
Kaj boste skuhali danes?
Jogurt, sadje in granola v kozarčku
Granola ni le odličen zajtrk, zasije tudi v slaščicah
Jogurt, sadje in granola v kozarčku
Granola ni le odličen zajtrk, zasije tudi v slaščicah

Sestavine
- 125 g ovsenega, kokosovega ali drugega rastlinskega nadomestka jogurta ali navadnega jogurta
- 90 g mešanega jagodičja in drugega sezonskega sadja
- malo agavinega sirupa, medu ali stopljene (veganske) čokolade, ko postrežemo
granola
- 250 g ovsenih kosmičev
- 65 g konopljinih semen
- 75 g bučnih semen
- 75 g lanenih semen
- 65 g mandljev
- 65 g indijskih oreškov
- 65 g ameriških orehov (pekanov)
- 200 g izkoščičenih datljev sorte medjool
- 130 g mandljevega namaza (ali drugega namaza iz oreškov)
- 1 žlička vaniljevega izvlečka
- 1 žlička cimeta
- ščep soli

Vam zmanjkuje časa? Poskusite te večerje, ki so gotove v 20 minutah
V hitrem tempu sodobnega vsakdana si po napornem dnevu želimo le še hitro, preprosto in okusno večerjo. Ponujamo nekaj okusnih predlogov!

Tako okusen, da se stopi v ustih: zavitek, ki ga morate poskusiti
Ob pripravi jedilnika za posebne priložnosti se v mislih hitro zatečemo k večjim kosom mesa, morda še k ribam ali morskim sadežem, tokrat pa nas je navdušil vegi zavitek.

Štirje slastni preprosti kolači iz pravokotnega pekača
Imate pravokoten pekač za kolač, ki že predolgo sameva? Imamo štiri krasne recepte za kolač, ki ga lahko pripravite ta konec tedna.
Sestavine
- 125 g ovsenega, kokosovega ali drugega rastlinskega nadomestka jogurta ali navadnega jogurta
- 90 g mešanega jagodičja in drugega sezonskega sadja
- malo agavinega sirupa, medu ali stopljene (veganske) čokolade, ko postrežemo
granola
- 250 g ovsenih kosmičev
- 65 g konopljinih semen
- 75 g bučnih semen
- 75 g lanenih semen
- 65 g mandljev
- 65 g indijskih oreškov
- 65 g ameriških orehov (pekanov)
- 200 g izkoščičenih datljev sorte medjool
- 130 g mandljevega namaza (ali drugega namaza iz oreškov)
- 1 žlička vaniljevega izvlečka
- 1 žlička cimeta
- ščep soli
Postopek
Pečico segrejemo na 170 °C (ali na 150 °C z ventilacijo). Za granolo v veliki skledi zmešamo ovsene kosmiče, semena in oreške. V multipraktiku ali s paličnim mešalnikom zmeljemo datlje, mandljev namaz, vaniljev izvleček, cimet, sol in 1,1 dl vode. Če je mešanica pregosta, dodamo še malo vode, a ne preveč, sicer bo granola prevlažna. Datljevo mešanico dodamo kosmičem, semenom in oreškom.
Velik plitev pekač obložimo s papirjem za peko, nanj stresemo granolo in jo enakomerno razporedimo. Pečemo jo 15 minut, nato jo vzamemo iz pečice, nalomimo ali zmešamo z lopatico in pečemo še 15 do 20 minut, da se zlato obarva. Med peko smo pozorni, da se po robovih ne zažge. Vzamemo jo iz pečice in pustimo, da se 25 minut ohlaja na pekaču. Granola mora biti hrustljava, vlaga pa mora med ohlajanjem izhlapeti.
Za sladico v kozarec naložimo jogurt, sadje in nazadnje granolo. (Količine teh treh sestavin prilagodimo svojemu okusu.) Ko je kozarec poln, sladico pokapamo z agavinim sirupom, medom ali stopljeno čokolado.
Nasvet
Po tem receptu dobimo več granole, kot je potrebujemo za sladico, a jo lahko v nepredušno zaprtem kozarcu hranimo 1 mesec. Za odličen zdrav zajtrk jo lahko pojemo z jogurtom, mlekom ali rastlinskim napitkom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Prosena kaša z mešano zelenjavo
Marelice z amaretti in maskarponejem
Poletni zelenjavni zvitki
Za zvitke lahko uporabite vso domačo pridelano zelenjavo.