Kaj boste skuhali danes?
Božične spirale
Iz rubrike Otroci kuhamo
Božične spirale
Iz rubrike Otroci kuhamo
Desetletna Taja je velika sladkosnedka, zato kar ni mogla dočakati začetka peke prazničnih belo-rdečih piškotov. To je opravilo, ki ji ga mama doma z veseljem prepusti.
Sestavine
- 200 g moke
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 jajce
- 100 g masla
- 1 žlička rdeče jedilne barve
- sol
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Nepozabna klasika med enolončnicami
Istrska enolončnica bobiči je eden tistih drobnih zakladov, zaradi katerih smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svojo kulinarično tradicijo.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Sestavine
- 200 g moke
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 jajce
- 100 g masla
- 1 žlička rdeče jedilne barve
- sol
Postopek
Moko in obe vrsti sladkorja stresi v dovolj veliko skledo in zmešaj s ščepcem soli. Dodaj še maslo, narezano na koščke, in jajce ter z rokami hitro zamesi testo. Razdeli ga na dva enaka dela, v enega dodaj jedilno barvo in ga spet zamesi, da se testo enakomerno pobarva. Vsako testo posebej zavij v prozorno kuhinjsko folijo in daj vsaj za eno uro v hladilnik.
Na delovni površini si pripravi kuhinjsko folijo in na njej na debelino 4 mm razvaljaj najprej belo testo, na drugem kosu folije pa še rdeče. Obe vrsti testa naj bosta približno enake oblike in debeline. Nato daj belo testo na rdečega in ga z valjarjem rahlo stisni, da se povežeta.
Združeno testo obreži, da dobiš gladke robove, in ga zvij v zavitek; začni pri daljši stranici. Daj ga za vsaj 2 uri na hladno (lahko tudi za pol ure v zamrzovalnik), da postane zelo trdo.
Pečico segrej na 180 °C. Zavitek vzemi iz hladilnika, odvij iz folije in ga takoj nareži na 5 mm debele kolute. Polagaj jih na pekač, obložen s papirjem za peko. Piškote peci 10 minut.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Ješprenjka ali skuha
Ob svetovnem dnevu diabetesa (14. november) bomo pripravili to klasično dobroto na žlico, ki je več kot primerna tudi za sladkorne bolnike
Spomladanska piščančja pečenka
Pomarančna smetanova sladica z viskijem
Ravno prav sladka sladica za božično večerjo.