© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Listnato testo – le za najbolj potrpežljive


Barbara Slivnik
20. 7. 2025, 12.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Listnato testo nas v trgovinah čaka v zavojčkih vseh velikosti in oblik, le čemu bi se trudili sami? Mojstri prav dobro vedo, čemu. Naučite se pripraviti domače listnato testo tudi vi.

listnato2.jpg
Pexels
Z nekaj prakse boste hitro obvladali postopek pregibanja testa

Listnato ali masleno testo je nežno, bogato, polno karakterja in – kadar je pripravljeno pravilno – iz takšne snovi kot sanje.

Ko ob ugrizu začutimo na tisoče hrustljavih slojev, je povsem jasno, zakaj kupljenih različic nikakor ne moremo enačiti z domačimi. A pot do popolnosti je tlakovana s časom, natančnostjo, predvsem pa maslom.

listnato_rogljicek.jpg
Unsplash
Rogljiček je najbolj poznan primer dobre prakse uporabe listnatega testa

Kdo sploh še dela listnato testo

Listnato testo sami delajo potrpežljivi ljubitelji peke, ki se zavedajo njegove posebne čarovnije – med peko se namreč številne plasti masla spremenijo v paro, ki dvigne posamezne plasti testa in ustvari čudovito zračno teksturo. Teksturo, popolno za rogljičke, tisočlistne rezine (mille-feuille), pite, zavihanke (gallete), pastetke oziroma testenice (vol-au-vent), dansko pecivo (danish), pa seveda kremšnite, zavitke in druge slaščice, pa tudi vrsto slanih dobrot.

listnato_mille.jpg
Unsplash
Tisočlistna rezina je francoska slaščičarska mojstrovina

Kako pripraviti listnato testo

Listnato testo so, kot številne druge slaščičarske klasike, izumili Francozi, domnevno že sredi 17. stoletja. Sestavljeno je iz dveh tipov testa. Prvega, ki ga poimenujemo maslena plošča, pripravimo iz masla in moke, drugega (vlečenega) pa iz moke, rumenjaka, soli, ruma, vina ali kisa in vode. Masleno kocko, debelo kakšen centimeter, nato položimo na razvaljano vlečeno testo, ki je pred tem počivalo. Temu sledi postopek, imenovan laminacija, to je pregibanje in valjanje, s katerim ustvarimo izmenjujoče se plasti testa in maščobe. Z vsakim prepogibanjem ustvarimo več slojev, ki bodo pečeni značilno zahrustali in navdušili.

listnato1.jpg
Pexels
Priprava listnatega testa zahteva natančnost in potrpežljivost

Ključnega pomena je, da uporabimo kakovostne sestavine. Predvsem maslo naj bo sveže in 'suho', torej z več maščobe in manj vode. Seveda seznam sestavin omogoča nekaj variacij – namesto masla nekateri uporabijo margarino ali mast, namesto ruma lahko uporabimo belo vino, za kislino nekateri posežejo po limoni, čisto posebni različici pa sta tudi skutno listnato testo in kvašeno listnato testo.

listnato_zepki.jpg
Unsplash
Iz listnatega testa pripravljamo žepke z najrazličnejšimi polnili

Zlaganje in prepogibanje

Tudi postopek laminacije pozna in priznava različne pristope, a bistveno je, da masleno ploščo skrijemo v vlečeno testo in dobro razvaljamo, nato pa preganemo in pustimo, da počiva v hladilniku, preden ta postopek še nekajkrat ponovimo. Teorija zveni veliko bolj zapletena kot praksa, zato dodajamo recept za listnato testo, ki nam je lepo uspelo.

Sestavine:

  • 280 g moke
  • 250 g masla
  • 1 rumenjak
  • 125 ml vode
  • 1 žlica jabolčnega kisa
  • 1 žlica ruma
  1. Masleno ploščo pripravimo tako, da ohlajeno maslo narežemo v posodo in mu dodamo dve žlici moke. Dobro pregnetemo in oblikujemo ploščo, debelo približno 1 centimeter. Zavijemo jo v kuhinjsko folijo in pustimo, da v hladilniku počiva pol ure.
  2. Preostanek moke, sol, rumenjak, kis, rum in vodo zgnetemo v čvrsto testo. Tudi to prekrijemo in pustimo počivati vsaj pol ure.
  3. Testo razvaljamo na trikratno velikost maslene plošče. To položimo na sredino razvaljanega testa.
  4. Masleno ploščo prekrijemo s testom v obliki kuverte – najprej zapognemo daljši stranici, tako da se nekoliko prekrivata, nato pa še krajši stranici. Robove dobro zatesnimo.
  5. Z valjarjem rahlo sploščimo testo in ga razvaljamo v daljši pravokotnik. Pazimo, da maslo pri robovih ne uhaja iz testa.
  6. Razvaljano testo znova zložimo, tako da daljši stranici prepognemo proti sredini. Nato testo prepognemo na polovico, kot bi zapirali knjigo. Zloženo testo ovijemo v kuhinjsko folijo in pustimo, da počiva v hladilniku vsaj pol ure.
  7. Postopek pregibanja ponovimo vsaj dvakrat. Ves čas s čopičem odstranjujemo odvečno moko, da testo ne bo pretrdo. Testo vedno valjamo v nasprotni smeri, kot je bilo prepognjeno. Vmes naj vedno vsaj pol ure počiva v hladilniku.

Teh čarobnih 7 korakov nas vodi do čudovite osnove za pripravo številnih sladic, pa tudi nekaterih slanih jedi.

Listnato testo
Dober tek
Listnato testo je čudovito vsestransko

Pa še napotek za peko – listnato testo naj se peče v močno segreti pečici, pekača pa pred peko ni treba namastiti, če že, pekač pred peko splaknemo z mrzlo vodo, da bo nastala sopara pripomogla k odlični teksturi.

V teh dneh, ko se zdi, da vsi ljudje hitimo, si vzemite čas in pripravite domače listnato testo. To bo resnično posebna izkušnja.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.