Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 200 g zmehčanega masla
- 150 g svežih razpolovljenih češenj
- 150 g moke
- 200 g drobnega rjavega sladkorja
- 3 srednje velika jajca
- 1 ½ žličke pecilnega praška
- 75 g mletih mandljev
- 2 žlici mleka
- 1 žlička vaniljeve arome
- 1 žlička mandljeve arome
- 200 g temne ali mlečne čokolade
- 2 žlici praženih mandljevih lističev
- maslo za model
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Tako pravilno spečete pečenice
Pečenice so nepogrešljive jeseni in pozimi. Najbolje je, če dobite domače in preverjeno dobre, pozorni pa bodite pri peki.
Sestavine
- 200 g zmehčanega masla
- 150 g svežih razpolovljenih češenj
- 150 g moke
- 200 g drobnega rjavega sladkorja
- 3 srednje velika jajca
- 1 ½ žličke pecilnega praška
- 75 g mletih mandljev
- 2 žlici mleka
- 1 žlička vaniljeve arome
- 1 žlička mandljeve arome
- 200 g temne ali mlečne čokolade
- 2 žlici praženih mandljevih lističev
- maslo za model
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C. Podolgovat model namastimo z maslom in ga obložimo s papirjem za peko. Češnje zmešamo z žlico moke in jih prihranimo. Čokolado nasekljamo.
Maslo in sladkor damo v veliko skledo in ju mešamo, da dobimo rahlo in penasto maso. Postopoma dodajamo jajca ter vsakič dobro premešamo. Previdno dodamo preostalo moko, pecilni prašek in mlete mandlje. Vmešamo še mleko in obe aromi, nato pa v zmes z lopatico vmešamo še 100 g nasekljane čokolade. Polovico testa damo v model, ga posujemo s polovico češenj in dodamo še drugo polovico testa. Po vrhu posujemo preostale češnje. Pečemo 1 uro in 10 minut ali da lesena palčka, s katero naredimo preizkus, ostane čista, ko jo potegnemo iz testa.
Kolač v modlu hladimo 10 minut, nato ga odstranimo iz modla in na rešetki popolnoma ohladimo. Preostalo čokolado stopimo in z njo pobrizgamo kolač. Posujemo ga še z mandljevimi lističi, in ko se čokolada nekoliko strdi, ga razrežemo in postrežemo. Kolač lahko v modlu hranimo do 4 dni.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Skuše po maroško
Kavni kolač
Losos v plaščku, nadevan z rižem in špinačo
Brancinov file z mandljevo oblogo in žafranovo omako
Tudi mandlji in brancin tvorijo dobro kombinacijo!