Kaj boste skuhali danes?
Jogurt, sadje in granola v kozarčku
Granola ni le odličen zajtrk, zasije tudi v slaščicah
Jogurt, sadje in granola v kozarčku
Granola ni le odličen zajtrk, zasije tudi v slaščicah
Sestavine
- 125 g ovsenega, kokosovega ali drugega rastlinskega nadomestka jogurta ali navadnega jogurta
- 90 g mešanega jagodičja in drugega sezonskega sadja
- malo agavinega sirupa, medu ali stopljene (veganske) čokolade, ko postrežemo
granola
- 250 g ovsenih kosmičev
- 65 g konopljinih semen
- 75 g bučnih semen
- 75 g lanenih semen
- 65 g mandljev
- 65 g indijskih oreškov
- 65 g ameriških orehov (pekanov)
- 200 g izkoščičenih datljev sorte medjool
- 130 g mandljevega namaza (ali drugega namaza iz oreškov)
- 1 žlička vaniljevega izvlečka
- 1 žlička cimeta
- ščep soli
Kako iz gomoljev nastanejo vrhunske sladice
Sladice iz pese, korenja in sladkega krompirja? Avtorica knjige Slastno iz korenin Barbara Remec dokazuje, da so gomoljnice pravi čudež v kuhinji.
Te cheescake za praznična druženja lahko pripravite vnaprej
Za sezono prazničnih druženj smo pripravili šopek receptov za čudovite cheesecake, ki jih lahko pripravimo vnaprej in brez kompliciranja.
Kruh, ki bo na vrata privabil še sosede
Kako lepo je, ko na hladen dan zadiši po sveže pečenem kruhu. Zaradi buče in zimskih začimb pa bo ta kruh tako aromatičen, da se bodo na vratih hitro oglasili še sosedi.
Sestavine
- 125 g ovsenega, kokosovega ali drugega rastlinskega nadomestka jogurta ali navadnega jogurta
- 90 g mešanega jagodičja in drugega sezonskega sadja
- malo agavinega sirupa, medu ali stopljene (veganske) čokolade, ko postrežemo
granola
- 250 g ovsenih kosmičev
- 65 g konopljinih semen
- 75 g bučnih semen
- 75 g lanenih semen
- 65 g mandljev
- 65 g indijskih oreškov
- 65 g ameriških orehov (pekanov)
- 200 g izkoščičenih datljev sorte medjool
- 130 g mandljevega namaza (ali drugega namaza iz oreškov)
- 1 žlička vaniljevega izvlečka
- 1 žlička cimeta
- ščep soli
Postopek
Pečico segrejemo na 170 °C (ali na 150 °C z ventilacijo). Za granolo v veliki skledi zmešamo ovsene kosmiče, semena in oreške. V multipraktiku ali s paličnim mešalnikom zmeljemo datlje, mandljev namaz, vaniljev izvleček, cimet, sol in 1,1 dl vode. Če je mešanica pregosta, dodamo še malo vode, a ne preveč, sicer bo granola prevlažna. Datljevo mešanico dodamo kosmičem, semenom in oreškom.
Velik plitev pekač obložimo s papirjem za peko, nanj stresemo granolo in jo enakomerno razporedimo. Pečemo jo 15 minut, nato jo vzamemo iz pečice, nalomimo ali zmešamo z lopatico in pečemo še 15 do 20 minut, da se zlato obarva. Med peko smo pozorni, da se po robovih ne zažge. Vzamemo jo iz pečice in pustimo, da se 25 minut ohlaja na pekaču. Granola mora biti hrustljava, vlaga pa mora med ohlajanjem izhlapeti.
Za sladico v kozarec naložimo jogurt, sadje in nazadnje granolo. (Količine teh treh sestavin prilagodimo svojemu okusu.) Ko je kozarec poln, sladico pokapamo z agavinim sirupom, medom ali stopljeno čokolado.
Nasvet
Po tem receptu dobimo več granole, kot je potrebujemo za sladico, a jo lahko v nepredušno zaprtem kozarcu hranimo 1 mesec. Za odličen zdrav zajtrk jo lahko pojemo z jogurtom, mlekom ali rastlinskim napitkom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Božični puran s prilogo iz suhih sliv in jabolčnimi krhlji
Za božič se spodobi slavnostna pojedina.
Postrvi z regratom in pretisnjenim krompirjem
Čevapčiči na rožmarinovih vejicah
Za malce dodane svežine in arome smo uporabili rožmarin