
Kaj boste skuhali danes?
Brodet s česnovimi kruhki
Brodet s česnovimi kruhki

Sestavine
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 1 rdeč čili
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 1 kg zrelega paradižnika
- 2 dl belega vina
- 3,5 dl ribje jušne osnove
- ½ neškropljene pomaranče
- 1 kg repa morske žabe (ali fileja druge ribe brez kosti)
- 500 g očiščenih poljubnih školjk (v lupinah)
- 400 g očiščenih neolupljenih rakov
- majhen šopek peteršilja
- sol
- poper
česnovi kruhki
- 2 stroka česna
- 1 štruca belega kruha
- 5 žlic oljčnega olja

Ta eksotična živila lahko uporabite v številnih jedeh
Se vam zdijo azijske jedi preveč zapletene, da bi jih pripravili doma? Ste v zadregi, ker ne poznate eksotičnih sestavin in ne veste, v katerih jedeh se uporabljajo?

Tako pripravite pica kruhke, ki izginejo z mize v nekaj minutah
Jajčni pizza toasti iz pečice so popolna ideja za hitro, toplo in nasitno večerjo. Mehki, zapečeni in polni okusa!

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.
Sestavine
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 1 rdeč čili
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 1 kg zrelega paradižnika
- 2 dl belega vina
- 3,5 dl ribje jušne osnove
- ½ neškropljene pomaranče
- 1 kg repa morske žabe (ali fileja druge ribe brez kosti)
- 500 g očiščenih poljubnih školjk (v lupinah)
- 400 g očiščenih neolupljenih rakov
- majhen šopek peteršilja
- sol
- poper
česnovi kruhki
- 2 stroka česna
- 1 štruca belega kruha
- 5 žlic oljčnega olja
Postopek
Čebulo in česen olupimo in narežemo na rezine. Čili drobno sesekljamo. Paradižnik potopimo v vrelo vodo, ga olupimo in grobo nasekljamo. Iz pomaranče z nožem za lupljenje zelenjave izrežemo 3 trakove. Ribo narežemo na večje kose.
V veliki globoki ponvi segrejemo olje in 5 minut na srednji temperaturi pražimo čebulo, da se zmehča. Dodamo čili in česen ter pražimo še nekaj minut. Dodamo najprej paradižnikovo mezgo, malo jo prepražimo in nato dodamo svež paradižnik. Zvišamo temperaturo in ob pogostem mešanju kuhamo 10 do 15 minut, da paradižnik postane kašast. Prilijemo vino in kuhamo še 10 minut, da se skoraj vse vino pokuha.
Dodamo ribjo jušno osnovo in pomarančno lupino, temperaturo pa uravnamo tako, da omaka nežno vre. V omako vstavimo kose ribe in kuhljamo 5 minut, nato dodamo školjke in rake in kuhljamo še 5 minut, da se riba skuha in školjke odprejo (neodprte školjke zavržemo). Če je potrebno, še malo solimo, popramo, potresemo s peteršiljem in ponudimo s česnovim kruhom.
Kruh narežemo na centimeter tanke rezine, ga pokapljamo z oljčnim oljem in spečemo na žaru. Ko je še topel, ga natremo z napol prerezanim strokom česna.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Makov venec z vaniljevo sladkorno glazuro
Puranje mesne kroglice v omaki z bučkami in olivami
Jelenovi steaki z robidovo omako
Bamija v paradižnikovi omaki s kuskusom
Bamija ali okra sta bolj uveljavljeni imeni za užitne plodove rastline jedilni oslez, ki uspeva v vročih poletjih