
Bamija v paradižnikovi omaki s kuskusom
Bamija ali okra sta bolj uveljavljeni imeni za užitne plodove rastline jedilni oslez, ki uspeva v vročih poletjih
Bamija v paradižnikovi omaki s kuskusom
Bamija ali okra sta bolj uveljavljeni imeni za užitne plodove rastline jedilni oslez, ki uspeva v vročih poletjih

Sestavine
- 2 rdeči čebuli
- 250 g bamije
- 2 žlici oljčnega olja in še malo, ko postrežemo
- 2 stroka česna
- 1 žlička mletega pimenta
- 500 g pasiranega paradižnika (passate)
- 300 g kuskusa
- sol
- sok 1 limone
- 200 g sira feta ali navadnega jogurta
- majhen šopek peteršilja

Picerija D10's - čista desetica na Pagu
Odkrili smo najboljšo picerijo na otoku Pagu in zagotovo eno najboljših v Dalmaciji

5 načinov, kako pripraviti piščanca poleti
Piščančje meso je zaradi svoje nežne teksture, nizke vsebnosti maščob in vsestranske uporabe ena najbolj priročnih sestavin poletne kuhinje.

Recept za vložene bučke, ki se mu ne boste mogli upreti
Sedaj, ko smo jih spekli, nadevali, skuhali, podušili, soparili in še kaj, je čas, da pripravimo še vložene bučke. Tokrat z vami delimo naš najljubši recept.
Sestavine
- 2 rdeči čebuli
- 250 g bamije
- 2 žlici oljčnega olja in še malo, ko postrežemo
- 2 stroka česna
- 1 žlička mletega pimenta
- 500 g pasiranega paradižnika (passate)
- 300 g kuskusa
- sol
- sok 1 limone
- 200 g sira feta ali navadnega jogurta
- majhen šopek peteršilja
Postopek
Čebulo drobno sesekljamo, bamijo pa narežemo na 4 kose (oziroma glede na velikost). V veliki kozici segrejemo olje, dodamo čebulo in jo na srednji temperaturi pražimo 10 minut. Če se začne prijemati, prilijemo kanček vode. Dodamo bamijo, strt česen, piment, solimo in pomešamo, da je bamija enakomerno začinjena, nato dodamo passato in prilijemo 1 dl vode. Pokrijemo s pokrovko in nežno kuhamo 40 minut ali toliko časa, da je bamija mehka.
Kuskus prelijemo s 3,5 dl vrele vode, ga pokrijemo in pustimo stati 10 minut, nato ga solimo in zmešamo z vilicami, da ga razrahljamo.
Bamiji primešamo limonov sok, jo naložimo na kuskus in posujemo z nadrobljeno feto ali prelijemo z jogurtom.
Bamija
Je tropska in subtropska rastlina s podolgovatimi, votlimi, mehkimi plodovi. Poznamo jo tudi pod imenom okra, njeno slovensko ime pa je jedilni oslez. svežina pravkar obranega italijanskega paradižnika. Priljubljena je zlasti v kuhinji južnih ZDA in na Orientu, tudi na Balkanu. Plodovi lahko zrastejo do dolžine 20 cm in taki so primerni za nadevanje. Sušeno bamijo, ki jo na Orientu prodajajo nanizano na nitke, je treba pred uporabo namočiti. Značilni jedi z bamijo sta bosanska begova čorba in louisianska juha gumbo.