
Cordon bleu
Cordon bleu

Sestavine
- 4 telečji zrezki (po pribl. 150 g)
- moka
- 2 jajci
- drobtine
- sol
- 4 rezine ementalca
- 4 rezine kuhane šunke
- maščoba za cvrenje

Pozabite na kupljene cmoke – tale recept vas bo čisto prevzel
Po tem receptu cmoki z marelicami vedno uspejo tako, kot jih je delala babica

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.
Sestavine
- 4 telečji zrezki (po pribl. 150 g)
- moka
- 2 jajci
- drobtine
- sol
- 4 rezine ementalca
- 4 rezine kuhane šunke
- maščoba za cvrenje
Postopek
Zrezke potolčemo, da so debeli približno 4 mm. Na polovici jih obložimo z rezino šunke in sira, robove pa obsujemo z ostro moko. Zrezke prepognemo in s hrbtno stranjo noža rob potolčemo, da se sprime.
Na en krožnik natresemo moko, v drugem razžvrkljamo jajci (lahko dodamo žlico ali dve mleka), na tretjega natresemo drobtine (ali pa moko in drobtine nasujemo na papir za peko). Nadevane zrezke solimo in jih povaljamo v moki, nato v jajcih in nazadnje v drobtinah.
V ponvi segrejemo maščobo in zrezke pečemo pri srednji temperaturi približno po 4 minute na vsaki strani. Razmastimo jih na kuhinjskih brisačah in postrežemo.
Nasvet
Zrezek cordon bleu, ki je po izvirnem receptu s teletino, izvira iz Švice, najverjetneje so si ga izmislili v 40. letih 20. stoletja, saj je v kuharski knjigi prvič omenjen leta 1949. Cordon bleu pomeni modri trak – tega so nosili člani najvišjega viteškega reda, reda vitezov svetega Duha, ki ga je ustanovil Henrik III. Francoski leta 1578 –, pojem pa se uporablja za najodličnejšo kulinariko in kuharske mojstre.
Recept lahko pripravimo s telečjimi, svinjskimi, piščančjimi ali puranjimi zrezki.