Kaj boste skuhali danes?
Toskanska fižolova juha
Pričarajte si bogastvo okusov in barv Toskane na enem krožniku. Morda s kozarcem rdečega vina.
Toskanska fižolova juha
Pričarajte si bogastvo okusov in barv Toskane na enem krožniku. Morda s kozarcem rdečega vina.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 steblo zelene
- 1 čebula
- 1 velik korenček
- 7 dl jušne osnove
- 400 g belega fižola
- 400 g rjavega fižola
- 1 vejica rožmarina
- 1 vejica timijana
- 1 lovorov list
- 150 g kuhane šunke
- sol
- poper
- 8 rezin pršuta ali slanine za jušni vložek
- oljčno olje, ko postrežemo
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 steblo zelene
- 1 čebula
- 1 velik korenček
- 7 dl jušne osnove
- 400 g belega fižola
- 400 g rjavega fižola
- 1 vejica rožmarina
- 1 vejica timijana
- 1 lovorov list
- 150 g kuhane šunke
- sol
- poper
- 8 rezin pršuta ali slanine za jušni vložek
- oljčno olje, ko postrežemo
Postopek
Zeleno, čebulo in korenje nasekljamo. Fižol splaknemo in odcedimo, šunko pa narežemo na koščke.
Olje segrejemo v večji kozici, dodamo nasekljano zelenjavo, posolimo in popopramo. Na nizki temperaturi pražimo 10 minut, da se zelenjava zmehča, vendar ne spremeni barve. Dodamo jušno osnovo, fižol, rožmarin, timijan in lovorov list. Zavremo in na nizki temperaturi kuhamo 10 minut.
Odstranimo zelišča, nato s paličnim mešalnikom juho na hitro zmiksamo, da postane kremna, vendar še vedno vsebuje nekaj koščkov zelenjave. Vmešamo šunko in zavremo. Pršut ali slanino popečemo v ponvici. Juho postrežemo z rezinami slanine ali pršuta in z nekaj kapljicami oljčnega olja.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Morski list s kaprno pasto
Nežna riba z drzno oblogo – čudovita kombinacija, ki dokazuje, da se nasprotja zares privlačijo.
Pesna juha s semeni črne kumine
Hitro pripravljena juha iz rdeče pese bo v naš vsakdan vnesla izrazite barve in okuse