© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Buča po dofineško

Buča po dofineško

Čas priprave 1 h 15 min + počivanje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb kot priloga ali za 4 kot glavna jed
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
LI2195982@10_OCTOBER_Squash

Sestavine

  • 3 dl sladke smetane
  • 1 dl polnomastnega mleka
  • 2 lovorova lista
  • nekaj vejic timijana
  • 1 strok česna
  • cel muškatni orešek (za strganje)
  • 1 žlica masla za pekač
  • dober ščep soli
  • 1 velika muškatna buča (pribl. 1,4 kg – neolupljena)
  • 50 g zrelega trdega sira
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 3 dl sladke smetane
  • 1 dl polnomastnega mleka
  • 2 lovorova lista
  • nekaj vejic timijana
  • 1 strok česna
  • cel muškatni orešek (za strganje)
  • 1 žlica masla za pekač
  • dober ščep soli
  • 1 velika muškatna buča (pribl. 1,4 kg – neolupljena)
  • 50 g zrelega trdega sira

Postopek

1

Smetano in mleko vlijemo v kozico, dodamo lovorov list, timijanovo vejico, strt česnov strok in ¼ žličke sveže nastrganega muškatnega oreška ter zavremo. Nato odstavimo in počakamo 10 minut, da se tekočina navzame arom. Pečico segrejemo na 180 °C.

2

Velik pekač namažemo z maslom in potresemo s ščepcem soli. Bučo olupimo – dobili bomo približno 1 kg mesa, ki ga tanko narežemo. Rezine v plasteh polagamo v pekač. Vsako plast malo posolimo, popramo in potresemo z nekaj lističi timijana. Na koncu prelijemo s smetano; lovorov list in timijan pustimo na vrhu.

3

Pekač pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo 30 minut. Nato folijo odstranimo, bučo potisnemo ob dno, da jo tekočina čim bolj prekrije, in potresemo s sirom. Nepokrito pečemo še 30 minut oziroma dokler se buča ne zmehča, površina pa brbota in se zlato rumeno zapeče. Preden postrežemo, naj pečena zloženka kakih 10 minut počiva.

Priljubljeni recepti

Ravioli s špinačo

Ali ste vedeli, da največ različnih vrst testenin na kvadratni kilometer premore Istra? Med drugim fuže, pljukance, pasutice, lazanje, fideline, raviole, krafe, makarune, rigatone, njoke … za Istro je na vrsti Italija, kjer poznajo več sto vrst testenin, ki se razvrščajo v kategorije kratkih, dolgih, sušenih, svežih, polnjenih … Med sveže in polnjene testenine uvrščamo raviole, torteline, žlikrofe in druge.

Srednje zahtevno

Čokoladno-karamelna pita z banano

Vrhunska pita s popolnimi sestavinami

2 h
Enostavno

Pečene slive in jabolka s pokrovom

Jesensko sadje iz pečice

1 h 25 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.