
Kaj boste skuhali danes?
Čokoladna torta
Čudovito sočna, bogata, božanska. Naša najljubša čokoladna torta!
Čokoladna torta
Čudovito sočna, bogata, božanska. Naša najljubša čokoladna torta!

Sestavine
krema
- 200 g kakovostne temne čokolade (60 % kakava)
- 2,8 dl sladke smetane
- 2 žlici sladkorja
- 200 g masla, narezanega na koščke
- 1 žlica instantne kave
- 170 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- ¼ žličke sode bikarbone
- 200 g rjavega sladkorja
- 200 g svetlega sladkorja muskovado
- 25 g kakava v prahu
- 3 srednje velika jajca
- 5 žlic mleka
- sol
- maslo za pekač
- naribana čokolada ali čokoladni ostružki za posip

Tako preproste, da so gotove v 30 minutah, a okus vas bo osvojil
Najprej je svetovni splet osvojil 'Marry Me' piščanec, sledile so 'Marry Me' testenine. Kakšno 'za oženit' dobro jed si še lahko obetamo?

Porabite fige in kruh s tem božanskim narastkom
Z drevesa ste pobrali zadnje fige, v kuhinji pa imate višek kruha, s katerim ne veste kaj storiti. Odlično! Imamo recept za vas, ki bo posrkbel, da ničesar ne zavržete.

Pečena paprika: trik, kako ohraniti njen okus tudi po sezoni
Okus po pečeni papriki je ultimativni poletni okus. Ko poletje mine, je ta aroma tista, ki jo najbolj pogrešamo. S tem receptom si lahko ta priljubljeni okus shranite.
Sestavine
krema
- 200 g kakovostne temne čokolade (60 % kakava)
- 2,8 dl sladke smetane
- 2 žlici sladkorja
- 200 g masla, narezanega na koščke
- 1 žlica instantne kave
- 170 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- ¼ žličke sode bikarbone
- 200 g rjavega sladkorja
- 200 g svetlega sladkorja muskovado
- 25 g kakava v prahu
- 3 srednje velika jajca
- 5 žlic mleka
- sol
- maslo za pekač
- naribana čokolada ali čokoladni ostružki za posip
Postopek
Čokoladna torta nastane tako. Globlji pekač (približno 7,5 c m) premera 20 cm namažemo z maslom. Pečico segrejemo na 160 °C. Čokolado razlomimo na manjše kose in jih damo v srednje veliko kozico. Dodamo še maslo in kavo, razmešano z 1,2 dl mrzle vode. Vse skupaj segrevamo na nizkem ognju, da se čokolada raztopi. Pazimo, da mešanice ne pregrejemo!
Medtem ko topimo čokolado, v veliki skledi zmešamo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, ščepec soli, obe vrsti sladkorja ter kakav. Z roko vse dobro premešamo, da v mešanici ni grudic. V drugi skledi stepemo jajca in jim primešamo mleko.
V skledo s suhimi sestavinami dodamo stopljeno čokolado in jajčno mešanico. Vse dobro premešamo, da dobimo gladko in bolj tekoče testo. Testo vlijemo v pekač in pečemo približno uro in pol. Naredimo še preizkus z leseno palčko, in če je čista, ko jo potegnemo iz testa, je biskvit pečen. Naj vas ne skrbi, če je biskvit na površini čvrst in če malo poči. Pustimo, da se malo ohladi v pekaču, nato ga zvrnemo na rešetko in popolnoma ohladimo.
Ohlajen biskvit vzdolžno narežemo na 3 dele, nato naredimo še kremo. Čokolado razlomimo na manjše kose in jih damo v skledo. V kozico vlijemo smetano in sladkor ter segrevamo do vretja. Mešanico zlijemo po čokoladi in mešamo, da se čokolada raztopi in nastane gladka krema.
Biskvitne plasti namažemo z malo kreme in jih sestavimo. Preostalo kremo zlijemo na torto tako, da krema spolzi tudi čez rob. Kremo z nožem razmažemo in jo okrasimo s čokoladnimi ostružki ali naribamo čokolado. Čokoladna torta ostane vlažna in mehka še naslednje 3 do 4 dni. Pa dober tek!
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Krepka zelenjavna juha s tortelini
Vaniljev sladoled
Z domačim vaniljevim sladoledom pač ne morete zgrešiti ...