
Sestavine
- 1 kg izkoščičenih češenj
- 4 dl sladke smetane
- 100 g sladkorja v prahu
- 4 jajca
ko postrežemo
- vaflji ali piškoti
- jagodičje (po želji)

Je to najboljša poletna juha?
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.

Čokoladna matematika: kaj pomenijo odstotki na embalaži?
Nekoč smo ločevali le med mlečno in jedilno, danes pa lahko vsak izbere čokolado po svojem okusu. Ena ključnih informacij so čokoladni odstotki. Kaj pomenijo?
Sestavine
- 1 kg izkoščičenih češenj
- 4 dl sladke smetane
- 100 g sladkorja v prahu
- 4 jajca
ko postrežemo
- vaflji ali piškoti
- jagodičje (po želji)
Postopek
Pest razkoščičenih češenj (približno 50 g) prihranimo, preostale damo v veliko kozico, dodamo smetano in 50 g sladkorja v prahu ter na srednjem ognju zavremo. Kuhljamo 5 minut, da se češnje začnejo mehčati. Previdno jih zmeljemo v mešalniku in skozi sito precedimo nazaj v kozico.
Rumenjake ločimo od beljakov. V skledo z rumenjaki dodamo malo vroče češnjeve kreme, dobro zmešamo in zmes vlijemo v ponev s češnjevo kremo. Kuhljamo 5 minut ali še več, da se zmes nekoliko zgosti. Gostoto kreme preverimo tako, da v kremo pomočimo leseno kuhalnico, in če krema ostane na hrbtni strani kuhalnice, ko jo dvignemo, jo lahko nehamo segrevati. Kremo precedimo v skledo, pokrijemo s prozorno folijo in pustimo, da se popolnoma ohladi.
Beljake najprej stepemo v mehek sneg, nato postopoma dodajamo preostali sladkor v prahu in jih čvrsto stepemo. Tretjino snega vmešamo v ohlajeno kremo. Mešamo, da se sneg v celoti poveže s kremo, nato v dveh korakih vmešamo še preostali sneg.
Podolgovat model s prostornino 9 dl obložimo s prozorno folijo. Kremo vlijemo v model, pokrijemo in postavimo v zamrzovalnik za približno 3 ure, da krema začne zamrzovati. V delno zamrznjeno kremo vmešamo cele češnje, pokrijemo in ponovno postavimo v zamrzovalnik za najmanj 8 ur. Sladico postrežemo narezano na rezine s poljubnim jagodičjem ali kot sladoledni sendvič med dvema vafljema ali piškotoma.