© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Debeli špageti s polpetkami iz mesa in jajčevcev

Spaghettoni con polpette di carne e melanzane

Debeli špageti s polpetkami iz mesa in jajčevcev

Spaghettoni con polpette di carne e melanzane

Čas priprave 1 h 30 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 zelo lačnih
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
debeli špageti

Sestavine

  • 600 g kvalitetnih debelih špagetov (spaghettoni)
  • 30 g parmezana, sveže naribanega
  • sol
  • poper

omaka

  • 0,5 dl oljčnega olja
  • 1 velika čebula, olupljena in zelo drobno sesekljana
  • 1 dl suhega belega vina
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 680 g pasiranega paradižnika (passata)
  • 10 svežih bazilikinih listov

mesne polpetke

  • 2 cela jajčevca
  • oljčno olje za kuhanje in popekanje
  • 300 g mlete puste govedine
  • 1 strok česna, olupljen in zdrobljen v kašo
  • ½ žličke sveže naribanega muškatnega oreška
  • 50 g parmezana, sveže naribanega
  • 1 srednje veliko jajce, razžvrkljano
  • 100 g svežih krušnih drobtin

Sestavine

  • 600 g kvalitetnih debelih špagetov (spaghettoni)
  • 30 g parmezana, sveže naribanega
  • sol
  • poper

omaka

  • 0,5 dl oljčnega olja
  • 1 velika čebula, olupljena in zelo drobno sesekljana
  • 1 dl suhega belega vina
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 680 g pasiranega paradižnika (passata)
  • 10 svežih bazilikinih listov

mesne polpetke

  • 2 cela jajčevca
  • oljčno olje za kuhanje in popekanje
  • 300 g mlete puste govedine
  • 1 strok česna, olupljen in zdrobljen v kašo
  • ½ žličke sveže naribanega muškatnega oreška
  • 50 g parmezana, sveže naribanega
  • 1 srednje veliko jajce, razžvrkljano
  • 100 g svežih krušnih drobtin

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Jajčevca damo v nepregorno posodo, ju pobrizgamo z malo oljčnega olja in pečemo 30 minut. Jajčevca prerežemo in meso izdolbemo iz kože. Meso pretlačimo in damo na stran. Kožo jajčevcev zavržemo.

2

Za omako v veliki kozici segrejemo olje in na njem pražimo čebulo približno 5 minut, da se zmehča. Ko je mehka, dodamo vino, paradižnikovo mezgo, pasiran paradižnik in baziliko. Dobro premešamo in pustimo, da se nežno kuha 30 do 40 minut.

3

Medtem nadaljujemo s pripravo mesnih kroglic: v skledi zmešamo mleto govedino, pretlačene jajčevce, česnovo kašo, muškatni orešek, parmezan, razžvrkljano jajce, drobtine ter malo soli in popra. Dobro premešamo in z rokami ali z 2 žličkama maso oblikujemo v obliko žog za ragbi, velikih približno kot marelice. Na oljčnem olju jih popečemo po vseh straneh, da se rjavo obarvajo. Polpetke damo v paradižnikovo omako in poskrbimo, da vse skupaj ostane toplo.

4

Testenine kuhamo v veliki količini osoljene vrele vode 8 minut oziroma dokler niso al dente. Dobro jih odcedimo.

5

Testenine damo v veliko globoko servirno skledo in zmešamo s polovico omake. Razdelimo jih med krožnike, na vrh naložimo preostalo omako in posujemo s parmezanom.

Ko ponudimo

K tej jedi se imenitno prileže kozarec vina barbaresco ali chianti classico.

 

Priljubljeni recepti

Čokoladno-pomarančni rjavčki

Sočne čokoladne kocke s pomarančno aromo - obožujemo jih!

1 h
Srednje zahtevno

Piščančje prsi z rizlingovo omako in stebelno zeleno

Rizlingova omaka je delikatesna vinska omaka, ki izboljša okus piščančjih prsi.

Enostavno

Čičerkina juha

Juha, polna stročnic, zelenjave in začimb je odlična in zdrava večerja. Če ostane, bo pa naslednji dan še malica v službi.

40 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.