Kaj boste skuhali danes?
Brodet s česnovimi kruhki
Brodet s česnovimi kruhki
Sestavine
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 1 rdeč čili
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 1 kg zrelega paradižnika
- 2 dl belega vina
- 3,5 dl ribje jušne osnove
- ½ neškropljene pomaranče
- 1 kg repa morske žabe (ali fileja druge ribe brez kosti)
- 500 g očiščenih poljubnih školjk (v lupinah)
- 400 g očiščenih neolupljenih rakov
- majhen šopek peteršilja
- sol
- poper
česnovi kruhki
- 2 stroka česna
- 1 štruca belega kruha
- 5 žlic oljčnega olja
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 1 rdeč čili
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 1 kg zrelega paradižnika
- 2 dl belega vina
- 3,5 dl ribje jušne osnove
- ½ neškropljene pomaranče
- 1 kg repa morske žabe (ali fileja druge ribe brez kosti)
- 500 g očiščenih poljubnih školjk (v lupinah)
- 400 g očiščenih neolupljenih rakov
- majhen šopek peteršilja
- sol
- poper
česnovi kruhki
- 2 stroka česna
- 1 štruca belega kruha
- 5 žlic oljčnega olja
Postopek
Čebulo in česen olupimo in narežemo na rezine. Čili drobno sesekljamo. Paradižnik potopimo v vrelo vodo, ga olupimo in grobo nasekljamo. Iz pomaranče z nožem za lupljenje zelenjave izrežemo 3 trakove. Ribo narežemo na večje kose.
V veliki globoki ponvi segrejemo olje in 5 minut na srednji temperaturi pražimo čebulo, da se zmehča. Dodamo čili in česen ter pražimo še nekaj minut. Dodamo najprej paradižnikovo mezgo, malo jo prepražimo in nato dodamo svež paradižnik. Zvišamo temperaturo in ob pogostem mešanju kuhamo 10 do 15 minut, da paradižnik postane kašast. Prilijemo vino in kuhamo še 10 minut, da se skoraj vse vino pokuha.
Dodamo ribjo jušno osnovo in pomarančno lupino, temperaturo pa uravnamo tako, da omaka nežno vre. V omako vstavimo kose ribe in kuhljamo 5 minut, nato dodamo školjke in rake in kuhljamo še 5 minut, da se riba skuha in školjke odprejo (neodprte školjke zavržemo). Če je potrebno, še malo solimo, popramo, potresemo s peteršiljem in ponudimo s česnovim kruhom.
Kruh narežemo na centimeter tanke rezine, ga pokapljamo z oljčnim oljem in spečemo na žaru. Ko je še topel, ga natremo z napol prerezanim strokom česna.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Domači malinovec
Sladoledna terina
Julij in avgust kličeta po zamrznjenih sladicah. Pa ne le po sladoledu na palčki, v kornetu, lončku ali skledici, ampak tudi po nadgrajenih ledenih posladkih, ki jih zlepa ne pozabimo.
Vaniljevi piščančki na palčki
Piščančki na palčki so različica priljubljenih tortic na palčki. Pripravite jih lahko za gregorjevo, veliko noč ali kar tako. Z veseljem bodo pomagali tudi otroci.