
Sestavine
- 200 g temne čokolade
- 200 g masla
- 4 velika jajca
- 1,5 žlice brendija (po želji)
- 200 g sladkorja
- 100 g mletih mandljev
- ¼ žličke soli
- maslo za model
- kakav v prahu za posip

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.

Čokoladna matematika: kaj pomenijo odstotki na embalaži?
Nekoč smo ločevali le med mlečno in jedilno, danes pa lahko vsak izbere čokolado po svojem okusu. Ena ključnih informacij so čokoladni odstotki. Kaj pomenijo?
Sestavine
- 200 g temne čokolade
- 200 g masla
- 4 velika jajca
- 1,5 žlice brendija (po želji)
- 200 g sladkorja
- 100 g mletih mandljev
- ¼ žličke soli
- maslo za model
- kakav v prahu za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Dno in obod modla za torte premera 20 do 23 cm namažemo z maslom. Dno in obod od zunaj ovijemo v aluminijasto folijo, da testo ne bo uhajalo.
Čokolado grobo narežemo, maslo narežemo na kocke in oboje damo v srednje veliko skledico, ki jo postavimo nad kozico, v kateri rahlo vre voda (voda se ne sme dotikati skledice), medtem občasno pomešamo. (Čokolado z maslom lahko stopimo tudi v mikrovalovni pečici v 20-sekundnih intervalih, med intervali pomešamo.)
Jajca ločimo na beljake in rumenjake. V veliko skledo damo rumenjake in 100 g sladkorja in z ročnim mešalnikom stepamo kakšno minuto, da nastane svetla in gosta masa. Vmešamo stopljeno čokolado, brendi (po želji), mlete mandlje in sol.
V drugi skledi stepemo beljake s preostalim sladkorjem, da dobimo gost, bleščeč sneg z mehkimi vršički.
Tretjino sladkega snega z lopatico vmešamo v čokoladno maso, nato v dveh porcijah vmešamo še preostali sneg; ne mešamo preveč.
Maso nalijemo v model in zgladimo površino. Pečemo 30 do 35 minut, da se zobotrebca, ki ga zapičimo v sredino torte, držijo vlažne drobtine. Torta mora biti ob robu povsem čvrsta, na sredini pa če malce mehka. Ohladimo jo na kuhinjski mrežici, nato pa postavimo v hladilnik za najmanj 4 ure, da se do konca učvrsti.
Pred postrežbo torto posujemo s kakavom v prahu. Ponudimo hladno ali na sobni temperaturi.
Nasvet
Za še bolj čokoladen okus v testo skupaj z mandlji dodamo 2 do 3 žlice kakava. Če torto dobro zavijemo, jo lahko v hladilniku hranimo do 4 dni, lahko pa jo tudi zamrznemo.