
Kaj boste skuhali danes?
Špagetni kolač s tremi siri
Špagetni kolač s tremi siri

Sestavine
- maslo
- 350 g špagetov
- 1 šopek mlade čebulice
- 1 strok česna
- 3 razžvrkljana jajca
- 1,5 dl sladke smetane
- 2,5 dl polnomastnega mleka
- 100 g drobno naribanega parmezana
- 100 g naribanega zrelega čedarja
- 100 g naribane mocarele
- šopek svežega ali 2 žlici posušenega drobnjaka
- zelena solata za prilogo

Poznate trgačo? Najboljša je v družbi zelja, krompirja in fižola
Na Dolenjskem se prave domače jedi začnejo preprosto. Ko se vse pristne sestavine skuhajo skupaj v enem loncu, zadiši daleč naokrog in vse vabi k mizi.

Ta jesenska juha s tortelini bo postala vaša nova najljubša
TikTok je dobil novo jesensko uspešnico – juho s tortelini, ki spominja na lazanjo! Kremasta, dišeča in neverjetno tolažilna jed, popolna za hladne dni.

Od zdrobovih do jajčnih: žličniki, ki jih imamo vsi radi
Rezanci, fritati, zlate kroglice, seveda, a ko zadiši po domači juhi, ne gre brez rahlih žličnikov.
Sestavine
- maslo
- 350 g špagetov
- 1 šopek mlade čebulice
- 1 strok česna
- 3 razžvrkljana jajca
- 1,5 dl sladke smetane
- 2,5 dl polnomastnega mleka
- 100 g drobno naribanega parmezana
- 100 g naribanega zrelega čedarja
- 100 g naribane mocarele
- šopek svežega ali 2 žlici posušenega drobnjaka
- zelena solata za prilogo
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Globok model za torte z ločljivim obodom premera 20 cm namažemo z maslom in dno obložimo s papirjem za peko. Dno modela tesno ovijemo v dve plasti aluminijaste folije, da preprečimo uhajanje tekočine.
Špagete skuhamo v vreli osoljeni vodi le na pol, saj se bodo še naprej kuhali v pečici. Oplaknemo jih pod hladno vodo in spet odcedimo.
Mlado čebulico drobno narežemo in jo popražimo na koščku masla, da je zelo mehka, nato dodamo strt česen in pražimo še 2 minuti. Ohladimo.
V veliki skledi stepemo jajca, smetano in mleko. Dodamo polovico parmezana ter ves čedar in mocarelo. Izdatno solimo in popramo ter dobro premešamo. Primešamo špagete, narezan drobnjak in mlado čebulico.
Mešanico naložimo v model in jo poravnamo, nato pa posujemo s preostalim parmezanom. Model postavimo na velik plitev pekač in špagetni kolač pečemo 30 do 35 minut oziroma toliko časa, da se učvrsti in zlato obarva. Pustimo, da se 20 minut ohlaja v modelu, ohlapno pokritem s kosom aluminijaste folije ali delno pokritem s pokrovko, nato ga vzamemo iz modela. Narežemo ga na kose in postrežemo z zeleno solato.