
Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 500 g moke
- 7 g suhega kvasa
- ščepec sladkorja
- 2 žlici oljčnega olja + 2 žlički za pokapanje
- za oreh masla
- 2 čebuli
- 150 g grojerja
- 1 žlica timijana
- sol
- poper
- moka za delovno površino

Okus morja v jesenskih dneh: recepte popestrite z olivami
Nismo se še čisto pripravljeni posloviti od morja za letos, kajne? Naj nas nanj v teh dneh spomnijo olive, zaklad Sredozemlja. Z njimi lahko popestrimo marsikatero jed.

Kdaj ste si nazadnje privoščili jetrca?
Kdor jih ima rad, jih ne more prehvaliti, kdor jih ne mara, pa jih niti videti ne more. Jetrca so bila včasih pogosta jed na naših mizah – naj bo spet tako.

To je skivnost popolnih palačink
Se še spomnite tekmovanj iz otroštva, kdo poje največ palačink? Čeprav imamo še vedno radi stare dobre, zvite z marmelado ali čokoladno-lešnikovim namazom, imajo palačinke tisoč obrazov.
Sestavine
- 500 g moke
- 7 g suhega kvasa
- ščepec sladkorja
- 2 žlici oljčnega olja + 2 žlički za pokapanje
- za oreh masla
- 2 čebuli
- 150 g grojerja
- 1 žlica timijana
- sol
- poper
- moka za delovno površino
Postopek
V veliki skledi zmešamo moko, kvas, sladkor in 1 žličko soli. V sredini naredimo jamico in počasi zlijemo vanjo 3,5 dl mlačne vode, medtem pa ves čas mešamo. Če je mešanica premokra, ji dodamo še malo moke, če je presuha, pa še malo vode. Testo naj bo mehko, vendar ne lepljivo. Zvrnemo ga na pomokano delovno površino in mesimo kakih 10 minut, da postane prožno in gladko. Položimo ga v veliko pomokano skledo, pokrijemo s čisto krpo in pustimo na toplem, da vzhaja, dokler se njegova prostornina ne podvoji (to traja 45 minut do 1 uro).
Medtem ko testo vzhaja, v teflonski ponvi segrejemo 2 žlici olja in maslo. Vanjo stresemo tanko narezano čebulo in pražimo pri srednji temperaturi 10 do 15 minut, da porumeni in se zmehča. Pustimo, da se ohladi, nato primešamo nastrgan sir in timijan, solimo in popramo.
Ko se prostornina testa podvoji, ga potlačimo, malce pognetemo in razdelimo na 12 kroglic. Pomokamo delovno površino in razvaljamo kroglice v kroge premera približno 10 cm. Na sredo vsakega kroga damo 1 zvrhano žlico čebulne mešanice; robove testa zberemo nad nadevom in jih stisnemo, da se zlepijo. Tako naredimo z vsemi krogi; malo čebulne mešanice prihranimo. Z oljem premažemo velik plitev pekač in nanj v vrstah razporedimo kroglice, tako da je stisnjeni del testa spodaj. Pokrijemo s pooljeno prozorno kuhinjsko folijo in za 30 minut postavimo na toplo, da bo testo še enkrat vzhajalo.
Pečico segrejemo na 220 °C. Ko bombice še malo narastejo, da se začnejo dotikati in sprijemati med seboj, odstranimo folijo, jih pokapamo s preostalim oljem in z žlico po površini razporedimo čebulno mešanico. Pečemo 10 minut, nato znižamo temperaturo na 200 °C in pečemo še 10 minut. Bombice morajo biti na dnu zlato rjave in hrustljave. Ponudimo ohlajene.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Čokoladno-lešnikov ledeni cheesecake
Kokosova »panakota« z ananasovo salso
Imenitna kokosova strjenka bo šla v slast vsem ljubiteljem sladic na žličko. Za popestritev je zraven še ananasova salsa, po želji s kančkom čilija.