
Kaj boste skuhali danes?
Pogača z grozdjem in rožmarinom brez gnetenja
Pogača z grozdjem bo popestrila jesensko obarvane narezke. Morda kar ob trgatvi?
Pogača z grozdjem in rožmarinom brez gnetenja
Pogača z grozdjem bo popestrila jesensko obarvane narezke. Morda kar ob trgatvi?

Sestavine
- 400 g ostre moke
- 1 žlička suhega kvasa
- oljčno olje
- 1 žlica grobe morske soli ali solnega cveta
- 200 g rdečega grozdja
- 10 vejic rožmarina
- kozji sir, ko postrežemo (po želji)

Kralji Jadranskega morja: kvarnerski škampi na tri načine
Kvarnerski škampi veljajo za eno največjih kulinaričnih dobrot Jadranskega morja. Njihovo nežno meso cenijo vrhunski kuharji in ljubitelji morske hrane po vsem svetu.

Recept iz Zasipa pri Bledu: tepke v jedi, ki je ne bi pričakovali
Ste vedeli, da imajo posušene tepke rok trajanja kar osem let in da iz njih lahko pripravljamo tako sladke kot slane jedi?

Popolni rezanci iz samo nekaj sestavin in v 20 minutah
Hiter recept za rezance z maslom in žajbljem, pripravljen v manj kot 20 minutah. Preprosta jed z bogatim okusom, popolna za hitro kosilo ali večerjo.
Sestavine
- 400 g ostre moke
- 1 žlička suhega kvasa
- oljčno olje
- 1 žlica grobe morske soli ali solnega cveta
- 200 g rdečega grozdja
- 10 vejic rožmarina
- kozji sir, ko postrežemo (po želji)
Postopek
V veliko skledo damo moko, kvas, 1 žlico oljčnega olja in 1 žličko soli, dodamo 2,5 dl tople vode in z leseno kuhalnico zamesimo v lepljivo testo. Pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 10 (ali največ 24) ur.
Pečico segrejemo na 180 °C. Grozdne jagode v pekaču pomešamo z 1 žlico oljčnega olja. Pečemo jih 20 minut oziroma toliko časa, da ovenejo in se nagubajo, nato pustimo, da se ohladijo.
Ko testo naraste na dvojno prostornino in postane mehurjasto, ga vzamemo iz hladilnika in pustimo 1 uro na sobni temperaturi. Kvadraten pekač s 23 cm dolgimi stranicami namažemo z oljem in vanj preložimo testo. Naoljimo si roke in testo zložimo kot pisemsko ovojnico. Pekač obrnemo in ponovimo, da nastane kvadrat, nato ga obrnemo, da so pregibi spodaj. Posujemo ga z grobo nasekljanimi rožmarinovimi iglicami, grozdjem in preostalo soljo ter pokapamo z 2 žlicama olja. S prsti v testo naredimo vdolbinice, pri čemer vanj potiskamo posip in ga raztegujemo v vogale. Pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in pustimo vzhajati 1 uro oziroma tako dolgo, da naraste na dvojno prostornino. Pečico segrejemo na 220 °C.
Testo odkrijemo, ga pokapamo s še malo olja in na srednjem vodilu pečemo 30 minut ali tako dolgo, da se zlato rjavo obarva. Pustimo, da se pogača 10 minut ohlaja v pekaču, nato jo preložimo na kuhinjsko mrežico in ohladimo ali pa jemo toplo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Karameliziran kruhov narastek s figami
Fin narastek za slovo od poletja (in starega kruha)