
Ajdov kruh z orehi
Domač kruh je vedno najboljši
Ajdov kruh z orehi
Domač kruh je vedno najboljši

Sestavine
- 500 g ajdove moke
- 250 g ržene moke
- 120 g bele moke (tip 500)
- 1 kocka svežega kvasa
- ½ žličke soli
- 150 g krompirja
- 50 g margarine ali olja
- 200 g orehovih jedrc
- približno 5 dl vode
- 1 žlička sladkorja
- 250 g bele moke (tip 500) po potrebi

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.
Sestavine
- 500 g ajdove moke
- 250 g ržene moke
- 120 g bele moke (tip 500)
- 1 kocka svežega kvasa
- ½ žličke soli
- 150 g krompirja
- 50 g margarine ali olja
- 200 g orehovih jedrc
- približno 5 dl vode
- 1 žlička sladkorja
- 250 g bele moke (tip 500) po potrebi
Postopek
Krompir olupimo, narežemo in damo kuhati v približno 2 dl vode. Ko je kuhan, z vrelo vodo, v kateri se je kuhal, poparimo ajdovo moko. Krompir pretlačimo in ga dodamo ajdovi moki. Med mešanjem se masa ohlaja. Postopoma dodajamo rženo moko in prvo količino (120 g) bele moke, raztopljen kvas, sol, raztopljeno margarino ali olje in vodo. Orehova jedrca primešamo na koncu.
Testo pustimo vzhajati. Med vzhajanjem precej razvodeni – postane mokro, zato je v receptu še 250 g bele moke, ki jo dodamo po potrebi. Vzhajano testo še enkrat pregnetemo, razrežemo in oblikujemo 4 hlebčke, ki naj še enkrat vzhajajo. Ajdovih hlebčkov pred peko po površini ne zarežemo, saj testo samo razpoka. Pečemo jih 20 minut v pečici, ogreti na 180 do 200 °C.
Nasvet
Ajdov kruh z orehi, prav takega, kot je na sliki, lahko pripravimo tudi tako, da namesto kvasa uporabimo droži. Več o tem preberite v čudoviti knjigi Kruh z drožmi Nataše Đurić, ki je izšla pri naši založbi. Več na www.dobertek.com.