© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Koruzna pogača

Proja

Koruzna pogača

Proja

Čas priprave 40 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 10 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
koruzna-pogaca-proja_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 9 žlic koruzne moke
  • 6 žlic bele pšenične moke (tip 500)
  • 3 jajca
  • 300 g pasirane skute
  • 3 kavne skodelice olja
  • 2 žlici kisle smetane
  • 1 zavitek pecilnega praška
  • 3 dl gazirane mineralne vode
  • sol
  • olje za pekač

Sestavine

  • 9 žlic koruzne moke
  • 6 žlic bele pšenične moke (tip 500)
  • 3 jajca
  • 300 g pasirane skute
  • 3 kavne skodelice olja
  • 2 žlici kisle smetane
  • 1 zavitek pecilnega praška
  • 3 dl gazirane mineralne vode
  • sol
  • olje za pekač

Postopek

1

Pečico segrejemo na 175 °C. Vse sestavine zmešamo, da dobimo gosto tekoče testo. Testo vlijemo v pomaščen pekač velikosti 20 x 30 cm in pečemo 25 minut. Prvih 15 minut pečice ne smemo odpirati.

2

Pogačo lahko ponudimo toplo ali hladno. Odlično tekne kot preprost prigrizek, lahko ob kislem mleku, jogurtu ali narezku.

Nasvet

Pripravljeno maso lahko namesto v pekač vlijemo v modle za mafine in jih pri 175 °C pečemo 15 minut. Ko se pečeni mafini ohladijo, jih lahko tudi zamrznemo.

Nasvet

Proja je srbska koruzna pogača, ki je nekoč veljala za kruh revežev, pozneje pa je postala srbska tradicionalna jed. Najznamenitejša je užiška proja, ki jo pripravijo samo iz koruzne moke, dodajo ji kajmak, stepena jajca in ocvirke. Zaradi dodanih ocvirkov in jajc je nekoč veljala za bogato slavnostno jed.

 

Priljubljeni recepti

Velika bučka, polnjena z mletim mesom

Ko bučka postane buča, jo je najbolje nadevati in speči v pečici!

1 h
Enostavno

Rožni puding z malino in pistacijo

Popoln puding za vroče poletne dni

15 min
Enostavno

Koruzne pogačice

Koruzne pogačice so pripravljene, kot bi mignil, skupaj s solato pa so lahko odlična malica.

Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.