© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Jogurt, sadje in granola v kozarčku

Granola ni le odličen zajtrk, zasije tudi v slaščicah

Jogurt, sadje in granola v kozarčku

Granola ni le odličen zajtrk, zasije tudi v slaščicah

Čas priprave 50 min + ohlajanje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 1 osebo + približno 850 g granole
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 125 g ovsenega, kokosovega ali drugega rastlinskega nadomestka jogurta ali navadnega jogurta
  • 90 g mešanega jagodičja in drugega sezonskega sadja
  • malo agavinega sirupa, medu ali stopljene (veganske) čokolade, ko postrežemo

granola

  • 250 g ovsenih kosmičev
  • 65 g konopljinih semen
  • 75 g bučnih semen
  • 75 g lanenih semen
  • 65 g mandljev
  • 65 g indijskih oreškov
  • 65 g ameriških orehov (pekanov)
  • 200 g izkoščičenih datljev sorte medjool
  • 130 g mandljevega namaza (ali drugega namaza iz oreškov)
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka
  • 1 žlička cimeta
  • ščep soli
Gordon Ramsay_svinjska potrebusina in zametna omaka

3 načini za zgostitev omak in juh

Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Sestavine

  • 125 g ovsenega, kokosovega ali drugega rastlinskega nadomestka jogurta ali navadnega jogurta
  • 90 g mešanega jagodičja in drugega sezonskega sadja
  • malo agavinega sirupa, medu ali stopljene (veganske) čokolade, ko postrežemo

granola

  • 250 g ovsenih kosmičev
  • 65 g konopljinih semen
  • 75 g bučnih semen
  • 75 g lanenih semen
  • 65 g mandljev
  • 65 g indijskih oreškov
  • 65 g ameriških orehov (pekanov)
  • 200 g izkoščičenih datljev sorte medjool
  • 130 g mandljevega namaza (ali drugega namaza iz oreškov)
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka
  • 1 žlička cimeta
  • ščep soli

Postopek

1

Pečico segrejemo na 170 °C (ali na 150 °C z ventilacijo). Za granolo v veliki skledi zmešamo ovsene kosmiče, semena in oreške. V multipraktiku ali s paličnim mešalnikom zmeljemo datlje, mandljev namaz, vaniljev izvleček, cimet, sol in 1,1 dl vode. Če je mešanica pregosta, dodamo še malo vode, a ne preveč, sicer bo granola prevlažna. Datljevo mešanico dodamo kosmičem, semenom in oreškom.

2

Velik plitev pekač obložimo s papirjem za peko, nanj stresemo granolo in jo enakomerno razporedimo. Pečemo jo 15 minut, nato jo vzamemo iz pečice, nalomimo ali zmešamo z lopatico in pečemo še 15 do 20 minut, da se zlato obarva. Med peko smo pozorni, da se po robovih ne zažge. Vzamemo jo iz pečice in pustimo, da se 25 minut ohlaja na pekaču. Granola mora biti hrustljava, vlaga pa mora med ohlajanjem izhlapeti.

3

Za sladico v kozarec naložimo jogurt, sadje in nazadnje granolo. (Količine teh treh sestavin prilagodimo svojemu okusu.) Ko je kozarec poln, sladico pokapamo z agavinim sirupom, medom ali stopljeno čokolado.

Nasvet

Po tem receptu dobimo več granole, kot je potrebujemo za sladico, a jo lahko v nepredušno zaprtem kozarcu hranimo 1 mesec. Za odličen zdrav zajtrk jo lahko pojemo z jogurtom, mlekom ali rastlinskim napitkom.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.