
Čokoladno deblo
Ta čudovita božična rulada simbolizira tradicionalno božično poleno, ki so ga v preteklosti kurili za srečo in toplino v prazničnih dneh.
Čokoladno deblo
Ta čudovita božična rulada simbolizira tradicionalno božično poleno, ki so ga v preteklosti kurili za srečo in toplino v prazničnih dneh.

Čokoladna rulada z mentolovim nadevom. Diši po praznikih!
Sestavine
- 3 jajca
- 85 g sladkorja
- 85 g moke
- 2 žlici kakava v prahu
- ½ žličke pecilnega praška
- sladkor v prahu in listi božjega drevca (preden postrežemo, jagode obvezno odstranimo) za okras
nadev in premaz
- 50 g masla
- 140 g temne čokolade
- 1 žlica zlatega ali javorovega sirupa
- 3 dl sladke smetane
- 200 g sladkorja v prahu
- 2 ali 3 zdrobljeni mentolovi bomboni (po želji)

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.

Viralna pita, ki navdušuje z okusom in nizkimi kalorijami
Spanakopita, znana grška pita s špinačo in feto, slovi po hrustljavosti in bogatem okusu. Za manj kalorično različico smo za vas poiskali viralni recept.

Še en okusen način, da porabite bučke z vrta
Če se vam je na vrtu nabralo preveč bučk – predvsem tistih, ki so vam med dopustom ušle izpod nadzora – jih lahko uporabite nekoliko drugače kot običajno.
Sestavine
- 3 jajca
- 85 g sladkorja
- 85 g moke
- 2 žlici kakava v prahu
- ½ žličke pecilnega praška
- sladkor v prahu in listi božjega drevca (preden postrežemo, jagode obvezno odstranimo) za okras
nadev in premaz
- 50 g masla
- 140 g temne čokolade
- 1 žlica zlatega ali javorovega sirupa
- 3 dl sladke smetane
- 200 g sladkorja v prahu
- 2 ali 3 zdrobljeni mentolovi bomboni (po želji)
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Pekač v velikosti 23 x 32 cm namastimo in obložimo s papirjem za peko. Jajca in sladkor z električnim mešalnikom stepamo približno 8 minut, da dobimo gosto in kremasto maso.
Moko, kakav in pecilni prašek zmešamo in presejemo v skledo z jajčno zmesjo. Moko zelo previdno vmešamo in maso vlijemo v pekač, jo enakomerno razporedimo po njem in pečemo 10 minut.
Kos papirja za peko položimo na delovno površino. Ko je biskvit pečen, ga zvrnemo na papir za peko in odstranimo papir, na katerem se je biskvit pekel. Biskvit po dolžini skupaj z novim papirjem zvijemo v rulado in pustimo, da se ohladi.
Čokolado razlomimo in jo skupaj z maslom stopimo v vodni kopeli. Odstavimo jo in ji dodamo sirup in 5 žlic smetane. Vmešamo sladkor v prahu in stepamo, da dobimo gladko maso.
Stepemo preostalo smetano. Ohlajen biskvit odvijemo, ga namažemo s stepeno smetano, po želji posujemo z zdrobljenimi mentolovimi bomboni in spet zvijemo v rulado.
Od rulade na enem koncu diagonalno odrežemo debelo rezino. Rulado položimo na pladenj in ob strani priložimo odrezani kos, tako da se diagonalno odrezani konec stika z rulado – tako smo naredili deblo z vejo.
Deblo in vejo premažemo s čokoladno kremo (koncev ne premažemo) in z vilicami zarišemo brazde, da ponazorimo drevesno skorjo. Rulado potresemo s presejanim sladkorjem v prahu, ki spominja na sneg, in jo okrasimo z listi božjega drevca.