
Bamija v paradižnikovi omaki s kuskusom
Bamija ali okra sta bolj uveljavljeni imeni za užitne plodove rastline jedilni oslez, ki uspeva v vročih poletjih
Bamija v paradižnikovi omaki s kuskusom
Bamija ali okra sta bolj uveljavljeni imeni za užitne plodove rastline jedilni oslez, ki uspeva v vročih poletjih

Sestavine
- 2 rdeči čebuli
- 250 g bamije
- 2 žlici oljčnega olja in še malo, ko postrežemo
- 2 stroka česna
- 1 žlička mletega pimenta
- 500 g pasiranega paradižnika (passate)
- 300 g kuskusa
- sol
- sok 1 limone
- 200 g sira feta ali navadnega jogurta
- majhen šopek peteršilja

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.
Sestavine
- 2 rdeči čebuli
- 250 g bamije
- 2 žlici oljčnega olja in še malo, ko postrežemo
- 2 stroka česna
- 1 žlička mletega pimenta
- 500 g pasiranega paradižnika (passate)
- 300 g kuskusa
- sol
- sok 1 limone
- 200 g sira feta ali navadnega jogurta
- majhen šopek peteršilja
Postopek
Čebulo drobno sesekljamo, bamijo pa narežemo na 4 kose (oziroma glede na velikost). V veliki kozici segrejemo olje, dodamo čebulo in jo na srednji temperaturi pražimo 10 minut. Če se začne prijemati, prilijemo kanček vode. Dodamo bamijo, strt česen, piment, solimo in pomešamo, da je bamija enakomerno začinjena, nato dodamo passato in prilijemo 1 dl vode. Pokrijemo s pokrovko in nežno kuhamo 40 minut ali toliko časa, da je bamija mehka.
Kuskus prelijemo s 3,5 dl vrele vode, ga pokrijemo in pustimo stati 10 minut, nato ga solimo in zmešamo z vilicami, da ga razrahljamo.
Bamiji primešamo limonov sok, jo naložimo na kuskus in posujemo z nadrobljeno feto ali prelijemo z jogurtom.
Bamija
Je tropska in subtropska rastlina s podolgovatimi, votlimi, mehkimi plodovi. Poznamo jo tudi pod imenom okra, njeno slovensko ime pa je jedilni oslez. svežina pravkar obranega italijanskega paradižnika. Priljubljena je zlasti v kuhinji južnih ZDA in na Orientu, tudi na Balkanu. Plodovi lahko zrastejo do dolžine 20 cm in taki so primerni za nadevanje. Sušeno bamijo, ki jo na Orientu prodajajo nanizano na nitke, je treba pred uporabo namočiti. Značilni jedi z bamijo sta bosanska begova čorba in louisianska juha gumbo.