Kaj boste skuhali danes?
Božično deblo s karamelno kremo
Božično deblo s karamelno kremo
Sestavine
biskvit
- maslo za pekač
- 3 velika jajca
- 100 g svetlo rjavega sladkorja
- 100 g moke
- 1⁄2 žličke pecilnega praška
- semena 1 vaniljevega stroka
karamelna krema
- 200 g zmehčanega masla
- 400 g sladkorja v prahu
- sladkor v prahu za potresanje
- 200 g karamelnega namaza
- 100 g karamelnega namaza za nadev
- 1,5 dl smetane za stepanje
- rdeči ribez in metini listi za okras
Taco burgerji: kombinacija, ki vas bo zasvojila
Taco burger je hitra, hrustljava in noro okusna fuzija tortilje in sočnega burgerja. Preprost recept za sproščeno kosilo ali večerjo.
Z alpskih smučišč v naše domove: pripravite priljubljene germknödle
Mehki kvašeni cmok germknödel je specialiteta iz Avstrije in Bavarske, ki jo dobro poznajo obiskovalci smučišč, a privoščite si ga lahko tudi brez obutih pancerjev.
Nebeško dobre orehove palačinke s smetano
Kuhanje je zanjo umetnost in čustvo v enem. Eugenija Carl prisega na sladko pregreho, ki nikoli ne razočara – orehove palačinke s smetano.
Sestavine
biskvit
- maslo za pekač
- 3 velika jajca
- 100 g svetlo rjavega sladkorja
- 100 g moke
- 1⁄2 žličke pecilnega praška
- semena 1 vaniljevega stroka
karamelna krema
- 200 g zmehčanega masla
- 400 g sladkorja v prahu
- sladkor v prahu za potresanje
- 200 g karamelnega namaza
- 100 g karamelnega namaza za nadev
- 1,5 dl smetane za stepanje
- rdeči ribez in metini listi za okras
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Plitev pekač, velik 24 x 32 cm, obložimo s papirjem za peko, tako da gleda čez rob pekača, nato pa ga še obilno premažemo z maslom. Jajca in sladkor mešamo z električnim mešalnikom 3 do 4 minute oziroma tako dolgo, da postane mešanica gosta in skoraj bela.
Moko, pecilni prašek in semena vanilje z veliko žlico primešamo jajčni zmesi. Mešamo, dokler ni več vidnih sledi in grudic moke. Testo nežno razmažemo po pekaču in pečemo 12 do 15 minut oziroma tako dolgo, da se nežno zlato obarva in je prožno na dotik.
Ko je biskvit pečen, ga vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohlaja 1 do 2 minuti oziroma tako dolgo, da ga lahko primemo. Še topel biskvit previdno zvijemo po dolgem (papir za peko naj ostane prilepljen nanj). Pustimo, da se zvitek popolnoma ohladi.
Pripravimo karamelno kremo. Sladkor v prahu presejemo in ga skupaj z maslom gladko zmešamo, nato dodamo karamelni namaz. Postavimo na stran. Smetano rahlo stepemo in jo vmešamo v kremo.
Biskvit pazljivo odvijemo in ga položimo z enim od daljših robov proti sebi. Karamelni namaz in karamelno kremo v kupčkih razporedimo po biskvitu (ne porabimo preveč kreme, da bomo s preostankom premazali deblo). Ob robu, ki je najdlje od nas, pustimo centimeter prostora, saj se bo nadev razmazal, ko bomo biskvit spet zvili. S kuhinjsko lopatko razmažemo kupčke po biskvitu in ga nato spet zvijemo, pri čemer si pomagamo s papirjem za peko.
Od rulade na enem koncu diagonalno odrežemo rezino, debelo nekaj centimetrov. Rulado prestavimo na krožnik ali desko in ob njo položimo odrezani kos, tako da se diagonalno odrezani konec stika z rulado. Tako smo oblikovali deblo z vejo, ki ga premažemo s karamelno kremo. Vanjo z vilicami zarišemo brazde, da spominja na drevesno lubje. Preden postrežemo, potresemo s sladkorjem v prahu in okrasimo z rdečim ribezom in metinimi listi.
Karamelni namaz
V veliki kozici nežno segrevamo 140 g sladkorja in 0,5 dl vode, da se mešanica rjavo obarva, medtem občasno pomešamo. Dodamo 0,6 dl smetane in 1⁄2 žličke soli, zavremo in pustimo živahno brbotati približno 5 minut, medtem občasno pomešamo. Dobiti moramo gost karamel temne zlato rjave barve. Ko mešanica začne dobivati barvo, jo pozorno opazujemo, saj se hitro zažge. Ko ima mešanica lepo karamelno barvo, jo takoj odstavimo. Mešamo, da se malo ohladi in je topla na dotik, nato jo za 10 do 15 minut postavimo v hladilnik. 80 g zmehčanega masla v ločeni skledici kremasto stepemo, nato ga vmešamo v ohlajen karamel, da dobimo namaz. V nepredušno zaprtem kozarcu se v hladilniku obdrži do 2 tedna. (za 300 g)
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Piščanec z gorčico in pirejem iz zelene in korenčka
Sočen hruškov kolač z datlji in ingverjem
Ta kolač lahko tudi zamrznemo, če ga seveda še sploh kaj ostane.