
Kruhovi zvitki s čemaževim pirejem
Kruhovi zvitki s čemaževim pirejem

Sestavine
testo
- 450 g gladke pšenične moke
- 15 g kvasa
- 2,5 dl vode
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 žlička soli
- 300 g mocarele
- 180 g pršuta (rezine)
čemažev pire
- 100 g čemaža
- 30 g praženih pinjol
- 2 stroka česna
- sol
- poper
- 6 žlic oljčnega olja
- 30 g naribanega parmezana
- papir za peko

Kako doma narediti kremast sladoled, ki ne bo spominjal na maslo
Sladoled – najimenitnejša med vsemi sladicami – je vedno bil in vedno bo nepremagljiv vir užitka za vse sladokusce.

Jaša Jamnik razkriva recept za slavno lazanjo
Igralec Jaša Jamnik razkriva recept za svojo slavno lazanjo – kuhanje mu je zen, njegova lazanja pa po mnenju mnogih naravnost vrhunska.

Kakšna je razlika med pekačem in obročem za peko
Ste se tudi vi že kdaj vprašali enako kot naša bralka: "Zakaj v nekaterih receptih za pripravo torte potrebujemo navaden okrogel pekač za biskvit, kdaj drugič pa samo obroč?"
Sestavine
testo
- 450 g gladke pšenične moke
- 15 g kvasa
- 2,5 dl vode
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 žlička soli
- 300 g mocarele
- 180 g pršuta (rezine)
čemažev pire
- 100 g čemaža
- 30 g praženih pinjol
- 2 stroka česna
- sol
- poper
- 6 žlic oljčnega olja
- 30 g naribanega parmezana
- papir za peko
Postopek
Kvas pomešamo s sladkorjem in četrt litra vode. Vzhaja naj 10 minut, nato dodamo moko, olje in sol. Vse sestavine z nastavkom za gnetenje zgnetemo v gladko testo. Na pomokani delovni površini testo še ročno dobro pregnetemo, nato ga damo v skledo in pokrijemo s prozorno folijo. Testo naj vzhaja eno uro. Mocarelo dobro odcedimo in narežemo na tanke rezine.
Za čemažev pire operemo čemaž, ga osušimo in odrežemo peclje. Liste drobno narežemo in s preostalimi sestavinami (razen parmezana) v mešalniku zmeljemo v pire. Na koncu vmešamo nariban parmezan.

Na pomokani delovni površini testo hitro pregnetemo, nato pa razpolovimo. Polovici testa razvaljamo v pravokotnika, velika približno 30 x 15 cm. Vsak pravokotnik obložimo s polovico rezin mocarele in pršuta ter zvijemo. Robove močno stisnemo.

Pečico segrejemo na 200 °C. Oba zvitka položimo obrnjena z robom navzdol v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, in pustimo, da vzhajata še 20 minut. Pečemo ju v prej ogreti pečici približno 35 minut. Pečena kruhova zvitka narežemo na rezine in ponudimo s čemaževim pirejem.
