Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 2 lista želatine
- 30 g krokanta
- 2 rumenjaka
- 1 žlica sladkorja v prahu
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 4 žlice mandljevega likerja
- 1 beljak
- 2 žlici kristalnega sladkorja
- 3 dl sladke smetane
- 500 g jagod
- 1 žlica limonovega soka
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Bliža se martinovo: pripravite najboljše mlince
Kaj na krožnikih ne sme manjkati na martinovo? Mlinci, zabeljeni s sokom, ki se je nabral pri peki račke ali goske. Letos jih pripravite sami, tako bodo res najboljši.
Sestavine
- 2 lista želatine
- 30 g krokanta
- 2 rumenjaka
- 1 žlica sladkorja v prahu
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 4 žlice mandljevega likerja
- 1 beljak
- 2 žlici kristalnega sladkorja
- 3 dl sladke smetane
- 500 g jagod
- 1 žlica limonovega soka
Postopek
Želatino namočimo v hladni vodi, krokant pa v možnarju fino zdrobimo.
V kotliček za sneg damo oba rumenjaka, sladkor v prahu in vaniljev sladkor. Nad vročo vodno kopeljo stepemo v gosto zmes, nato pa odstavimo in stepamo še toliko časa, da se masa ohladi.
Želatino ožmemo, raztopimo v vročem mandljevem likerju in vmešamo v jajčno peno.
Beljak stepemo z žlico kristalnega sladkorja v čvrst sneg. Četrt litra smetane prav tako čvrsto stepemo (preostalo smetano prihranimo). Krokant, sneg in stepeno smetano vmešamo z metlico za sneg v jajčno peno; maso damo za 2 uri v hladilnik, da se strdi.
Jagode operemo, očistimo ter glede na velikost razpolovimo ali razrežemo na četrtine. Pokapamo jih z limonovim sokom, dodamo preostali kristalni sladkor, previdno zmešamo in pustimo 10 minut v marinadi. Nato jagode pokapamo s preostalo tekočo sladko smetano in previdno premešamo.
Iz dobro ohlajene krokantove strjenke z žlico izrežemo lepe stožce, s smetanovimi jagodami serviramo na desertne krožnike in ponudimo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Tunin namaz s kaprami
Tunin namaz diši po morju. Pričarajte si obučtek ležernega poletnega poznega zajtrka na dopustu v vseh letnih časih.
Spomladanska mineštra
Špageti s sardinami
Hitra pašta za vsak dan – sestavine imate zagotovo že na zalogi.