Kaj boste skuhali danes?
Brodet s česnovimi kruhki
Brodet s česnovimi kruhki
Sestavine
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 1 rdeč čili
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 1 kg zrelega paradižnika
- 2 dl belega vina
- 3,5 dl ribje jušne osnove
- ½ neškropljene pomaranče
- 1 kg repa morske žabe (ali fileja druge ribe brez kosti)
- 500 g očiščenih poljubnih školjk (v lupinah)
- 400 g očiščenih neolupljenih rakov
- majhen šopek peteršilja
- sol
- poper
česnovi kruhki
- 2 stroka česna
- 1 štruca belega kruha
- 5 žlic oljčnega olja
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 1 rdeč čili
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 1 kg zrelega paradižnika
- 2 dl belega vina
- 3,5 dl ribje jušne osnove
- ½ neškropljene pomaranče
- 1 kg repa morske žabe (ali fileja druge ribe brez kosti)
- 500 g očiščenih poljubnih školjk (v lupinah)
- 400 g očiščenih neolupljenih rakov
- majhen šopek peteršilja
- sol
- poper
česnovi kruhki
- 2 stroka česna
- 1 štruca belega kruha
- 5 žlic oljčnega olja
Postopek
Čebulo in česen olupimo in narežemo na rezine. Čili drobno sesekljamo. Paradižnik potopimo v vrelo vodo, ga olupimo in grobo nasekljamo. Iz pomaranče z nožem za lupljenje zelenjave izrežemo 3 trakove. Ribo narežemo na večje kose.
V veliki globoki ponvi segrejemo olje in 5 minut na srednji temperaturi pražimo čebulo, da se zmehča. Dodamo čili in česen ter pražimo še nekaj minut. Dodamo najprej paradižnikovo mezgo, malo jo prepražimo in nato dodamo svež paradižnik. Zvišamo temperaturo in ob pogostem mešanju kuhamo 10 do 15 minut, da paradižnik postane kašast. Prilijemo vino in kuhamo še 10 minut, da se skoraj vse vino pokuha.
Dodamo ribjo jušno osnovo in pomarančno lupino, temperaturo pa uravnamo tako, da omaka nežno vre. V omako vstavimo kose ribe in kuhljamo 5 minut, nato dodamo školjke in rake in kuhljamo še 5 minut, da se riba skuha in školjke odprejo (neodprte školjke zavržemo). Če je potrebno, še malo solimo, popramo, potresemo s peteršiljem in ponudimo s česnovim kruhom.
Kruh narežemo na centimeter tanke rezine, ga pokapljamo z oljčnim oljem in spečemo na žaru. Ko je še topel, ga natremo z napol prerezanim strokom česna.