Kaj boste skuhali danes?
Breskov džem
Breskov džem
Sestavine
- 1 kg breskev
- 500 g želirnega sladkorja 2 : 1
- 2 žlici vinjaka
Čas za mehurčke: spremljava za brunch v originalni in božični različici
Mimoza, preprost, a učinkovit koktajl iz penečega vina in pomarančnega soka, je hitro postala priljubljena stalnica poznih zajtrkov in popoldanskih zabav.
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Sestavine
- 1 kg breskev
- 500 g želirnega sladkorja 2 : 1
- 2 žlici vinjaka
Postopek
Pred začetkom kuhanja damo v zamrzovalnik desertni krožnik. Breskve operemo, po želji olupimo, odstranimo koščice in razrežemo na koščke. Če želimo pripraviti džem, v katerem bodo koščki sadja, breskve razrežemo na kocke, dodamo želirni sladkor in maso med nenehnim mešanjem zavremo.
Ko breskova masa že nekaj minut vre, primešamo še vinjak, ponovno zavremo in preverimo stopnjo želiranja; žličko džema kanemo na mrzel krožnik, in ko se ohladi, povlečemo skozi s prstom; če se vmes naredi prazen prostor, je džem kuhan, sicer postavimo ponev nazaj na ogenj, spet zavremo in kuhamo še nekaj minut. Spet naredimo preizkus želiranja. Z vročim džemom napolnimo kozarce, dobro zapremo in shranimo.
Nasvet
Če v džemu ne želimo koščkov sadja, lahko (že ogreto) sadno maso zmešamo s paličnim mešalnikom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Ananasov kolač s sladkornim posipom
Fige s parmezanom in prelivom iz rdečega popra
Hitra okusna solata s figami in parmezanom