Kaj boste skuhali danes?
Ajdov kruh z orehi
Domač kruh je vedno najboljši
Ajdov kruh z orehi
Domač kruh je vedno najboljši
Sestavine
- 500 g ajdove moke
- 250 g ržene moke
- 120 g bele moke (tip 500)
- 1 kocka svežega kvasa
- ½ žličke soli
- 150 g krompirja
- 50 g margarine ali olja
- 200 g orehovih jedrc
- približno 5 dl vode
- 1 žlička sladkorja
- 250 g bele moke (tip 500) po potrebi
Medenjaki, kot jih je pripravljala babi
Praznični čas se začne, ko zadiši po domačih medenjakih, se strinjate? Najboljši so tisti, pripravljeni po skrbno hranjenem družinskem receptu – mi delimo svojega z vami.
Beljakovinsko kosilo iz enega pekača: slasten kremast piščanec
Kremast piščanec s fižolom in porom iz pečice je odlično in preprosto kosilo, s katerim bomo poskrbeli tudi za zadosten vnos beljakovin.
Vse, kar morate vedeti o uporabi dresirne vrečke
Dresirna vrečka lahko v kuhinji hitro postane naša najboljša prijateljica, a le, če jo uporabljamo pravilno in si prihranimo nepotrebno packanje.
Sestavine
- 500 g ajdove moke
- 250 g ržene moke
- 120 g bele moke (tip 500)
- 1 kocka svežega kvasa
- ½ žličke soli
- 150 g krompirja
- 50 g margarine ali olja
- 200 g orehovih jedrc
- približno 5 dl vode
- 1 žlička sladkorja
- 250 g bele moke (tip 500) po potrebi
Postopek
Krompir olupimo, narežemo in damo kuhati v približno 2 dl vode. Ko je kuhan, z vrelo vodo, v kateri se je kuhal, poparimo ajdovo moko. Krompir pretlačimo in ga dodamo ajdovi moki. Med mešanjem se masa ohlaja. Postopoma dodajamo rženo moko in prvo količino (120 g) bele moke, raztopljen kvas, sol, raztopljeno margarino ali olje in vodo. Orehova jedrca primešamo na koncu.
Testo pustimo vzhajati. Med vzhajanjem precej razvodeni – postane mokro, zato je v receptu še 250 g bele moke, ki jo dodamo po potrebi. Vzhajano testo še enkrat pregnetemo, razrežemo in oblikujemo 4 hlebčke, ki naj še enkrat vzhajajo. Ajdovih hlebčkov pred peko po površini ne zarežemo, saj testo samo razpoka. Pečemo jih 20 minut v pečici, ogreti na 180 do 200 °C.
Nasvet
Ajdov kruh z orehi, prav takega, kot je na sliki, lahko pripravimo tudi tako, da namesto kvasa uporabimo droži. Več o tem preberite v čudoviti knjigi Kruh z drožmi Nataše Đurić, ki je izšla pri naši založbi. Več na www.dobertek.com.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Čokoladni liker
Pečeni jajčevci z jogurtom in hariso
Prečudovita poletna priloga iz pečenih jajčevcev