Kaj boste skuhali danes?
Jogurt, sadje in granola v kozarčku
Granola ni le odličen zajtrk, zasije tudi v slaščicah
Jogurt, sadje in granola v kozarčku
Granola ni le odličen zajtrk, zasije tudi v slaščicah
Sestavine
- 125 g ovsenega, kokosovega ali drugega rastlinskega nadomestka jogurta ali navadnega jogurta
- 90 g mešanega jagodičja in drugega sezonskega sadja
- malo agavinega sirupa, medu ali stopljene (veganske) čokolade, ko postrežemo
granola
- 250 g ovsenih kosmičev
- 65 g konopljinih semen
- 75 g bučnih semen
- 75 g lanenih semen
- 65 g mandljev
- 65 g indijskih oreškov
- 65 g ameriških orehov (pekanov)
- 200 g izkoščičenih datljev sorte medjool
- 130 g mandljevega namaza (ali drugega namaza iz oreškov)
- 1 žlička vaniljevega izvlečka
- 1 žlička cimeta
- ščep soli
Slastne londonske rezine iz babičinega zvezka z recepti
Retro sladice se vračajo – popoldansko skodelico kave pospremite s preprostimi, a slastnimi londonskimi rezinami (londonerji).
Skrivna sestavina našega najljubšega recepta za rdeče zelje
Martinovo bo vsak čas tu, z njim pa eno kulinarično najbolj pestrih praznovanj. Sočna perutnina, zabeljeni mlinci in odlično – čisto nič razbarvano – dušeno rdeče zelje.
Jože Robežnik razkriva svoj recept za popolno zimsko jed
Jože Robežnik ne blesti le na televiziji – odlično se znajde tudi za štedilnikom. Tokrat deli preprost in okusen recept za pečeno kislo zelje s piščancem.
Sestavine
- 125 g ovsenega, kokosovega ali drugega rastlinskega nadomestka jogurta ali navadnega jogurta
- 90 g mešanega jagodičja in drugega sezonskega sadja
- malo agavinega sirupa, medu ali stopljene (veganske) čokolade, ko postrežemo
granola
- 250 g ovsenih kosmičev
- 65 g konopljinih semen
- 75 g bučnih semen
- 75 g lanenih semen
- 65 g mandljev
- 65 g indijskih oreškov
- 65 g ameriških orehov (pekanov)
- 200 g izkoščičenih datljev sorte medjool
- 130 g mandljevega namaza (ali drugega namaza iz oreškov)
- 1 žlička vaniljevega izvlečka
- 1 žlička cimeta
- ščep soli
Postopek
Pečico segrejemo na 170 °C (ali na 150 °C z ventilacijo). Za granolo v veliki skledi zmešamo ovsene kosmiče, semena in oreške. V multipraktiku ali s paličnim mešalnikom zmeljemo datlje, mandljev namaz, vaniljev izvleček, cimet, sol in 1,1 dl vode. Če je mešanica pregosta, dodamo še malo vode, a ne preveč, sicer bo granola prevlažna. Datljevo mešanico dodamo kosmičem, semenom in oreškom.
Velik plitev pekač obložimo s papirjem za peko, nanj stresemo granolo in jo enakomerno razporedimo. Pečemo jo 15 minut, nato jo vzamemo iz pečice, nalomimo ali zmešamo z lopatico in pečemo še 15 do 20 minut, da se zlato obarva. Med peko smo pozorni, da se po robovih ne zažge. Vzamemo jo iz pečice in pustimo, da se 25 minut ohlaja na pekaču. Granola mora biti hrustljava, vlaga pa mora med ohlajanjem izhlapeti.
Za sladico v kozarec naložimo jogurt, sadje in nazadnje granolo. (Količine teh treh sestavin prilagodimo svojemu okusu.) Ko je kozarec poln, sladico pokapamo z agavinim sirupom, medom ali stopljeno čokolado.
Nasvet
Po tem receptu dobimo več granole, kot je potrebujemo za sladico, a jo lahko v nepredušno zaprtem kozarcu hranimo 1 mesec. Za odličen zdrav zajtrk jo lahko pojemo z jogurtom, mlekom ali rastlinskim napitkom.
Priljubljeni recepti
Marmelada iz malin in breskev
Shranite nekaj kozarcev te božanske marmelade in si okus po soncu pričarajte tudi v deževnih jesenskih dneh!