Kaj boste skuhali danes?
Sadna tisočlistna torta z maskarponejem
Sadje in maskarpone sta odličen par za lahkotno poletno torto
Sadna tisočlistna torta z maskarponejem
Sadje in maskarpone sta odličen par za lahkotno poletno torto
Sestavine
- 2 zvitka razvaljanega listnatega testa (po 270 g)
- 100 g sladkorja v prahu
- 750 g maskarponeja
- 6 dl sladke smetane
- 2 žlički vaniljevega izvlečka ali arome
- 200 g malin
- 200 g robidnic
- 1 velik mango, olupljen in narezan na rezine
- 6 nektarin ali breskev oziroma mešanica obeh sadežev, narezanih na rezine
- 5 lepo zrelih pasijonk, postrgamo semena in sredico
- pest majhnih lističev mete
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
- 2 zvitka razvaljanega listnatega testa (po 270 g)
- 100 g sladkorja v prahu
- 750 g maskarponeja
- 6 dl sladke smetane
- 2 žlički vaniljevega izvlečka ali arome
- 200 g malin
- 200 g robidnic
- 1 velik mango, olupljen in narezan na rezine
- 6 nektarin ali breskev oziroma mešanica obeh sadežev, narezanih na rezine
- 5 lepo zrelih pasijonk, postrgamo semena in sredico
- pest majhnih lističev mete
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Razvijemo prvi zavitek listnatega testa, vendar ga pustimo na papirju za peko. Prenesemo ga na hrbtno stran velikega plitvega pekača, potresemo z 2 žlicama sladkorja v prahu, pokrijemo z novo plastjo papirja za peko in drugim pekačem. Na pekač za obtežitev stresemo suhe stročnice. Testo pečemo 30 minut, preverimo, ali je že zlato obarvano, in če ni, ga pečemo še 5 minut. Postopek ponovimo z drugim zavitkom testa. Če imamo dovolj pekačev, lahko testo spečemo tudi v enem koraku. Po peki testo vzamemo iz pečice, z dolgim, ostrim nožem obrežemo robove in počakamo, da se ohladi.
Lahno stepemo maskarpone, smetano, vaniljo in preostal sladkor v prahu. Kremo damo v brizgalno vrečko z 1,5 cm velikim okroglim nastavkom ali pa v vrečko za zamrzovanje, ki ji odrežemo vogalček. Maskarponejevo kremo v kupčkih vse do robov nabrizgamo po enem kosu testa. Prekrijemo s polovico sadja in potresemo z malo sladkorja v prahu.
Pokrijemo z drugim delom testa ter po njem razporedimo nove kupčke maskapronejeve kreme (če je treba, ponovno napolnimo brizgalno vrečko), preostalo sadje in sladkor v prahu ter na koncu potresemo z lističi mete.
Za rezanje sladice uporabimo nož z nazobčanim rezilom, da ne zmečkamo plasti. Najbolje je, da tisočlistno torto postrežemo v 1 ali 2 urah po pripravi, ostanke pa lahko v hladilniku hranimo še dva dni.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Poširane češnje z maskarponejem in mandlji
Namaz iz albuminske skute s paradižnički in popečenimi kruhki
Svežina na krožniku - idealna za tople dni
Cheesecake
Klasika iz New Yorka - cheesecake je že nekaj let ena najbolj trendnih tort. S sezonskim sadjem je zmagovalka v vseh letnih časih.