
Česnova pica s paradižnikom in mocarelo
Spečemo jo v pečici ali na žaru
Česnova pica s paradižnikom in mocarelo
Spečemo jo v pečici ali na žaru

Sestavine
- polovica osnovnega testa za pico, razdeljenega na 2 krogli
- 1 šalotka
- 2 žlici belega balzamičnega kisa
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 2 stroka česna
- pest manjših paradižnikov, lahko češnjevcev (lepa je kombinacija rdečih in rumenih)
- 1 krogla bivolje mocarele
- 10 bazilikinih listov
- 10 blagih drobnih črnih oliv
- sol
- poper

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.
Sestavine
- polovica osnovnega testa za pico, razdeljenega na 2 krogli
- 1 šalotka
- 2 žlici belega balzamičnega kisa
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 2 stroka česna
- pest manjših paradižnikov, lahko češnjevcev (lepa je kombinacija rdečih in rumenih)
- 1 krogla bivolje mocarele
- 10 bazilikinih listov
- 10 blagih drobnih črnih oliv
- sol
- poper
Postopek
Pripravimo osnovno testo za pico. Šalotko narežemo na polmesece, česen na tanke rezinice, paradižnike na polovice ali četrtine (odvisno od velikosti), mocarelo odcedimo.
Šalotko zmešamo z 1 žlico balzamičnega kisa in ščepom soli ter pustimo, da se marinira, medtem spečemo pici po eni strani.
Pečeno stran vsake pice pokapamo z 1 žlico oljčnega olja, nato ju obložimo z rezinicami česna, solimo, popramo in pici hrustljavo spečemo še po drugi strani.
Pici vzamemo z žara in ju obložimo s paradižnikom, natrgano mocarelo, baziliko in olivami ter pokapljamo s preostalim oljčnim oljem in kisom. Šalotko odcedimo in jo posujemo po picah. Solimo, popramo in postrežemo.