Kaj boste skuhali danes?
Bamija v paradižnikovi omaki s kuskusom
Bamija ali okra sta bolj uveljavljeni imeni za užitne plodove rastline jedilni oslez, ki uspeva v vročih poletjih
Bamija v paradižnikovi omaki s kuskusom
Bamija ali okra sta bolj uveljavljeni imeni za užitne plodove rastline jedilni oslez, ki uspeva v vročih poletjih
Sestavine
- 2 rdeči čebuli
- 250 g bamije
- 2 žlici oljčnega olja in še malo, ko postrežemo
- 2 stroka česna
- 1 žlička mletega pimenta
- 500 g pasiranega paradižnika (passate)
- 300 g kuskusa
- sol
- sok 1 limone
- 200 g sira feta ali navadnega jogurta
- majhen šopek peteršilja
S temi nasveti bo vaš parmezan ostal svež dlje
Parmezan je pravi zaklad italijanske kulinarike, zato je treba nanj ustrezno paziti. Upoštevajte naše nasvete, da bo ostal svež in okusen še dlje.
Tradicionalni slovenski zajtrk malo drugače: mafini z jabolčno čežano
Mafini z jabolčno čežano so lahkotna sladka različica slovenskega tradicionalnega zajtrka, ki ga obeležujemo vsak tretji petek v novembru.
Matevž: najboljši recept za slovensko klasiko, ki nikoli ne razočara
Če smo odkriti, matevž ni ravno kulinarični presežek. Je pa domač, iskren in pomemben del naše tradicije. Naučite se pripraviti kar najboljšega.
Sestavine
- 2 rdeči čebuli
- 250 g bamije
- 2 žlici oljčnega olja in še malo, ko postrežemo
- 2 stroka česna
- 1 žlička mletega pimenta
- 500 g pasiranega paradižnika (passate)
- 300 g kuskusa
- sol
- sok 1 limone
- 200 g sira feta ali navadnega jogurta
- majhen šopek peteršilja
Postopek
Čebulo drobno sesekljamo, bamijo pa narežemo na 4 kose (oziroma glede na velikost). V veliki kozici segrejemo olje, dodamo čebulo in jo na srednji temperaturi pražimo 10 minut. Če se začne prijemati, prilijemo kanček vode. Dodamo bamijo, strt česen, piment, solimo in pomešamo, da je bamija enakomerno začinjena, nato dodamo passato in prilijemo 1 dl vode. Pokrijemo s pokrovko in nežno kuhamo 40 minut ali toliko časa, da je bamija mehka.
Kuskus prelijemo s 3,5 dl vrele vode, ga pokrijemo in pustimo stati 10 minut, nato ga solimo in zmešamo z vilicami, da ga razrahljamo.
Bamiji primešamo limonov sok, jo naložimo na kuskus in posujemo z nadrobljeno feto ali prelijemo z jogurtom.
Bamija
Je tropska in subtropska rastlina s podolgovatimi, votlimi, mehkimi plodovi. Poznamo jo tudi pod imenom okra, njeno slovensko ime pa je jedilni oslez. svežina pravkar obranega italijanskega paradižnika. Priljubljena je zlasti v kuhinji južnih ZDA in na Orientu, tudi na Balkanu. Plodovi lahko zrastejo do dolžine 20 cm in taki so primerni za nadevanje. Sušeno bamijo, ki jo na Orientu prodajajo nanizano na nitke, je treba pred uporabo namočiti. Značilni jedi z bamijo sta bosanska begova čorba in louisianska juha gumbo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kvinojina solata z brokolijem in jajcem
Kvinojina solata za dnevni vnos pozitivne energije
Pečene piščančje prsi z mediteransko zelenjavo
Makova torta
Ta torta vas bo prepričala, da mak ni odličen le v tako zelo priljubljenih sladkih makovih štrukljih.