Kaj boste skuhali danes?
Bostonski pečeni fižol
Bostonski pečeni fižol
Sestavine
- 500 g suhega belega fižola
- 2 čebuli
- 2 stebli zelene
- 2 korenčka
- 2 žlici dijonske gorčice
- 2 žlici svetlega sladkorja muskovado
- ½ žlice melase
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 800 g svinjskega flama (potrebušine)
- prgišče peteršiljevih listov
Triki shranjevanja in priprave kostanja za popoln okus
Na hladnem ga lahko hranite od dveh tednov do dobrega meseca dni. Svetujemo vam, da ga vmes redno pregledujete.
Najboljša domača pica iz pekača, ki vedno uspe
Klasična domača pica iz pekača, kot jo imamo radi Slovenci – mehko, zračno testo, bogat nadev in hrustljavi robovi. Preprost recept, ki vedno uspe!
Ovseni kruh brez kvasa – preprost, zdrav in poln okusa
Če iščete zdrav in preprost recept za kruh brez glutena in kvasa, ga boste našli kar doma. Z ovsenimi kosmiči ustvarite hrustljav, okusen in zdrav hlebček.
Sestavine
- 500 g suhega belega fižola
- 2 čebuli
- 2 stebli zelene
- 2 korenčka
- 2 žlici dijonske gorčice
- 2 žlici svetlega sladkorja muskovado
- ½ žlice melase
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 800 g svinjskega flama (potrebušine)
- prgišče peteršiljevih listov
Postopek
Fižol namočimo v veliki skledi mrzle vode za vsaj 4 ure, še raje pa čez noč. Pečico segrejemo na 180 °C. Fižol odcedimo in oplaknemo, ga stresemo v veliko nepregorno kozico in prilijemo 1,5 l vode. Pustimo, da vre 10 minut, in sproti posnemamo pene, ki se nabirajo na površini.
Fižolu dodamo grobo nasekljano čebulo, zeleno, korenje, gorčico, sladkor, melaso in paradižnikovo mezgo. Temeljito premešamo, nato svinjino potisnemo na dno kozice in jo povsem prekrijemo s preostalimi sestavinami. Pokrijemo s tesno prilegajočo se pokrovko in damo v pečico za 2 uri do 2 uri in pol, tako da se fižol in meso skuhata čisto do mehkega. Sredi kuhanja preverimo, ali ni tekočina preveč povrela, in po potrebi dolijemo nekaj vroče vode.
Svinjino vzamemo iz kozice. Narežemo jo na večje kose in postrežemo s fižolom; potresemo z grobo sesekljanim peteršiljem.
Izbira fižola
Za to jed moramo uporabiti suh fižol v zrnju (fižol iz pločevinke se ne bi obnesel) in predvideti dovolj časa za namakanje. Kadar želimo v receptu suh fižol zamenjati za konzerviranega, skuhamo 100 g suhega fižola namesto 400 g pločevinke in obratno.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Solata s fižolom, jajci in hrustljavimi drobtinami
Pečenice s samostansko mešanico
Pečenice nikakor ne smejo manjkati na mizi pravega mesoljuba.
Medena pita z maskarponejem in grškim jogurtom
Pivski kis
Bi iz najljubšega piva pripravili kis? S fermentacijo se lahko tudi pivo čarobno spremeni v prav poseben kis.