2 žlici olja
- 1,75–2 dl vode
nadev
- 1 jajce
- 6 dl mleka
- 50 g pšeničnega zdroba
- 50 g surovega masla
- 2 žlici naribanega parmezana
- sol
- moka za delovno površino
- olje za premaz
- maslo in drobtine za zabelo
Postopek
Na delovno površino presejemo moko in v sredini naredimo jamico. Vanjo dodamo olje, del pripravljene mlačne vode, jajce in sol. Sestavine dobro premešamo, nato pa z rahlo naoljenimi rokami hitro zgnetemo v gladko testo. Med gnetenjem prilivamo vodo po potrebi. Gnetemo toliko časa, da testo postane gladko in voljno ter dobi svilnat lesk (5 do 7 minut). Testo oblikujemo v kroglo in jo položimo na naoljen krožnik. Tudi površino testa premažemo z oljem in pokrijemo s prozorno folijo. Na sobni temperaturi ga pustimo počivati najmanj pol ure.

Spočito testo razvaljamo na pomokani delovni površini, nato ga z rokami še razvlečemo in prerežemo, da dobimo dva pravokotnika. Testo naj bo nekoliko debelejše kot za zavitek. Debele robove odrežemo.
V kozici zavremo mleko in maslo ter vanj med mešanjem vsujemo pšenični zdrob. Ko ponovno zavre, ga še nekaj minut kuhamo in nato malo ohladimo. Medtem beljak ločimo od rumenjaka in ga stepemo v trd sneg. V delno ohlajen mlečni zdrob vmešamo rumenjak in parmezan, nato pa še beljakov sneg. Nadev solimo. Razvlečeno testo namažemo z zdrobovim nadevom in zavijemo v štrukelj.

Dva kosa aluminijaste folije premažemo z oljem. Štruklja tesno zavijemo v aluminijasto folijo.

Kuhamo ju 25 minut v vreli vodi na zmernem ognju. Kuhane štruklje poberemo iz vode in počakamo 5 minut, preden jih odvijemo. Razrežemo jih in pokapamo z drobtinami, prepraženimi na maslu.

Nasvet
Zdrobov štrukelj lahko pripravimo tudi kot sladico. Namesto sira mlečnemu zdrobu dodamo sladkor in pest rozin. Tako pripravljen štrukelj zabelimo z maslom in sladkorjem, ponudimo pa ga s kompotom.
Za pripravo štrukljev lahko uporabimo tudi kupljeno vlečeno testo. Vzamemo 4 liste vlečenega testa, dva lista premažemo z vodo in pokrijemo z drugima dvema listoma testa, da se sprimeta. Testo za štruklje mora biti debelejše, ena plast testa je pretanka.